DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Rögtön az elején szeretném kijelenteni, hogy nem megszakadtak a tárgyalások, hanem az egyik tárgyalási forduló zárult le. Egyenes, őszinte és sikeres tárgyalásokon vagyunk túl. Bár a Valutaalap elismerte, hogy a kormányváltáskor 5 százalék körüli év végi hiányra számítottak, de egyúttal arról is elismerően szóltak, hogy az új kormány első akciótervének eredményeként az eddig megtett és a jövőben tervezett intézkedéseknek köszönhetően Magyarország tartani tudja az idei, illetve a 2011-re is vállalt hiánycélt.
A Nemzetgazdasági Minisztérium fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy Magyarországnak egy, jelenleg is érvényben lévő megállapodása van az IMF-fel, és nem szükséges új megállapodást kötni. A magyar kormány újabb hitelrészletet eddig se hívott le, s miután úgy ítéli meg, hogy erre nincs szükség, most sem kíván lehívni.
A cél eléréséhez vezető utat, amelyen haladva Magyarország tartani tudja a korábbi kormány által vállalt 3,8 százalékos hiánycélt, azonban a felek másképp képzelik el. Az IMF úgy látja, a bankadó bevezetése helyett egy, a göröghöz vagy románhoz hasonló, többek között a közalkalmazotti bérek csökkentését, számos szociális támogatás felszámolását, nyugdíjcsökkentést, áfaemelést és a kafetériajuttatások megadóztatását is tartalmazó megszorító program lehetne igazán hatékony. Ezzel szemben a magyar kormány álláspontja az, hogy a családokat és a vállalkozásokat még nehezebb helyzetbe hozó megszorítások bevezetésére Magyarországon a közeli és a távoli jövőben nincs sem lehetőség, sem szükség, mivel a magyar családok már bőven kivették részüket a terhek viseléséből. Hazánkban ugyanis az elmúlt években pontosan a göröghöz és a románhoz hasonló megszorító csomagokat vezettek be, és ezek vetették vissza az ország gazdasági teljesítőképességét. Ehelyett az újonnan meghozott intézkedéseinkkel az állami kiadásokon és a bürokrácia csökkentésén takarékoskodunk, mintegy 120 milliárd forintot spórolva ezzel. Saját magunkon végzünk megszorítást, egyúttal pedig elvárjuk a pénzügyi szektortól, hogy ők is járuljanak hozzá a magyar gazdaság talpra állításához.
A magyar kormány a takarékosság, az államháztartási egyensúly, de pusztán az emberi tisztesség elve miatt is fontosnak tartja - és e törekvések mellett továbbra is kitart -, hogy a közszféra vezetőinek és tisztségviselőinek, így az MNB elnökének a havi díjazása 2 millió forintnál ne legyen több.
(9.50)
Ez az összeg így is 25 százalékkal magasabb, mint a Magyar Köztársaság miniszterelnökének fizetése. A törvényjavaslat nem célzottan az MNB elnökére és vezető tisztségviselőire irányul, hanem része az átfogó, a közszféra egészére vonatkozó bérkorlátozásnak. Mindezzel együtt a kormány, ahogy eddig is, jelenleg is és a jövőben is tiszteletben tartja a jegybanki függetlenséget.
Magyarország egyik legnagyobb baja, hogy az elmúlt években az egyik megszorító csomag követte a másikat. Ezek vitték az országot olyan helyzetbe, amilyenben most van. Ha tehát most fiskális fegyelem kell, akkor ez csak a bankadó bevezetését jelentheti. A bankadóval terveink szerint a jövő évben 3 százalék alá tudjuk levinni a hiányt. A bankadó helyett tárgyalópartnereink újbóli megszorításokat szeretnének, de ebből mi nem kérünk. Meggyőződésünk, hogy a magyar családokat nem lehet és nem is szükséges újbóli terhekkel megsarcolni. Ilyen intézkedéseket sem most, sem később nem kívánunk bevezetni.
Ugyanakkor fontos kérdés a nemzeti eszközkezelő társaság kialakítása, működésének szabályozása is. Meggyőződésünk, hogy az amerikai negatív példákkal szemben ezt lehet jól működőre, sikeresre és a költségvetés számára is előnyösre alakítani. Ennek szabályozási koncepciója ősszel készül el.
Tisztelt Képviselő Úr! Az új kormány hivatalba lépésével azonnal szerkezeti reformok végrehajtásába kezdett, a reformokat folytatni kívánjuk. Egyaránt szükségesek politikai, gazdasági, pénzügyi reformok. Ezekkel az előző kormányok rendre adósok maradtak.
És, tisztelt képviselőtársam, az a 29 pont, amit ön ad hocnak nevezett, egyértelműen irányt szab a következő időszakban gazdaságfejlesztés szempontjából. Önök 8 éve adósak ezzel a fajta iránymutatással, mert folyamatosan változtatták hol ide, hol oda próbálták rángatni a gyeplőt. Ez így egészen biztosan nem működik.
Azt kérem öntől, hogy örüljünk együtt annak, hogy végre olyan kormánya van Magyarországnak, amely valóban a nemzeti érdekek védelmét tartja fontosnak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

LanguagesArcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me