MÓRING JÓZSEF ATTILA

Full text search

MÓRING JÓZSEF ATTILA
MÓRING JÓZSEF ATTILA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az üdülési csekk, mint tudjuk, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott, névre szóló, kizárólag belföldi üdülési, művelődési, pihenési, kikapcsolódási, egészségmegőrzési, betegségmegelőzési, szabadidősport-szolgáltatásra beváltható utalvány.
Az elmúlt két évben a KISOSZ és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány együttműködésének keretében a vendéglátó társ-érdekképviseletekkel összedolgozva három alkalommal begyűjtötték a vendéglátó vállalkozások jelentkezését az üdülési csekkek elfogadóhellyé válására. A legutóbbi listát az elmúlt évben nyár elején küldték át, azzal a kéréssel, hogy az alapítvány kössön szerződést az egységekkel. Az azóta lezajlott jogszabályi változások felerősítették a vendéglátóigényeket az üdülési csekkek elfogadására, ugyanis az adómentes juttatások megszüntetése, illetve a kedvezményes adókulccsal érintett béren kívüli juttatások körének szűkítése tovább csökkentette a hazai vállalkozásoknak fontos bevételt jelentő fizetőeszközöket.
A KISOSZ mind a gazdasági közéletben, mind a saját tagsága felé azt kezdeményezte, hogy a munkáltatók továbbra is éljenek a kedvezményes adó alá tartozó béren kívüli juttatások biztosításával a munkavállalók felé, az alapítványtól pedig azt kérték az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, hogy az összegyűjtött listán szereplő további 118 vállalkozással kössön szerződést, hogy azok is elfogadóhelyek lehessenek. A kör bővítését indokolja egyrészről, hogy az üdülési csekket egyre szélesebb felhasználási körben lehet elfogadni, ehhez képest a vendéglátó egységekben való felhasználása a munkavállalói rekreáció része. Az üdülési csekk mint fizetési eszköz elfogadása pedig létérdek a hazai vendéglátásban, hiszen a lakossági reáljövedelmek, így a fizetőképes kereslet folyamatos visszaesése az elmúlt három évben közel 600 egység bezárásához vezetett, és nagyon sok, jelenleg még működő vendéglátó egység is korlátozza a nyitva tartását.
Mindezek alapján úgy vélem, hogy az üdülési csekk sorsa szempontjából, a munkavállalók juttatása szempontjából és a hazai vendéglátás szempontjából egyaránt kiemelten fontos, hogy újabb elfogadóhelyekkel kerüljön sor szerződéskötésre. A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete már több alkalommal a sajtón keresztül is a nyilvánossághoz fordult, mert az országos egyeztetési folyamat megakadt, és a mintegy két tucat somogyi vendéglátó vállalkozás sürgeti, hogy az állami döntés szülessen meg, mert ennek elhúzódása gazdasági érdekeit sérti. Több Balaton-parti vendéglátós számolt azzal, hogy a húsvéti ünnepekben már elfogadhatja az üdülési csekket, ezzel növelve a tervezett forgalmat, de sajnos ez meghiúsult, sőt mind a mai napig még választ sem kaptak.
Ma nem csak a somogyi vállalkozások érdekében szólok, ugyanis a KISOSZ által átadott listán összesen 118 vendéglátó egység, vállalkozás neve szerepel, közöttük több jól ismert és szakmailag elismert üzlet. Ezeknek az üzleteknek tervszerű marketing- és reklámmunkát kellene végezni, amelyet nehezít a döntés elhúzódása, esetleges meghiúsulása. A Nemzeti Üdülési Alapítvány, illetve annak elnöke azonban érthetetlen módon hónapok óta még csak nem is reagál a megkeresésekre. Bizonyos háttér-információk alapján feltételezhető, hogy nem is áll szándékában az elfogadói kör bővítése, de az elutasítás helyett ezt a lebegtetést alkalmazza. Közben már benne vagyunk a szezonban, és számos kis- és középvállalkozó nem jut lehetőséghez, ami sok esetben akár a létét, a túlélését jelentheti.
Ezenfelül a médiából ismerünk több olyan hírt is - és ezt több vállalkozó meg is erősítette -, hogy az üdülésicsekk-piacon erős feketekereskedelem működik, nepperek vásárolják fel az üdülési csekkeket, és jelentős, 20-30 százalékos haszonnal értékesítik az utazási cégek felé. Jelentős azon vállalkozások száma is, amelyek csupán látszatra teremtik meg az üdülési csekk elfogadásának feltételeit, de a valóságban nem folytatnak fizetővendéglátó szolgáltatást.
Tisztelettel kérem tehát a kormány jelen lévő képviselőit, történjen sürgős intézkedés annak érdekében, hogy legalább a kiemelt üdülőkörzetekben, például a Balatonnál a színvonalas szolgáltatást nyújtó vállalkozások gyorsan és egyszerűen fogadhassák el az üdülési csekket, és ezt a folyamatot a Nemzeti Üdülési Alapítvány ne akadályozza, hanem sokkal inkább segítse, szolgálva ezzel a munkavállalók tömegeinek és a kis- és közepes vállalkozások százainak érdekeit egyaránt.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

LanguagesArcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me