DR. BÁRÁNDY GERGELY

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY
DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Több okból sem tudjuk támogatni ezt a javaslatot, bár egyébként azzal a megállapítással, illetve azzal a törekvéssel, hogy a titkárokra komolyabb garanciarendszer vonatkozzon, mint amennyit az eredeti előterjesztés tartalmaz, azzal maximálisan egyetértünk.
Azonban egyrészt jogtechnikai szempontból azt gondolom, helytelenül került megfogalmazásra ez a javaslat, máshol kéne elhelyezni ezt a rendelkezést az alkotmányban, másrészt ez a rendelkezés önmagában nem elegendő ahhoz a mi meglátásunk szerint, hogy az ítélkezési tevékenység függetlenségét biztosító garanciarendszer teljessé váljon.
De ami a legnagyobb problémánk ezzel a javaslattal, az az, hogy az “egyesbíróként” szót ki kívánja venni a törvényjavaslatból. Márpedig ha ez megtörténik, akkor ez azt jelenti, hogy a helyi bíróság hatáskörébe tartozó összes ügyben eljárhatna bírósági titkár, ami pedig azt is jelenti, hogy nemcsak az 5 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmények esetén, hanem mondjuk, egy 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény esetén is bírósági titkár láthatna el ítélkezési feladatot, ami, azt gondolom, helytelen.
Mi úgy gondoljuk egyébként, hogy még az 5 év is nagyon elgondolkodtató. Lehet, hogy csupán a szabálysértési ügyekre kéne szűkíteni ezt a kibővített hatáskört, esetleg el lehet gondolkodni arról, ahogy az általános vita során is megfogalmaztam, hogy a 3 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmények körére is kiterjedjen, hiszen itt alternatív szankciók kiszabását is lehetővé teszi a jogszabály. De az, tisztelt Országgyűlés, hogy a bírósági titkár tanácsban, azaz a helyi bíróság elé tartozó legsúlyosabb büntetőügyekben is eljárhasson, úgy hiszem, hogy semmiképpen sem támogatható.
(20.00)
Márpedig ha ezt a módosító indítványt elfogadja így, ilyen formájában az Országgyűlés, akkor ezt teszi lehetővé, ehhez nyitja ki a kaput. És ha egy ilyen, akár egyszerű többséggel elfogadható, de lehet, hogy itt csak a kétharmados törvények teszik ezt lehetővé, hiszen bírósági törvényekről van szó, de azt gondolom, hogy még a büntető eljárásjogi törvény is módosítható vagy módosítása során is sor kerülhet erre, akkor akár az általam felvázolt eset is lehetővé válna, ez pedig semmiképpen sem támogatható.
Arra kérem a törvényjavaslat benyújtóit, illetve a módosító indítvány benyújtóit, hogy fontolják ezt meg, és esetleg legalábbis e vonatkozásban kapcsolódó módosító javaslattal próbálják meg korrigálni ezt.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

LanguagesArcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me