KAUFER VIRÁG

Full text search

KAUFER VIRÁG
KAUFER VIRÁG (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Az európai uniós jogszabály-harmonizáció az LMP számára is nagyon fontos, ezért üdvözöljük ezt a csomagot, ami előttünk van jelen pillanatban. Azonban számunkra ez nemcsak egy technikai kérdés, hanem egy lehetőség arra, hogy felülvizsgáljuk és kiterjesszük a hazai jogszabályban az európai szociális vívmányokat a legjobb példákból tanulva.
A törvényjavaslat - ahogy az előttem szóló is elmondta - egy nagyon komplex csomag, 9 törvényt érint. Számunkra egy kicsit szimbolikus ez a csomag abból a szempontból, hogy több olyan törvényt is érint, amelyben az LMP és a kormány között az elmúlt két hónapban komolyabb viták folytak.
Ilyen például a társadalombiztosítás kérdése, amit elsősorban kiemelnék. Az LMP és a kormánytöbbség közötti véleménykülönbség abból adódik, hogy számunkra ez nem egy opcionális önrendelkezési, öngondoskodási szempont vagy egy közteher, hanem egy olyan alapvető és fontos járulék- és közteher-viselési forma, amelyet, ha kihagyunk például legális munkavállalási szabályokból, akkor ezzel tulajdonképpen társadalmi öngyilkosságot követünk el. Utalnék most az elmúlt ciklus során az alkalmai munkavállalásnál elkövetett reformokra, illetve a háztartási munka ilyetén legalizálására.
A fogyatékkal élők jogainak kiterjesztése is egy nagyon fontos kérdés, amelyben sajnos véleménykülönbségbe ütköztünk, amikor a Ptk. módosításáról volt szó, és a gondnokság intézményének reformját sajnos a kormánytöbbség nem tudta támogatni. Legvégül említeném a családok támogatását, ahol a családi pótlék - amely köztudottan a szegény sorban élő családok legfontosabb gyermekek utáni juttatása - ismét korlátozásra került az elmúlt két hónap során.
Összegzésképpen: mi üdvözöljük azt, hogy ez a 9 törvény megnyitásra került, és hogy augusztus 31-ig lehetőséget kaptunk, illetve lehetőséget kapott a tisztelt Ház arra, hogy a törvények reformjait megvizsgálja, és az időkeretből adódóan végre alkalom nyílik arra is, hogy társadalmi egyeztetés, egy komoly társadalmi egyeztetés lefolyjon. Ezért zárszavamban arra hívnám képviselőtársaimat, hogy ezt az alkalmat használják ki, és álmodjanak meg egy olyan Magyarországot, ahol a törvények újragondolásával a segély és a juttatás nem könyöradomány lesz, a szegény ember nem lesz bűnöző, a fogyatékkal élő pedig nem akadály a társadalom számára.
Mi arra hívjuk a képviselőket, hogy augusztus 31-én 4 óra 30 percig gondoljanak és dolgozzanak ki olyan módosító javaslatokat erre a 9 törvényre, amelyek egy olyan Magyarországot építenek, ahol a társadalmi kohézió és szolidaritás révén segítjük egymást, együtt előretörünk az úton és a fejlődésben.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az LMP, a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

LanguagesArcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me