A BOSNYÁK-HERCZEGOVINAI „BEG” CZIMRŐL.

Full text search

1A BOSNYÁK-HERCZEGOVINAI „BEG” CZIMRŐL.
A cs. és kir. közös hadügyminiszterium 1911-ben felvetette a kérdést:
a) hogy mely bosnyák tartományi illetőségü egyének viselhetik jogosan a beg czimet,
b) miképpen bizonyitható ennek a jogosultsága,
c) micsoda jelentősége van e czimnek, esetleg jár-e vele nemesség.
Minthogy a délszlávok lakta országok közül Bosznia és Herczegovina az egyetlen, a hol a beg czim az örökletességnek bizonyos jellegével dicsekszik, ennek a kérdésnek annyi érdekes szála van, hogy azokról e helyen értekeznünk nem fölösleges.
A beg czim tartalmával Dr. Krcsmárik János, neves orientálistánk, Sax Károly, osztályfőnök és főkonzul, a ki a bosnyák és általában véve a balkáni viszonyoknak alapos ismerője, valamint Dr. Truhelka Cyrill, a szarajevoi múzeum ismert nevü igazgatója, foglalkoztak tüzetesen. Mi részint a jeleztük tudósok közleményei, részint a magunk kutatásai alapján összefoglaljuk mindazt, a mit e kérdésben történelmi és közjogi szempontból nézetünk szerint megállapitani lehet.
Boszniában a királyság (1374–1463.) még a szó középkori értelmében sem tudott a teljesen szuverén államiság kifejezője lenni. A bosnyák bánság 1377-ig és azután mint királyság többé-kevésbbé idegen kettős néha hármas: magyar-török és szerb befolyás alatt állott.
E külső befolyások mellett a királyság sohasem tudta az egyes oligarcha családok nagy hatalmát megtörni. A délszláv törzsek, melyek közül horvátok, szerbek és bosnyákok külön történelmi fejlődésre jutottak, a törzsrokonság ellenére történelmileg teljesen szétváltak. A horvát királyság a Szent-István koronája birodalmához csatlakozott, az egykori szerb királyság török hódoltsággá lett és csak 1815-ben tudott bizonyos önállóságra vergődni. Teljes szuverenitását 1878-ban ismerte el legelsőnek az osztrák-magyar monarchia. Mig azonban a szerbség külsőleg majdnem radikálisan demokrata irányban fejlődött, a középkori bosnyák arisztokráczia nagy részében áttérvén az iszlámra, a török uralom alatt megtartotta önállóságát és sulyát. Már a középkorban is föltetszik ennek a bosnyák arisztokrácziának törzsbeli önnállósága, a mit sem a magyar Anjouk, sem a pápaság nem tudtak megtörni, de az iszlám sem. Mohamedánokká lettek ugyan, de megmaradtak bosnyák uraknak sőt a Kis-Ázsiából és egyebünnen beszármazott tiszta török birtokosok csakhamar bosnyákokká lettek.
A bosnyák történelem bizonyitja, hogy magyar fennhatóság idejében is a bosnyák előkelők az odavaló bán hatalma (potestas) és hatósága (iurisdictiója) alá tartoztak.
1357-ben Horvátinics Pál fiai Gergely és László greben-vári nemesek, valamint Stepanics Gergely fia glamócsi* nemes ember a magyar király pártjára állottak, a miért azután Lajos király megigérte nekik, hogy váraikat és javaikat «confirmabimus irrevocabiliter possidendas et in vestris conservabimus libertatibus consuetis». Egyuttal fölmentette őket a bosnyák bán 2joghatósága alól.* E bosnyák nemesek tehát csakis a magyar király külön kiváltsága alapján szerezték meg a magyar nemességet. A bosnyák bán és később a király mint országának feje kifelé ugyan a szent korona hübérese és ennek védelme alatt áll, de befelé ő a feje az összes bosnyák birtokosságnak, a vajdák és knézek felett, a mennyiben t. i. kellő hatalmat tud velök szemben kifejteni. A nemesség azonban a középkorban rendkivül megszoritja a királyi hatalmat, a mennyiben Tamás fia István király 1461-ben «Bosznia összes urainak és mágnásainak hozzájárulásával» koronáztatott meg. Ez a régi bosnyák nemesség tehát csakis a bánnal, a későbbi király közvetitésével áll összeköttetésben a magyar koronával. Annak közvetett tagja. Ez a viszony a bosnyák királyság megdőltével gyökeresen megváltozik.
Glamócs rendezett városi község, glamócsi járás, travniki kerület. 1984. lakosa van, a legközelebbi vasuti állomás, Bugojno, 109 km., Jajcétől 68 kmnyi távolságban van. 040 m. magasan fekszik a tenger szintje felett. Erdős vidék, különben elég termékeny.
Anjoukori diplomácziai emlékek II. 487.
Az előkelő bosnyákok a tengerhez közelfekvő vidékeken velenczei területre menekülnek Dalmátiába; egyrészük a dalmát városokban a patricziusok között talál menedéket és azok között olvad fel. Sokan közülük a régi Szlavonia, a mai Horvátország területére menekülnek, nagy részük azonban otthon marad és az idők folytán vallást változtatva megtartják birtokaikat.
II. Mehmed szultán, a «hóditó», ugyanis nemcsak megerősitette a bosnyák nemességet birtokaiban, hanem még uj jószágokat is adott nekik részben szabad birtokul, részben hűbérül. Nagyrészt patarénusokból állván a bosnyák főnemesség, az áttérés nem ment nehezen. II. Mehmed ideje óta majdnem minden szultán kiváltságokat osztogatott Boszniában és pedig 1. részint a török foglalás idejében török rendre áttért utódok számára olyan hübéreket, a melyek tulajdonosaik kihalása következtében gazdátlanok maradtak; 2. érdemes katonáknak, tekintet nélkül származásukra ugyancsak efféle birtokokat, a miből magyarázható, hogy számos beg-család anatoliai vagy legalább is nem bosnyák eredetü.
Ezek a nemes családok kivétel nélkül viselik a beg czimet. A beg czim a hübérrel egyetemben testvérére, fiára stb. szállt át. Egy ilyen timár (hübér) birtokbavétele a szultán hozzájárulásától függött. A kisebb timárnak neve, beg czim, csak a spahi vagy aga czim. Boszniában is érvényre jutott a keleti hübérjognak az az elve, hogy nem a hübér tárgya, hanem a jövedelem az irányadó.
Ujabb időben a török birodalomban személyes nemesség keletkezett, a mennyiben a beg (bej, bey) czimet bizonyos magasabb katonai vagy polgári hivatalnoki ranggal szerezhette meg az illető. Az ezredesi (miraláj) rangban álló katonai tisztviselők, valamint a kajmakámok, alezredesek viselhetik a beg czimet, a nélkül, hogy ez külön adományozás tárgyát alkossa. Ez a szokás 1827-ben a janicsár-testület feloszlatása után jött divatba.
A timár (bármi nagyságu lett légyen, mint emlitők) elsősorban a birtokos testvérére, azután fiára, unokájára és végre unokaöcscsére szállt át. (Bosnyákul: brat, sin, unuk, bratić). A távolabbi atyafiság és az asszonyok nem örökölhettek. Törvényes örökös hiányában a timár a szultánra szállott vissza.
Minden timáradomány és minden egyes timárörökség birtokbavételéhez a szultánnak külön bizonyságlevele (berat) volt szükséges. Minden szultán trónralépése alkalmával uj beratot állitott ki és az elődök kiállitotta beratokat bevonatta. A beratoknak ez a kicserélése II. Mehmedtől kezdve Abdul Hamid szultánig szakadatlanul érvényben marad.
Ezen általánosságok után a föltett kérdést a következőkben foglalhatjuk össze:

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir