Kennelköhögés

Full text search

Kennelköhögés
(fertőző tracheobronchitis). Főleg a kölyköket és a növendék állatokat veszélyezteti, ált. akkor kapják meg, ha » kennelbe helyezik őket. A beteg kutyák különben rendszerint élénkek, vidámak, jól esznek, de hányingeres mozdulatok kíséretében száraz, szaggatott v. mély, erős hangon köhögnek. A hányás néha habos nyállal keveredhet. Ha a beteg kutya légcsövét enyhén megnyomjuk, köhögni fog.
A ~es kutyák láztalanok; az enyhébb esetek minden beavatkozás nélkül, kb. két hét alatt lezajlanak. Az antibiotikumos kezelés a legtöbbször jótékony hatású lehet, elkerülhető a másodlagos fertőzés. Köhögés elleni gyógyszereket is adhatunk a kutyának, de mivel a köhögés védekező reflex, amely a légcsőből és a légutakból eltávolítja a váladékot, ezért teljesen nem szabad megszüntetni; emellett a köhögés elleni gyógyszerek csak a tüneteket, s nem magát a betegséget szüntetik meg.
A beteg kutyát pihentessük és tartsuk viszonylag meleg környezetben, nehogy tüdőgyulladást kapjon. Társaitól különítsük el, nehogy azokat is kitegyük ennek a rendkívül fertőző betegségnek. Nem minden köhögés ~, ezért az otthoni kezeléssel csak akkor elégedjünk meg, ha a tünetek teljes mértékben azonosak az itt leírtakkal, és a kutya nem lázas. Ha az állatnak magas a hőmérséklete, aktivitása eltér a normálistól, étvágya csökken, szeméből és orrából váladék folyik v. nehezen lélegzik, ill. ha elmúlt hároméves (mert hiszen a ~ a fiatal kutyák betegsége), akkor feltétlenül vizsgáltassuk meg az ebet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

LanguagesArcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me