1974: Egyes gerinces állatfajok védelme

Full text search

1974: Egyes gerinces állatfajok védelme

Nevével ellentétben a fürge gyík a leglustább hazai gyíkjaink egyike
A hazai tudományos intézmények régi óhaja volt, hogy a természetvédelem a madárfajokhoz hasonlóan a gerinces fauna egyéb veszélyeztetett állatcsoportjainak védelméről a jelenkor követelményeinek megfelelően gondoskodjon. Közülük egyeseket az ember gazdasági tevékenysége kipusztulással fenyegetett. Néhányuk (pl. a földikutya, a csíkos egér, a parlagi vagy rákosi vipera, a magyar márna vagy pannon gyík) világviszonylatban is jelentős állatföldrajzi ritkaság. Számos faj táplálkozásával a belterjes mezőgazdaságnak is jelentős hasznot hajt (mint pl. a denevérek), míg a korábban kártevőknek tekintett ragadozók lecsökkent állományuk következtében ma már nem okozhatnak számottevő kárt.
Több faj további ritkulása nemcsak kulturális szempontból lenne veszteség. A mezőgazdasági területek életközösségeiből való kiválásuk egyben messzemenően fokozná a biológiai egyensúlyviszonyok romlását, a kártevő rovarok és rágcsálók túlszaporodásához vezetne.
Egy sor gerinces faj védelem alá helyezését az üzleti szempontokat szolgáló állatgyűjtés és a kereskedelmi forgalomba hozatal megakadályozása, a nemzetközi kötelezettségek és az a körülmény is szükségessé tette, hogy a veszélyeztetett fajok közül számos a többi európai országban már természetvédelmi oltalom alatt állott. Ezen fajok hazai védelmének hiánya egy sor külföldi tanszergyár, állatkert, kiállítás és egyéb felhasználó figyelmét Magyarországra irányította.
A határozat (az Országos Természetvédelmi Hivatal elnökének 290/1974. [Tanácsok Közlönye, III. 14.] határozata egyes vadon élő gerinces állatfajok védetté nyilvánításáról) értelmében 96 gerinces faj került oltalom alá, amelyből ha levonjuk az 1901-ben védelem alá helyezett 32 emlősfajt, az újonnan védelem alá került fajok száma 64 volt.
E határozat meghozatala után 18 hal-, 15 kétéltű-, 15 hüllő-, 321 madár- és 48 emlős-, vagyis összesen 417 gerinces állatfaj állott természetvédelmi oltalom alatt, ami a gerinces fauna közel nyolctizede.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir