DR. RÉTVÁRI BENCE

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE
DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak nagyon röviden válaszolnék azokra az aggályokra, amelyeket itt felvetettek képviselőtársaim, pontosan a 3. számú, Schiffer András által benyújtott módosító javaslatról szóló vitaszakaszban.
Csak azt szeretném elismételni, ami már elhangzott itt a Házban az általános vita elején és az expozéban, nevezetesen, hogy a bírósági titkárok függetlensége mennyire garantált. A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény 91. § (2) bekezdése hívja föl a 3. §-t abban az esetben, ha a bírósági titkár bírói feladatkörben jár el. És ez a felhívott 3. § pedig egyértelműsíti, hogy a bírák függetlenek ebben a minőségükben, a jogszabályok alapján kell hogy eljárjanak, meggyőződésüknek megfelelően, és ítélkezési tevékenységükkel kapcsolatban nem befolyásolhatók és nem utasíthatók. Tehát az a függetlenség, amit itt többen kértek, amiről ez a módosító indítvány is szólt, az pontosan biztosított a jelenlegi jogszabályok alapján, ha bírói feladatkörben jár el a bírósági titkár. Ugyanakkor nem esünk át esetleg olyan hibákba, ami elhangzott, hogy akkor esetleg tanácsban vagy más módon is eljárhatnának a bírósági titkárok, amit tényleg nem szeretnénk elérni.
Tehát a kívánt célt ez a jogszabály-módosítás eléri, és ha a jelenlegi jogszabályokat, a jelenleg is hatályban levő jogszabályokat együtt alkalmazzuk ezzel az alkotmánymódosítással, akkor biztosítja azt is, hogy hatékony és gyors legyen az igazságszolgáltatás, hiszen az emberek joggal várják el, hogy az adóforintjaikból fönntartott bíróság gyorsan ítélkezzen ezekben a kisebb súlyú, de tulajdon elleni eljárásokban is. Ugyanakkor biztosítja a függetlenségét is az eljáró személynek, aki természetesen szakvizsgával is rendelkezik.
Köszönöm mindenkinek a módosító indítványait meg a vitában tanúsított aktivitását. Úgy érzem, ez is jelzi, hogy ez egy fontos kérdés, amihez hozzányúltunk, igény volt arra, hogy ebben jogszabály-módosítás történjen, és bízunk benne, hogy ez alkalmazható is lesz hamarosan, és minden állampolgár érezheti a pozitív hatásait.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

LanguagesArcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me