A MAGYAR HERALDIKAI ÉS GENEALOGIAI TÁRSASÁG ÖTVENÉVES JUBILEUMA

Full text search

A MAGYAR HERALDIKAI ÉS GENEALOGIAI TÁRSASÁG ÖTVENÉVES JUBILEUMA
Társaságunk a jövő évben fennállásának 50-ik esztendejébe lép. 1882 őszén született meg tudományszerető, lelkes férfiak összefogásából azzal a céllal, hogy a történettudomány kisegítő ágaként a családtörténet-, címer-, pecsét- és oklevéltan művelésének mozgatója, istápolója legyen. Feladatai megvalósítása végett a következő évtől kezdve megindította évente négyszer megjelenő folyóiratát, a Turul-t, mely – közben a világháborúval karöltve jött események nyomása alatt szünetelvén – ezúttal 45-ik évfolyamát zárja.
Társaságunk igazgatóválasztmánya már 1930. november 20-án tartott ülésén kimondta, hogy ezt az évfordulót, méltó heretek között, kiállítás rendezése kapcsán kívánja megünnepelni s e végből héttagú előkészítőbizottságot választott. E bizottság tagjai: Áldásy Antal elnök, Dőry Ferenc, Hóman Bálint, Szentpétery Imre, Varjú Elemér, Végh Gyula igazgatóválasztmányi tagok és Czobor Alfréd titkár. Az előkészítőbizottság f. évi május 6-i első ülésében nagyjában körvonalozta a jubiláris év megünneplésének módozatait. Elsősorban a Turul jövő, 1932. évfolyamában a Társaság ötvenéves történetének ismertetését és ebből a nagyközönség számára különlenyomatok készítését irányozta elő. Megírására Áldásy Antal elnökünket kérte fel. A Társaság történetének közlésével egyidejűleg ugyanott a Turul eddigi évfolyamairól szintén Áldásy által összeállított, sajtó kész tartalommutató közreadását is elhatározta.
A rendezendő kiállítás helyére és pontos idejére nézve a döntést, az illetékes tényezőkkel történő megállapodás után, egyik későbbi ülésére halasztotta. Kereteit és csoportjait azonban már ezúttal megjelölte. Ezek rövid összefoglalásban következők: 1. Címeres emlékek, ú. m. címeres levelek, címeres pecsétnyomók, pecsétlenyomatok, zászlók, metszetek, exlibrisek, kódexek, színes címerképeket tartalmazó heraldikai művek, címeres könyvkötések, superexlibrisek, hímzések, bútorok, kő- és fafaragványok, valamint az ily emlékeket feltüntető kerámia. A kiállítás e csoportjában a magyar címer fejlődésének fázisai is bemutatásra kerülnének. 2. Nevezetes és díszes kivitelű genealogiai táblák, családi krónikák stb. 3. Társaságunk kiadványai, genealógiai és heraldikai irodalmunk kimagaslóbb termékei, valamint a külföld ilyirányú, a mi közönségünket is érdeklő, főleg gyüjteményes kiadványai. Mindezek összegyüjtésére munkakörük szerint egyénenként részint a bizottság tagjai vállalkoztak, részint Jakubovich Emil, a Magyar Nemzeti Múzeum Orsz. Széchényi-könyvtárának igazgatója, igazgatóválasztmányi tagunk és Hoffmann Edith, a Szépművészeti Múzeum igazgató-őre kérettek fel. A kiállított anyagról készítendő katalógust illetőleg szükségesnek találta a bizottság, hogy azt a nagyközönség tájékoztatása végett a magyar genealogia és heraldika körét felölelő tudományos ismertetés vezesse be, s hogy egyes érdekesebb daraboknál a szakszerű leírást, minthogy a Társaság kellőszámú klisével rendelkezik és így anyagi megterheléssel nem jár, képlenyomatok is kísérjék. A jubileumi díszgyűlés tartását szeptember vagy október hónapra tűzte ki.
Mily terjedelemben engedik meg körülményeink és a jelenlegi helyzet programmunk megvalósítását, ma nem tudjuk előre megmondani. Teljes kivitele a Társaság ügyei irányítóinak igyekezetén és az előkészítőbizottság buzgalmán nem fog múlni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir