DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! A devizaalapú hitelek elmúlt években felhalmozódott magas állománya valóban komoly terhet jelent a hitelt felvevő családok többségének, a megemelkedett törlesztőrészletek miatt. Ezt a forint árfolyamának stabilizálásával lehet ellensúlyozni. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő gazdaságpolitika kialakítása, amely elsősorban hatékony foglalkoztatáspolitikát, stabil költségvetési politikát és kiszámítható jogi környezetet igényel.
A gazdasági válság miatt állásukat elvesztő adósok akkor tudják újra törleszteni hiteleiket, ha munkát találtak, illetve jövedelmi helyzetük javul, ezért az új kormány kiemelt figyelmet kíván fordítani a foglalkoztatási szint emelésére, új munkahelyek teremtésére.
Az állam a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességgel, az úgynevezett áthidaló kölcsönnel segít a bajbajutottakon, valamint 2010. január 1-jén hatályba lépett a magatartási kódex is, amit eddig 270 pénzügyi szervezet írt alá.
A hitelintézetek felett ellenőrzést gyakorló Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete márciusban 30 pénzügyi intézménynél témavizsgálatot indított, amelynek keretében ellenőrzik a magatartási kódex előírásainak megtartását. A felügyelet akár kétmilliárd forintra is büntetheti azokat a pénzügyi intézményeket, amelyek megszegik a fogyasztóvédelmi rendelkezéseket.
A magatartási kódex az ügyfelek fizetési nehézségeinek kezeléséhez kapcsolódó követelményeket is tartalmazza. A kódexet aláíró hitelezők vállalják, hogy a végrehajtás megelőzése érdekében felveszik az ügyféllel a kapcsolatot, kialakítják a késedelmes tartozás kiegyenlítésének végrehajtási eljáráson kívüli módját, valamint írásbeli fizetési felszólításban hívják fel az ügyfél figyelmét a legfontosabb információkra. Ezenkívül áthidaló módszereket dolgoznak ki, amelyek a hitelek átütemezésével vagy a törlesztési időszak meghosszabbításával kapcsolatosak.
A pénzügyi válság hatására a bankok megerősítették követeléskezelésüket, illetve a hitelek átstrukturálásával próbálják fenntartani ügyfeleik törlesztési képességét. A 2009-es év folyamán jelentősen növekedett az átstrukturált ügyfelek aránya a teljes banki hitelállományban. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a háztartások esetében meghaladta a 3 százalékot.
A hitelintézetek az adósok törlesztési nehézségei esetén készek átütemezni az adósságot oly módon, hogy a törlesztőrészletek csökkentése mellett növelik a hitel futamidejét. Megoldás lehet még a törlesztőrészlet rögzítése és az árfolyam, illetve a kamat változásának függvényében a futamidő módosítása. Így megakadályozható, hogy hirtelen, jelentős mértékben növekedjen a hitelfelvevők fizetési kötelezettsége, amely ellehetetleníti a családokat.
Fel kell hívnom a figyelmet az elmúlt hónapokban bekövetkezett azon kedvező változásokra, hogy a forinthitelek kamata csökken, így lassan emelkedik a kevésbé kockázatos forinthitelek részaránya a teljes jelzáloghitel-állományon belül.
A devizahitelek felvételét korlátozó jogszabálytervezet zárószavazásra vár. Ennek elkészítésével a kormány azt kívánta elérni, hogy a jövőben ne forduljon elő, hogy családok ezrei kerülnek nehéz helyzetbe. A jelenleg is veszélyeztetett devizahitelesek megsegítésére szolgáló, nemzeti eszközkezelő alapra vonatkozó szabályozás kidolgozása folyamatban van, a kormány szakmai egyeztetéseket folytat az érintettekkel. A probléma összetettségére a jogi és gazdasági kockázatokra tekintettel azonban az előkészítő munkát nem lehet sürgetni, a jogszabálytervezet az őszi ülésszakra fog összeállni egységes egésszé.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

LanguagesArcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me