DR. BÁRÁNDY GERGELY

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY
DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az ajánlás 3. és 4. pontjaihoz kívánok hozzászólni. A 3. pontja az ajánlásnak egy szövegpontosítást tartalmaz, és talán annyi devianciát megenged, elnök úr, hogy egy félmondattal utaljak arra, hogy az előző vitaszakaszban azért nem kértem szót, mert ott is csupán szövegpontosításról volt szó, és e vitaszakaszban indokolnám ezzel a félmondattal ezt is.
A 4. ajánlási pontról azonban egy kicsit bővebben szólnék - no, nagyon bőven nem -, ennek az indoka pedig az, hogy mindössze utalni szeretnék az általános vitában már elmondott érveinkre. A módosító javaslatot LMP-s képviselőtársaimmal, Schiffer Andrással és Szilágyi Péter képviselő urakkal közösen nyújtottuk be, és nagyon röviden a módosító javaslat azt az álláspontunkat tükrözi, amely szerint megítélésünk szerint rossz irány az, hogy az alkotmánybírákat csak kormánypárti jelöléssel meg tudja választani az Országgyűlés. A módosító javaslat arra irányul, hogy ne legyen elegendő a jelölőbizottságban mindösszesen a kormánypárti frakciók igen szavazata ahhoz, hogy valaki alkotmánybíró-jelöltté válhasson, hanem legalább egy frakciónak, ellenzéki frakciónak a támogatása is szükséges legyen ehhez. Mi úgy gondoljuk - és itt tényleg csak utalni szeretnék az általános vitában elhangzottakra -, hogy ez szolgálja a jogbiztonság és ez szolgálja az Alkotmánybíróság függetlenségének az érdekeit, ezzel lehet megóvni az Alkotmánybíróság függetlenségét a kormánytól, a végrehajtó hatalomtól, és megjegyzem egyébként, ha úgy tetszik, az Országgyűléstől is mint első hatalmi ágtól.
Az LMP egyébként igen nagyvonalú volt a javaslat előterjesztésekor, hiszen ő egy tagot delegál az alkotmánybírákat jelölő bizottságba, mégis két ellenzéki képviselő egyetértéséhez kötné az alkotmánybíró-jelöltté válást. Ezt mi csak köszönni tudjuk, és egyébként megjegyzem azt is, hogy ha valakinek a jogbiztonság további előmozdítása érdekében lenne, mondjuk, egy olyan módosító javaslata, hogy ne kettő, hanem három ellenzéki képviselő egyetértése legyen szükséges, mi erre is nyitottak vagyunk.
Egy dolog tehát biztos: hogy mi azt az eredeti előterjesztést, amely azt tartalmazza, hogy csak kormánypárti jelöléssel tudjon valaki alkotmánybíró-jelöltté válni, igen veszélyesnek tartjuk. Ezért kérjük a tisztelt Országgyűlést, hogy a módosító indítványunkat támogatni szíveskedjen majd.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP, a Jobbik és az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

LanguagesArcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me