Nemes-tóthi Nemestóthy Béla: A nemes-tóthi Nemestóthy és a nemes-tóthi Szabó családok története. Veszprém, 1943. 8° 24 l. (Különl…

Full text search

Nemes-tóthi Nemestóthy Béla: A nemes-tóthi Nemestóthy és a nemes-tóthi Szabó családok története. Veszprém, 1943. 8° 24 l. (Különlenyomat a Magyar Családtörténeti Szemléből.)
A Zala vármegyében birtokos előkelő nemes családról már Karácsonyi János és Csoma József feltételezték, hogy a Becse-Gergely nemzetségből származik, de adatok híjján ezt bebizonyítva nem látták. Az előttünk fekvő családtörténet sem tudja ezt bizonyossá tenni; ellenben a középkorban Zala vármegyében élt Tóthi-család történetét már több, eddig ismeretlen adattal gazdagítja. A XVI. században kezdik a család tagjai a Tóthi mellett, illetve annak elhagyásával a Szabó nevet is használni. A család leszármazása a XVII. század közepéig nagyon hézagos. A szerző hosszas kutatások után is csak 1650-től tudja a leszármazási táblát hiányok nélkül összeállítani. A szerteágazott család történetét megírni igen nagy feladat s pusztán az anyakönyvek szűkszavú, sokszor pontatlan adatai alapján nem építhető fel. Bele kell tehát mélyedni a család birtokainak történetébe, aminthogy családtörténetet írni a birtokviszonyok alapos feltárása nélkül ma már nem igen lehet. Különben a genealógiai adatok, a leszármazási táblázatok csupán vázlatát adják a család történetének és kiindulási pontul szolgálnak egy későbbi, átfogóbb szemléletű munkához. Ilyen értelemben végzett jó és több szempontból alapvető fontosságú munkát Nemestóthy Béla is. Természetesen a család története csak akkor lesz teljesen megvilágítva, ha egy későbbi kutató a birtokviszonyokat is feltárja. Arról, hogy ilyen természetű forrásanyag található a levéltárakban, éppen Nemestóthy Béla munkája tanúskodik.
Azt a genealógiai kutató- és gyüjtőmunkát, amit nem szakképzett genealógus egy család történetére vonatkozólag elvégezhet, Nemestóthy Béla eredményesen végezte el. A további, főleg a birtoktörténeti mozzanatokat elmélyítő kutatás az ő nyomdokain indulhat majd el.
Tóth László.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir