Dr. G. Vargha Zoltán: A Bibó-család története. (Különlenyomat a Magyar Családtörténeti Szemle 1943. évfolyamának II., III. és IV.…

Full text search

Dr. G. Vargha Zoltán: A Bibó-család története. (Különlenyomat a Magyar Családtörténeti Szemle 1943. évfolyamának II., III. és IV. számaiból.) 25 l., 3 leszármazási tábla melléklettel.
A szerző megállapítja, hogy Somogy vármegyében már a XIV. század vége felé és a XV. század elején élt egy magát Mál és Töl helységekről nevező Bibó-család, de ennek azután nyoma vész; ellenben az a Bibó-család, amely a háromszéki Barátoson a XVI. században feltűnik, ott máig is él. Feltevése szerint a Kiskunságban Halason – bizonyossággal kimutathatólag – a XVII. század elején feltűnő ugyanilyen nevű család is ezektől a barátosi Bibóktól származik. Minthogy azonban ezt – pozitív bizonyítékok nélkül – csupán a hagyomány támogatja, nem zárja ki a szerző a Somogy vármegyei eredetet sem. Mindenesetre a Halason élt Bibó-család eredetének kérdése még tisztázásra vár.
Halas viszontagságos múltjának összefoglaló ismertetése után teljes részletességgel írja meg a szerző a kiskunsági Bibó-család történetét, a származási adatokon kívül birtokviszonyainak, vagyoni helyzetének, az egyes családtagok életrajzainak szemléltetésével. Kitérései, melyekben a férfi-leszármazók feleségeinek családjait is közelebbről bemutatja s róluk többnyire nemcsak egyenesági, hanem ősfa-szerűen összeállított leszármazási táblákat is közöl, az érdekeltek számára elődeik felkutatásához hasznos útmutatóul szolgálhatnak számos családra vonatkozólag. Magának a Halasra való Bibó-családnak leszármazását egy szövegközti és egy mellékletként beillesztett leszármazási táblázaton mutatja be. A III. tábla-mellékleten a XVIII. század második felében élt Bibó Istvánnak Barátosról Hódmezővásárhelyre és másfelé szakadt lemenőit, a IV.-en pedig ugyane családnak Barátosról az ugyancsak háromszéki Erődre származott ágát vezeti le.
Cz. A.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir