DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kérdések sem fértek bele öt percbe, és ha mindenre válaszolnék - az egyébként nagyon alapos és fontos kérdésekre -, vélhetően az én rendelkezésemre álló öt perc sem elegendő.
Tisztelt Képviselő Úr! Az ön kérdése az elmúlt 8 év egyik legfontosabb területét érinti, ugyanis a Budapest nemzetközi repülőtér privatizációja, egyáltalán maga a privatizáció ténye, körülményei és hatása a mai magyar gazdaságra, ezen belül a légi közlekedésre, és ezen túlmenően az egész magyar gazdaságra, magában hordja az elmúlt 8 év minden felelőtlenségének, minden átgondolatlanságának, ha úgy tetszik, minden önzésének és a körülményekkel való semmiféle számot tevésnek a tényét.
Előbb a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormánynak - és épp Ferihegy példája bizonyítja - semmi nem számított a pillanatnyi bevételen kívül, soha nem törődtek annak körülményeivel, a pillanatnyi pénzszerzés és annak felélése volt az elsődleges cél.
Az elmúlt évek történéseinek áttekintése a jelenlegi kormánynak talán egyik legfontosabb dolga. Ilyen kérdés az, amit ön is felvetett, hogy hogyan gazdálkodik ma a Budapest Airport, milyen pénzügyi konstrukciókban került sor a cég finanszírozására, milyen pénzügyi megoldásban finanszírozta a jelenlegi tulajdonos, illetve az eredeti szerző a cég megvásárlását.
A privatizációs szerződés, amelyet ön is említ, minden részletében csak az elmúlt hónapokban, gyakorlatilag a kormányváltással került a birtokunkba, és ennek a sok száz oldalas szerződésnek az áttekintése és elemzése időt igényel. Ezt követően lehet választ adni, hogy vajon van-e olyan pénzügyi konstrukció, amely - fogalmazzunk így - legalábbis nem szokványos Magyarországon, és ennek esetleg van-e köze ahhoz, hogy a Budapest Airport eredményessége az elmúlt években drasztikusan csökkent. Elfogadható-e, hogy a Budapest Airport megvásárlásához felvett hitelt magának a cégnek kell kitermelnie? Erre a kérdésre a szerződések áttekintése után tudunk konkrét választ adni.
Engedjen meg néhány szót a repülésbiztonság és zajterhelés kérdéséről, hiszen az elmúlt évek során ez több alkalommal szerepelt a tisztelt Ház előtt. Megjegyezve, hogy a repülőterek zajártalma a világon majd’ mindenütt problémát okoz, nyilvánvaló, hogy ez a probléma fokozott ott, ahol a város egy évtizedekkel korábban létesített repülőteret lassan utolér és körbeölel.
Nem véletlen, hogy Európában, de az hiszem, az egész világon a nagy forgalmú repülőterek között mindenütt olyan zajvédelmi körzeteket alakítanak ki, amelyek biztonságáról az üzemeltetők kötelesek gondoskodni. Nagyon gyorsan hozzáteszem, hogy ezek nem olcsó dolgok, és nem véletlen, hogy a jelenlegi üzemeltető ódzkodik ez elől, és igyekszik minden tekintetben ezeket a feladatokat elkerülni.
Mindezzel együtt, egyébként éppen ellenzéki indítványra is, az elmúlt években a légiközlekedési törvénybe kerültek bele olyan passzusok, amelyekben szabályozni igyekeztünk például Ferihegy éjszakai zajterhelését, így az éjszakai forgalom tilalmát, a felszállási szögeket, fordulókat, tehát egy sor olyan technikai kérdést, amely végleges megoldást nem hoz, de legalább elviselhetővé teszi az éjszakai órákban a Ferihegy környékén élők mindennapjait.
(9.30)
A törvény betartásának ellenőrzése a Légügyi Igazgatóság feladata. A HungaroControl mint a légi forgalom irányítását végző szervezet, kíséri figyelemmel a le- és felszálló gépek mozgását, a magassági szintek betartását, a fordulási szögeket, a forszírozott felszállás, elsősorban a cargoforgalomnál a forszírozott felszállás üzemanyag-kibocsátását. Nagyon bízunk benne, hogy a közelmúltban megváltozott vezetésű HungaroControl az eddigieknél nagyobb hatékonysággal fogja a legalább meglévő (Az elnök csengővel jelzi a hozzászólási idő leteltét.) jogszabályokat betartani.
Összességében tehát ez egy összetett probléma, amelynek a megoldása az elkövetkezendő években, mint annyi más, erre a kormányra vár.
Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

LanguagesArcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me