A Szamosujvári Verzár-család. Irta. Éble Gábor. 4°. 74 l. Budapest, Franklin-Társaság 1915.

Full text search

A Szamosujvári Verzár-család.
Irta. Éble Gábor. 4°. 74 l. Budapest, Franklin-Társaság 1915.
A gr. Károlyi-család történetének szorgalmas buvára ismét egygyel szaporitotta a családtörténeti munkák számát. Csak az imént emlékezett meg lapunk a szerző buzgalmáról, melylyel a gondjaira bizott levéltár kincseit a történetirodalom számára használhatóvá igyekezett tenni s im most ujra alkalmunk van dicsérni munkás szorgalmát.
A szép kiállitásu és képekkel diszes kötet a szamosujvári Verzár-család történetét vázolja. A család neve előtti jelző egyelőre még megkülönböztető jellegü és a család eredetének helyére mutat vissza, de megtudjuk a dolgozatból azt is, hogy a család egyik tagja részéről történtek lépések e jelzőnek nemesi előnévként való adományozása iránt.
A történelmi köztudatba a család nevét Verzár (Wirzirescus, Verzereskul) Oxendiusz aladai püspök vezette be, ki a XVII. század harmadik negyedében Erdélybe menekült örmény nép apostoli vicariusa volt. Ő vezette a beköltözötteket át a katholikus egyházba, gondoskodván egyuttal arról is, hogy állandó letelepedési helyet nyerjenek. Szorgos fáradozásával sikerült elérnie, hogy az egy helyre tömörült örmény nép maga kormányozza magát. Megvásárolta a kamarától a szamosujvári dominium egy részét, az uj területen maga épiti az első házat, hogy honfitársaiban kedvet ébresszen az együvé tömörülés iránt, majd a lassan megindult városi élet fellenditésén mindenképpen igyekezik, igy megalapitja a timárok társulatát is, a mi jelentős mozzanat a szamosujvári örménység életében. A függelékben található emlékirat is mutatja a püspök gondos előrelátását. Itt 14 pontban kifejtve találjuk azokat a kivánságokat, melyeket később az örmények az udvartól meg is nyertek, de a mit Verzár püspök már nem ért meg. A szentéletü és népe javán buzgó püspök megmutatta azt is, hogy uj hazájáért is tud küzdeni és szenvedni: a tatárok 1697-iki támadásakor népével együtt harczra kelt a pusztitók ellen, a kik a derék püspököt rabságba hurczolták és három év mulva szabadult csak meg a karloviczi békekötés után. Tevékeny életét 1715-ben fejezte be. Emlékét a szamosujváriak szoborral készülnek megtisztelni, melynek gipszmintáját egy kép mutatja be. Ez a kivonata magáról a püspökről szóló résznek, melyben Verzár Oxendiusz jelentősége helyes szempontok alapján van méltatva, elannyira, hogy e jelentőséghez mérten szivesen olvastunk volna részletesebb rajzot is életének egyes korszakairól, igy pl. az örmények áttéritéséről.
A dolgozat további része a tulajdonképeni családtörténeti rész. A nemességet 1760-ban Mária Terézia királynő adományozza Verzár Márton szamosujvári polgárnak és kereskedőnek. A levélben emlités történik Oxendiusz püspök és Verzár Lukács esperes érdemeiről is.
Külön fejezet sorolja föl a közéletben szerepet vitt és szereplő családtagokat foglalkozásuk szerint, miből kitünik, hogy a család tagjai kereskedői, tisztviselői, orvosi, lelkészi és ügyvédi pályán müködtek és dolgoznak. A beházasodott családtagok közt ott találjuk Csiky Gergelyt, a jeles szinmüirót is, a kinek atyja, Csiky János Verzár leányt birt feleségül.
Genealogiai szempontból a mellékelt négy leszármazási tábla a legérdekesebb, mely felveszi a beházasodott családtagokat is. A táblákhoz adott név- és tárgymutató – a mely 304 családtagot foglal magában – a rajtuk való könnyü eligazodást nagy mértékben elősegiti.
Zsinka Ferencz.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir