BASARABA CSALÁDJA.

Full text search

BASARABA CSALÁDJA.
Basaraba nevét mindenki ismeri, aki a Dunavidék középkori történetével foglalkozott. Ő volt az a kiváló szervező, aki a XIV. század első felében politikai egységbe fogta a Kárpátok és az Al-Duna, közének széthulló nép törmelékeit s ezzel megvetette az első román állam, a havaselvi vajdaság alapjait, amelynek további fejlődése egyenes vonalban vezet el napjaink román királyságáig. Történeti jelentősége elvitathatatlan. A román államélet elindítása elsősorban az ő érdeme; politikájának alapelvei évszázadokig érvényben maradva meghatározták utódainak magatartását és a románság állásfoglalását Kelet és Nyugat hatalmi érdekeinek ütközővonalán; dinasztiát adott népének, amely több mint kétszáz – sőt az egyre homályosabb igényű oldalági leszármazókat is figyelembe véve: mintegy negyedfélszáz – esztendeig kormányozta azt, s puszta meglétével óriási értéket jelentett a román államfejlődés kezdeti szakaszán – egy jeles román szakember, P. P. Panaitescu meghatározása szerint a „dinasztikus” korban –, amikor a belső rend folytonosságát egyetlen erő, az uralkodó személyes tekintélye biztosította s a vajdacsalád elhivatottságába vetett hit volt jóformán az, egyedüli szilárd pont, amely körül a fiatal alakulat élete kikristályosodhatott.
Annál különösebb, hogy ennek a nagyjelentőségű egyéniségnek életéről, személyi viszonyairól aránylag igen keveset tudunk. Sem eredetét, sem családi összeköttetéseit, sem leszármazóinak személyi adatait nem ismerjük pontosan. Ezért a sajnálatos állapotért, amely – hozzáértőknek nem szükséges külön kiemelnünk – számtalan nehézséget, félreértést, súlyos tévedést okoz aj román és dunatáji történet kutatásában, nemcsak a forrásanyag fogyatékossága felelős. A román tudósok, akiket elsősorban illetne az a feladat, hogy megvilágítsák az első román állam alapítójának és továbbépítőinek életrajzi adatait, ezeknek a kérdéseknek nem szenteltek elegendő figyelmet. A genealógiai kutatások meglehetősen elhanyagolt volta okozza, hogy – bár Basaraba s utódai életét, tevékenységét és ezeken belül személyi viszonyaikat is rengeteg kisebb-nagyobb munka 20érinti alapos feldolgozás híján lépten-nyomon ellentétes véleményekkel, s azokat legalább látszatra alátámasztó, ellentmondó adatokkal találkozunk.
Minthogy a havaselvi vajdák története, főleg a középkorban, amikor a magyar és a román államélet számtalan ponton érintkezett, magyar szempontból is fokozott figyelmet érdemel, nem csodálkozhatunk azon, hogy magyar tudósok részéről is történtek kísérletek a Basaraba-nemzetség, vagy legalább első ízei megvilágítására. Wertner Mór 1901-ben, Karácsonyi János 1910-ben szentelt külön tanulmányt ennek a problémának.* Néhány eredményük ma is megállja a helyét, a legtöbb azonban helyesbítésre vagy kiegészítésre szorul, egyrészt azért, mert azóta nemcsak az irodalom, hanem a forrásanyag is jelentős mértékben bővült, másrészt azért, mert ők még a korukbeli román anyagot sem ismerték kielégítően. Ujabban nem foglalkoztak magyar részről Basaraba családjával. Személye nyomult az érdeklődés előterébe, az is kizárólag származásának szemszögéből nézve. Családi összeköttetéseiről, leszármazóiról s ezek rokoni kapcsolatairól keveset tudunk, holott ezek a vonatkozások nemcsak azért igen fontosak, mert több ponton érintik a magyar genealógiai kutatások anyagát, hanem főként azért, mert ismeretük nélkül teljességgel lehetetlen eligazodnunk a középkori román történet, különösen azonban az államfejlődés sokat vitatott s gyakran bizonytalan adatai közt. Ebben az időben az uralkodó személye szorosan összefügg az állam életével, egyéni és családi kapcsolatai pedig egyszersmind a politikai tájékozódás iránymutatói. Az a kép, melyet a román államfejlődés kezdeti szakaszáról ilyen adatok segítségével alkothatunk, annyival nélkülözhetetlenebb, mert e forrásszegény korban, a román írásbeliség hajnalán a politika elemi fontosságúnak érzett tényei, is gyakran maradtak írásos megörökítés híján. Ilyenkor a vajdák egyéni összeköttetései adják az egyetlen útmutatást államuk orientálódásának meghatározásához. Másrészt – ezt az elvet talán szintén nem lesz fölösleges hangsúlyoznunk, hiszen oly régi, hogy már szinte elavultnak tetszik – a személyi adatok ismerete nélkül lehetetlen megállapítani az események pontos egymásutánját. S ha a történetírás új iskolái más utakon járnak, ezt csak azért tehetik, mert az elődök kutatásai megteremtették ahhoz a biztos alapot: a személyi és időrendi adatok vázát, amelyre a fejlődés modernebbül értett vonásainak szövevényes rajza ráhelyezhető. Ahol az hiányzik, ott ez, sem lehetséges. Mindezek után: nem lesz haszontalan, ha röviden áttekintjük Basaraba személyére és családjának közvetlenül utána következő ízeire vonatkozó ismereteinket. Munkánk beosztása a tárgyból következik: előbb Basaraba személyével, azután leszármazóival foglalkozunk.
Wertner Mór: Az első havasalföldi vajdák, Századok, 1901. Karácsonyi János: Az oláhországi (havaselvi) vajdák családfája, uo. 1910.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir