Szentpétery Imre: Az Árpád-házi királyok okleveleinek kritikai jegyzéke. A M. Tud. Akadémia Tört. Bizottságának megbízásából szer…

Full text search

Szentpétery Imre: Az Árpád-házi királyok okleveleinek kritikai jegyzéke. A M. Tud. Akadémia Tört. Bizottságának megbízásából szerk. I. kötet 1001–1270. 2. füzet. Budapest, 1927. Kiadja a M. Tud. Akadémia. (177–352. l.) 4. rét.
A középkor művelőinek örömére megjelent immár második füzete is annak a nagybecsű Árpád-kori regeszta-gyüjteménynek, mely sorozatosan legrégibb okleveleink kritikai megrostálására hivatott. Amit e régi hiánytpótló, a középkor forrásanyagában kutatónak nagy könnyítést jelentő munka előkészítéséről, módszereiről, elrendezéséről és megbecsülhetetlen értékéről e folyóirat 39-ik (1926. évi) folyamának 34. lapján az I. füzet ismertetője a gyüjtemény igazi becsét felismerő alapossággal elmond, mindaz ezúttal nem szorul kiegészítésre, annál kevésbbé ismétlésre. Tudás, erős kritikai érzék és fáradságot nem kímélő gondosság a megfelelő oklevelek kinyomozására, a mű folytatásával is továbbkíséri a szerzőt. Finom pontossággal elemzi az okleveleket s nemcsak a hamisakra, hanem a csupán gyanusakra is felhívja a figyelmet, találó, meggyőző, de a mellett óvatos magyarázatokkal. Az oklevélkiadásainkba még eddig fel nem vett, vagy csak kivonatosan, töredékesen közölt okleveleket egész terjedelmükben adja. Ezek között a családtörténetkutató is talál számos új részletet. Például csak egyet kiragadva, a 291. lapon a Zsadány-nemzetségre vonatkozó, 1250. évi oklevelet említjük.
Ez a füzet egy, az előbbiben nyomdatechnikai okokból derékba vágott oklevélregeszta befejezése után az 1225-ik évtől folytatja IV. Béla királyfi, majd király okleveleit és 1257-el zárul. Beleszámítva a csonkán maradtat, összesen 573 újabb oklevélregesztát és magyarázatot találunk benne. Szakasztott annyit, mint az első füzetben.
Nem térhetünk ki e helyütt az elől, hogy nyomatékosan ne figyelmeztessük a családtörténet kutatóit, hogy középkori anyaguk felhasználása előtt okvetlenül forgassák Szentpéterynek eddig megjelent, valamint ezután megjelenendő eme füzeteit, nehogy esetleg hibás alapra építsenek.
Végül – úgy véljük – megbocsátható ismétlést követünk el, amikor mi is osztjuk és továbbfűzzük az I. füzet ismertetésekor elhangzott óhajt, hogy e nélkülözhetetlen publikáció folytatása is minél előbb megjelenjék.
Cz. A.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir