Kölcsey Dezső: A Kölcsey máskép Szente-Mágocs-nemzetség. Kölcsey Ferenc. Budapest, 1930. A szerző kiadása. 8-ad r., 79 l. 5 genea…

Full text search

Kölcsey Dezső: A Kölcsey máskép Szente-Mágocs-nemzetség. Kölcsey Ferenc. Budapest, 1930. A szerző kiadása. 8-ad r., 79 l. 5 genealógiai táblával.
A mai viszonyok között kétségkívül elismerés és méltánylás illeti meg azt, aki a költséget és fáradságot nem kímélve, erejét – az idealizmus lángjától lelkesítve – családja történetének felkutatására és közzétételére szenteli. Csak az élet felületes szemlélője hiheti azt, hogy a genealógia művelése hiábavaló fáradozás, a családi hiúság ápolása volna csupán. Természetesen a genealógiai tudomány módszerei is változásoknak, a fejlődés örök törvényeinek vannak alávetve. Tudományágunk legújabb külföldi terméséből világosan látható, hogy a genealógia nem csupán ősfák összeállítása többé, hanem jelentős segédtudománya úgy a gazdaságtörténet, mint szociológiai, anthropológiai és más, a társadalom megismerésével foglalkozó tudományoknak. Erre halad a genealógia új útja.
Éppen Kölcsey Dezső példája mutatja, hogy társadalmunkból nem veszett ki az érdeklődés a genealógia iránt. Persze nála ez még inkább a készségben nyilatkozik meg, mert módszeres felkészültsége őt még inkább a régi amatőr-genealógusok közé sorolja. Ezért nem is tartjuk helyénvalónak vitatkozni egyik-másik – szerinte végleg eldöntött – állításával, vagy gáncsolni módszerbeli fogyatkozásait. Ellenben készséggel elismerjük, hogy a leszármazási táblák összeállításával, különösen az újabb kor kutatói számára hasznos munkát végzett, szintúgy az idevonatkozó irodalom bibliográfiájának gondos összeállítása a jegyzetekben, jó szolgálat volt a Kölcsey-család történetének jövő kutatói számára.
T. L.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir