ERTSEY KATALIN

Full text search

ERTSEY KATALIN
ERTSEY KATALIN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Hétfőn e falak közt éles vita folyt arról, hogy mi lenne a helyes tárgyalási stratégia az IMF, illetve az EU delegációjával szemben.
A delegációk hazatérése kapcsán kirobbant purparlé ugyanakkor csak a jéghegy csúcsa. Ha egy pillanatra hátralépünk a napi politikától, azt látjuk, hogy a magyar pénzügyi rendszer rendkívül ingatag lábakon áll. Már az egymilliót is meghaladja a behajthatatlan lakossági hitelek száma, miközben több százezer embernek több bedőlt hitele is van. A bankok jelentős veszteséggel tudják csak továbbadni a becsődölt hiteleket, miközben - a Banki Hitelkárosultak Egyesülete szerint - a követeléskezelők gyakorlatilag szabályozatlanul terhelhetnek újabb és újabb költségeket a már amúgy is fizetésképtelen adósokra.
A Lehet Más a Politika frakciója a konstruktív szakmai párbeszéd híve. Ellenzéki pártként elsősorban a véleményünk szerint elhibázott lépések bírálatával és alternatív javaslatok megfogalmazásával tudjuk segíteni a kormányt. Nézzük meg tehát, hogy milyen terveket hozott nyilvánosságra a kormány a válsághelyzet kapcsán! A nagy megoldásként meghirdetett nemzeti eszközkezelő társaságról már idejekorán megmondta a kormány, hogy nem lesz szociális intézmény; és megtudhattuk azt is, hogy egyáltalán nem lesz vonzó az állami segítség.
Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy tulajdonképpen miért erre a lapra teszi fel politikáját a kormány, miért akarnánk újabb bürokrácia felállításával több ezernyi lakás ügyes-bajos gondjait az állammal kezeltetni. Hiszen az eszközkezelővel létrejönne - és ezt jogosan állapították meg egyes elemzők - a néhai IKV-ra emlékeztető monstrum. Az LMP szerint nem ez a leghatékonyabb módja a devizahitelesek megsegítésének, de még csak a bérlakáshiány enyhítésének sem, hiszen az állami tulajdonba kerülő ingatlanokban a korábbi tulajdonosok laknának.
Helyes, de szintén csak fél- vagy legjobb esetben is csak átmeneti megoldás a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása. Ez nem rendezi újra a fenntarthatatlan devizahitel-rendszert, és nem állítja egy működőképes pályára, csak a legsúlyosabb következményektől tudja megkímélni a legrosszabb helyzetben lévő adósokat, de azt is csak egy rövid, átmeneti időszakra.
A valódi megoldást, tisztelt képviselőtársaim, nem a direkt és az adóforintokkal történő állami szerepvállalás, hanem a devizaárfolyamnak való kitettségünk csökkentése jelentheti. Ennek a fedezetét pedig a lex Járai-féle, kiskapukkal tűzdelt, szakmailag megalapozatlan bankadó helyett - ugye, emlékeznek, önök mondták nemrég az előző kormánynak, hogy pénzbeszedés -, a pénzbeszedés helyett a bankok egy új típusú felelősségvállalásával lehetne megteremteni. A határozott fellépés ugyanis nem várathat magára. Mára odajutottunk, hogy az állam - a PSZÁF vizsgálata szerint - még a szektor által önként vállalt, igencsak enyhe magatartási kódexet sem képes betartatni. Márpedig, ha ezt nem tartják be a bankok, az a pénzügyi szektor és a társadalom közötti létező szerződés felmondása. Miközben jó irányba tett lépés, hogy a PSZÁF a hírek szerint kezdeményezni fogja a középárfolyamon történő elszámolást, a lényegi problémát, az árfolyam tendenciózus erősödését ugyanakkor ez nem oldja meg.
Mit javasol tehát az LMP? A devizahitelezésen orbitális profitot elérő pénzintézetek kimutathatják társadalmi felelősségérzetüket azzal, hogy követve több bank példamutató döntéseit, egy árfolyamkorlátot ismernek el magukra nézve. Kiterjesztendő a számos pénzintézetnél már bevezetett kamatkedvezmény és a hitelek forintra átváltásának támogatása is. Amennyiben ezek a vállalások és teljesítésük az ősz elejéig nem érnek el egy kritikus tömeget, az Országgyűlésnek törvényben kell köteleznie önmegtartóztatásra a bankokat.
Ha pedig bankadó, akkor az arra meghatározott majd' 200 milliárd forintot nem a gazdagokat segítő osztogatásra kellene költeni, hanem a már bevált, törlesztőrészlet-csökkentő intézkedések fedezetének megteremtésére, a forintalapúra történő konvertálás finanszírozására, ezen felül pedig a foglalkoztatás növelése szempontjából sokkal fontosabb járulékcsökkentésre és más intézkedésekre, amelyek újabb csoportokat vonnak be a munkaerőpiacra.
Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ház! Az LMP-frakció arra kéri a kormányt, hogy fogja rövidre a nyári szünetet, és lehetőleg a többi parlamenti párttal együttműködésben már augusztusban tegyen lépéseket az önhibájukon kívül a kilakoltatás szélére került polgártársaink megsegítésének érdekében. A devizahitelesek és az ország hitelezői ugyanis sajnos nem érnek rá őszig.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

LanguagesArcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me