1968 és 1988 között

Full text search

1968 és 1988 között
Nagyjából a hatvanas évek elejéig tartó éveket nevezhetjük az igazi magyar tömegkönyv-korszaknak. A könyvkiadás állami támogatást kapott, hogy a kiadványokat olcsó áron lehessen forgalomba hozni, ez a támogatás azonban csak az ideológia határain belül volt érvényes. Még a hetvenes években is érezhető volt bizonyos kultúrharc, melyet a kortárs és modern (főleg nyugati) irányzatok bemutatásának hiánya, valamint, mintegy ezt kiegészítve vagy elfedve, a 19. századi, a szocializmust megelőző és magyarázó epikus művek olvasásának erőltetése jellemzett.
Ezzel párhuzamosan azonban, talán a hatvanas évek végi gazdasági reform hatására, feléledés jeleit kezdte mutatni a könyvkiadás. Tabukkal és tiltásokkal, eleve elítélt szerzők (pl. Ezra Pound) hiányával, de lassan megjelentek a világirodalom jelentős modern alkotásai, melyeken két, hosszantartó sorozat is alapult: a Világkönyvtár és a Modern könyvtár. Hazai vonatkozásban is bővült a kínálat, fiatal szerzők s a régebbiek is nyomdafestéket kaphattak, közülük nem egyet ekkor kellett újra felfedezni. Mellettük megjelenhettek a korábbi üldözöttek: a Nyugat negyedik nemzedéke, az Újhold, az Ezüstkor még élő szerzői is. Új kiadók alakultak, új feladatokkal. Hatásukra minden területen bővült a kínálat, hosszabb ideje nem látott típusok (pl. útikönyvek) vagy tudományos (pszichológia, szociológia, tudományos-fantasztikus irodalom, stb.) képviseltették magukat a könyvesboltokban. Megszaporodtak a különféle kézikönyvek is. A hetvenes évek közepétől megújult a művészi könyvek kiadása s az évtizedek óta hiányzó filozófusok művei: Nietzsche, Pascal, Kierkegaard és Bergson kötetei is az olvasók kezébe kerülhettek. Nagy fegyverténye ennek az időszaknak, hogy francia mintára 1973-tól folyamatosan jelentek meg a Magyar Remekírók sorozat tagjai, s kiválóan és a magyar könyvkiadásban addig páratlan bőséggel és teljességgel tartalmazták a régi és újabb szépirodalmat. A hetvenes évek egyébként új könyvtípust is meghonosított nálunk, ez a papírkötésű zsebkönyv (paperback). Ezt alkalmazta például az Európa zsebkönyvek, a Képzőművészeti zsebkönyvtár, a Gyorsuló idő, a Mérleg és a rare sorozat is. Végül meg kell említeni, hogy ebben az időszakban került sor az eredetiben elérhetetlen régebbi művek hasonmásainak kiadására is.
Az örvendetes minőségi változások azonban nem jártak a mennyiség ésszerű felmérésével. Tovább is kísértettek a helytelenül kiadott vagy túlzott példányszámban megjelentetett művek, melyek általában a politika éppen időszerű irányvonalát voltak hivatottak megerősíteni. Emellett a terjesztés sem állt feladata magaslatán, ezért 1972-ben kiadói érdekeltségű szervezetet hoztak létre s a magas példányszámú könyveket differenciált árrés megadásával próbálták eladhatóvá tenni. Persze eredménytelenül. Külön gondot okozott még az a hosszú idő, mely a kéziratok elkészülte s a könyvek kereskedelmi forgalomba kerülése között tapasztalható volt. A hetvenes évek végére a három, valaha egységes, ám ekkor már évtizedek óta szétszakított üzletágakban egyaránt a zavarodottság, a válság tünetei mutatkoztak. Az állam ugyanis, amely átvette a tulajdonos szerepét, nem tudta a gazdasági egységeket rentábilisan működtetni, az államosított tőke felélése után pedig nem volt más megoldás, hitelekhez kellett folyamodni. Amikor pedig a könyvelőállításhoz szükséges anyagok világpiaci árai növekedésbe kezdtek, már annyit sem tudott (vagy akart) adni dotációként, amennyit korábban az ígéret meg a szokásjog szentesített. Emiatt 1979 nyarán hatósági áremelést vezetett be. A kiadók ekkor kényszerültek rá először nyereséges kiadványok megjelentetésére, ez volt az első nagy csapás az imitált, szocialista könyvpiacra.
A nyolcvanas évek közepétől a gazdasági csőd elfedésére szolgáló ideológiai engedékenység következtében fel lehetett mérni az emigráció íróit is: amire a hazai szerzők jogosultak voltak, az végre megillette a külföldön élőket is. A számbavétel után pedig következhetett a megméretés: ez az irodalomtudomány vérkeringését frissítette fel.
A kiadók új üzletpolitikájának akadtak melléfogásai is: a két világháború közötti bestsellerek újbóli kiadását nem igazolták vissza az olvasók. Annál nagyobb sikere volt a tényirodalomnak. Nagyhatású sorozatok jelezték ezt: Magyar Tallózó/Magyar Hírmondó, Tények és tanúk, Nemzet és emlékezet, Gondolkodó magyarok, Bibliotheca Historica. Fontos művelődéstörténeti szerepet töltött be az Állami Könyvterjesztő Vállalat reprintjeivel. Mivel azonban a politikának bizonyos tiltásai továbbra is fennmaradtak, megszerveződött a szamizdat irodalom; ez nem az engedélykérés kényszerén, hanem a kimondás szabadságán alapult.
A nyolcvanas éveket a fentieken kívül az évről évre megrendezett árengedményes könyvvásárok jellemezték. Ennek oka a siralmas könyvterjesztés mellett a fizetésekhez képest magas könyvárakban, az olvasásra fordítható idő csökkenésében s emiatt az olvasási szokások megváltozásában kereshető: az emberek a stagnáló életszínvonal hatására is, meg a gyengülő irodalompolitika következtében is, jobban megnézték, hogy mit vesznek, fokozatosan élni kezdtek a választékkal. Megjelentek a kereskedelemben a nem hivatásos kiadók, s lehetőség nyílt arra is, hogy a szerzők maguk jelentessék meg műveiket: hirtelen megkezdődött a küzdelem a könyvpiac felosztásáért.
Szemelvények a sajtóirányítás dokumentumaiból
1. § Sajtóteméket, ideértve a könyveket, valamint az időszaki és nem időszaki lapokat is, kinyomtatni csak a tájékoztatásügyi miniszter engedélyével szabad.
2. § A már megjelenő időszaki és nem időszaki lapok további megjelenéséhez a tájékoztatásügyi miniszter engedélye szükséges.
3. § Az 1.§-ban említett sajtótermékek terjesztését a belügyminiszter engedélyezi.
11.290/1947. Korm. számú rendelet a sajtótermékek és terjesztésük engedélyezésének ideiglenes rendezése tárgyában.
1. A Kormány elnökének közvetlenül alárendelve meg kell szervezni a Kormány Tájékoztatási Hivatalát.
4. A Hivatal feladatkörébe tartozik a sajtórendészeti tennivalók ellátása (lapengedélyek kiadása és bevonása, külföldről érkezett sajtótermékek behozatalának és terjesztésének engedélyezése, lapok és folyóiratok papírigényeinek számbavétele, lapfejlesztési és terjesztési tervek kidolgozása, papírellátás biztosítása, felhasználásának engedélyezése.)
A Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány 25/1956 (XII. 19.) sz. határozata, a Kormány Tájékoztatási Hivatalának megszervezéséről.
2. § (1) A Magyar Népköztársaságban mindenkinek joga van arra, hogy tájékoztatást kapjon szűkebb környezetét, hazáját, a világot érintő kérdésekben.
(2) A sajtó nyújtson hiteles képet a Magyar Népköztársaság politikai, gazdasági, tudományos és kulturális életéről, a nemzetközi élet eseményeiről, más országok és népek életéről, így különösen a béke és a biztonság megóvása, valamint a társadalmi haladás érdekében kifejtett erőfeszítésekről.
3. § A sajtóban közölt tájékoztatás nem sértheti a Magyar Népköztársaság alkotmányos rendjét, nemzetközi érdekeit, valamint az állampolgárok és a jogi személyek jogait, törvényes érdekeit és a közerkölcsöt.
1986: II. törvénycikk a sajtóról.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir