Az Esterházy-család multjából.

Full text search

Az Esterházy-család multjából.
Nem ritka jelenség a magyar történelemben, hogy egyes családok akár vagyonosságuk, akár pedig egyes tagjainak kitűnő vitézsége, vagy szellemi tulajdonságai által hirtelen kiemelkednek a köznemesség sorából, megyei helyi tevékenységüket országos szerepléssel cserélik fel és csakhamar a legfőbb méltóságokra jutnak. Ilyenek többek között a Hunyadiak, Szapolyaiak, Rákócziak, Thököliek és ilyen az Esterházy-család is. E család nemcsak fényes közéleti szereplése, hanem ősi származása tekintetében is egyike hazánk legnevezetesebb családainak. Eredetét a Salamon-nemzetségből veszi. Őseit egy 1239-ben kelt oklevél «nobiles honestissimi»-nek említi. Már az Árpádok korában birtokos urak és a jobbmódúak közé tartoznak. Az idők mostohasága következtében azonban vagyonuk megfogyatkozván, helyzetük rosszabbodott, úgyhogy alig voltak képesek családjukat a várjobbágy nemességen felül tartani.* Egykori birtokaik végső apró maradványait bírták a XVI. században is,* amikor Esterházy Benedek a szűk ősi fészekből átszállott a szomszédos Mátyusföldre és nőül vette Bessenyey Ilonát, kivel Galántán birtokrészt kapott. A valamikor jómódú Bessenyeyek ezidőben már egyre-másra idegenítik el ingatlanaikat. Igen szerény viszonyok között élt Esterházy Benedek; az 1548. évi összeírás szerint mindössze egy portája volt és szűkös helyzetén az akkor virágzó és Nürnbergbe irányuló marhakereskedéssel igyekezett változtatni. A szempci harmincadhivatal számadásai mutatják, hogy 1541 június 29-én Taksonyi Simon Fülöppel együtt 63, majd ő maga augusztus 1-én 91, és október 10-én 24 ökröt szállított át a határon.* Vállalkozása azonban balsikerrel járt, amit bizonyít, hogy a szempci harmincadhivatalnak 300 forinttal adós maradt. Elszenvedett vesztesége súlyos helyzetbe hozta, annyira, hogy Ferdinánd királyhoz volt kénytelen folyamodni, hogy tartozása törlesztésére három évi haladékot engedélyezzenek.* Kérvényében hivatkozik elszenvedett nagy kárára és mérhetetlen szegénységére. Az adósságból törleszteni semmit sem volt képes még a következő évben sem. Közben elhalálozott. Özvegyét a szempci harmincados 1553 augusztus 25-én a királyi curiára idézteti és néhai férje által a vámvonalon áthajtott marhák után maradt 300 forintnyi vámadósság megfizetésére kéri kötelezni.* A tartozás, illetve visszafizetés sorsa ismeretlen. Feltehető, hogy az özvegy helyett valamelyik módosabb atyafia egyenlítette ki a tartozást.
Ipolyi: Nyáry Krisztina, 65. l.
U. o. 54. l.
Orsz. Levt.: Múz. Törzsanyag, 1541.
Orsz. Levt.: Com. et mand. 1551. év; Ben. res. 551: 152.
Esterházy János: Esterházy-cs. tört., 79. l.
Benedek fia, Ferenc az atyjától örökölt galántai szerény birtokot gondos kézzel iparkodott öregbíteni; de ő is állandóan gondokkal küzdött.* Maga említi egyik levelében, hogy egész életén át szegény legény volt.* Hogy helyzetén segítsen, már mint Pozsony vármegye alispánja 1584-ben a királyhoz folyamodik az esztergomi érseki birtokok adminisztrátori állásának elnyeréséért, de sikertelenül. Nem őt, hanem sógorát, Illésházy Istvánt nevezték ki.* Nehéz anyagi helyzetét a családtagok nagy száma is súlyosbította. Felesége, Illésházy Zsófia, ugyanis 13 gyermekkel ajándékozta meg. Ehhez járult a nagy inség, mely 1585-ben eddig alig tapasztalt méretet ért el. Számtalan birtokos család, hogy a legszükségesebb megélhetést magának biztosítsa, kénytelen volt birtokát eladni vagy elzálogosítani. Nemesi telkek cseréltek gazdát néhány köböl gabonáért és egy-két vég posztóért.
Esterházy János: Esterházy-cs. tört., 79. l.
Ipolyi: Nyáry Krisztina, 63. l.
Orsz. Levt.: Ben. res. 1584. nov. 5.
Ily körülmények között élt Ferenc, midőn Milós fia 1582-ben meglátta a napvilágot. Neveltetésének gondját Kubinyi László pozsonyi kamarai tanácsos, Esterházy Magdolnának, a legidősebb nővérnek férje vette le az apa válláról. A család vagyoni helyzete a XVI. század fordulóján kezd jobbra változni. Ebben valószínűleg közrejátszott a közeli rokon Illésházy István, Bosnyák Tamás és a Pállfy-család hatalmi és vagyoni előretörése. Esterházy Ferenc özvegye 1607-ben megszerzi Madách Miklósné, Bossányi Zsófia trencsénmegyei jószágait.* A szegénységet vagyonosodás, a hanyatlást emelkedés váltja fel. Miklós, kinek felfelé ívelő életpályája közismert, kiváló személyes tulajdonságai, szellemi képességei és kétrendbeli szerencsés házassága révén hirtelenül kiemelkedik a középnemesség sorából, nagy vagyon ura lesz, országos szereplésre jut, a legfőbb méltóságot, a nádorispánságot éri el és családfáját felemeli a grófi rangúak közé. Elődeinek szegénysége még országbíró korában is keserű perceket szerez neki. Akadnak gőgös főurak, mint Thurzó Imre, akik szemére vetik alacsonyabb származását. Esterházy azonban önérzetesen vág vissza, mondván: «Nemességünk ezelőtt negyedfélszáz esztendővel is szép nemességgel fénylett, kit még akkor vérekkel nyertek, nem pénzen vettek, mint sokan».* Utódai már nemcsak tekintélyben, de vagyonilag is az ország legelső főurai közé emelkedtek és e helyzetüket mindmáig töretlenül megtartották.
Orsz. Levt.: Garamszentbenedeki konv. prot. I. 371.
Kubinyi Miklós: Thurzó Imre, 158. l.
Sarlay Soma.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir