DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mint ahogy ön is sorolta a Vértesi Erőmű problémái nem az áprilisi választások után keletkeztek, ez egy sokéves folyamatnak valóban tragikus és eddig is rendkívül sokba kerülő története. A kérdése is utalt rá, de mi magunk is nagyon fontosnak tartjuk, hogy ebben az egész ügyben a Magyar Villamos Művek szerepét tisztázzuk. Külön vizsgálatot igényel ez is, hiszen ha korábban gondok voltak a Vértnél, márpedig voltak, akkor miért csak most lépett fel, ha nincsenek problémák, miért kezdeményezte a tulajdonosi jogokat gyakorló cég a Vért megszüntetését, ha pedig vannak, akkor miért várt vele eddig?
Az MVM döntéseinek hátterét is ki fogjuk vizsgálni. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a jogsértések ne maradjanak jogi, és ahol indokolt és szükséges, büntetőjogi következmények nélkül, és a személyes felelősség is megállapítható legyen. A helyzet konzerválására fordított szerkezetátalakítási támogatás, a jogszabályellenesen megkötött spekulatív áramvásárlási szerződések, a beszállítói holdudvar mind közrejátszhatott a jelenlegi állapot kialakulásában. A szocialista kormányzás idején ezeknek az eseményeknek a kárvallottjai elsősorban, esetenként kizárólag az állami cég és az ott dolgozó emberek voltak.
Ahogy már korábban is elmondtuk, hiszen nem először hangzik el ezen ciklusban a Vérttel kapcsolatban kérdés, a Vért ügyében csak olyan megoldást tart a kormány elfogadhatónak, amely a lehetőségek keretein belül, az érintett érdekképviseletekkel és önkormányzatokkal egyeztetett módon, elsősorban a mintegy 1500 közvetlenül ott dolgozó ember és családtagjai, valamint az érintett két település távhőellátásának további biztosítása mellett történik meg. A helyzet teljes körű feltárását megkezdtük, és ezt igyekszünk nagyon rövid időn belül befejezni. A tényfeltárást követően hamarosan elkészítjük a lehetséges forgatókönyveket, az érintett munkavállalókkal és önkormányzatokkal lefolytatjuk a szükséges egyeztetéseket. Természetesen még 2010 folyamán, ami a távfűtést illeti, lehetőség szerint a fűtési idény megkezdése előtt igyekszünk megállapodást találni a tulajdonos és a munkavállalók, illetve a hőt szolgáltató erőmű és az önkormányzatok közötti legoptimálisabb megoldásra, lehetőség szerint valamilyen kompromisszumos megoldásra.
Összefoglalóan tehát a kormány nevében azt mondom, hogy mi nem a Vértesi Erőmű agóniájának tétova hosszabbításában vagyunk érdekeltek, hanem a problémák érzékeny, humánus, és nem győzőm hangsúlyozni, valós megoldásában, hiszen erre szerződtünk a választókkal, és eszerint is fogunk cselekedni.
Kérem képviselő urat, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjék. Köszönöm, elnök úr, a türelmet. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
(9.10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

LanguagesArcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me