VARJU LÁSZLÓ

Full text search

VARJU LÁSZLÓ
VARJU LÁSZLÓ (MSZP): Jó reggelt kívánok! Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Azon pályázók ezrei érdekében szeretnék szólni, akik hónapok óta döntésre várnak. Most már hetek óta vagyunk szemtanúi annak, hogy a kormány arról ötletel, miként teremtsen magának mozgásteret korábban hangzatosan előadott saját ügyek finanszírozására a költségvetés terhére. Ne legyen kétségünk, ennek semmi köze nincs a pénzügyi stabilitás megteremtéséhez, hiszen az adott. Ráadásul, ami történik, messze nem az embereket segítő változás, messze nem a gazdaság érdekében tett határozott, érdemi lépések sorozata, messze nem a rászorulók megsegítéséről szól, amiről szöveg van, mert tettek még nemigen vannak, azok olyan látszatintézkedések, amelyek a vállalkozások egyharmadán sem segítenek, olyan pótcselekvés, amely a pedagógusok bérét csökkenti, a vezetőkét pedig növeli.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A kontárkormány módjára viselkedésben jól látszik, hogy az ötödszörre visszavont sporttámogatás, hatszor benyújtott alkotmánymódosítás mind-mind ezt a kapkodást támasztja alá, és mindennek nagyon kevés köze van a korábbi forradalmi ígéretekhez.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Önök azzal kaptak az előző, világgazdasági válságot kezelő kormányoktól segítséget, hogy a legnehezebb döntéseket még időben, önök előtt meghoztuk, és ennek eredményeként már ismét reális elvárás az, hogy Magyarország érdekét szolgáló három legfontosabb feladaton dolgozzanak a bukszarengető mondatok helyett.
Melyek ezek a legfontosabb feladatok? Olyan éves költségvetési gazdálkodást, hiánycél betartását csináljanak, ami a korábbi kitűzésekkel azonos. Kérem, tegyenek így, mert ez Magyarország érdeke.
(8.30)
Amennyiben így tesznek, elősegítik az euró mihamarabbi bevezetését, remélhetőleg 2014-es megvalósulással. Ez nem a Magyar Szocialista Párt képzelgése, hanem az exportra termelő vállalkozásoknál dolgozó százezrek munkahelyének s a több mint 1 millió lakás- és autóhitellel rendelkező családnak a biztonsága. Önöknek olyan gazdaságpolitikát kell folytatniuk, amely lehetőséget ad az európai átlagot meghaladó gazdasági növekedésre. Olyan foglalkoztatáspolitikát kell csinálniuk, amely lehetőséget teremt több százezer ember legális foglalkoztatásba való bevonására. Ebben nem az önök politikai hordószónoklása okán értünk egyet, hanem a miatt a tény miatt, hogy Magyarországon 1990-ben 5 millió ember dolgozott legálisan, s ma ez a szám nem éri el a 4 millió főt. Ennek a több mint 1 millió főnek kell megoldást kínálni legális munkavégzésre, nyugdíjjogosultságra, még akkor is, ha magam is tudom, hogy ez nagyon nehéz feladat, hiszen az elmúlt időszak évenkénti több tízezres eredményét pillanatok alatt tette tönkre az Amerikából érkező pénzügyi-bankvilági válság.
E három cél megvalósítására megvan a lehetőségük, rendelkezésre állnak ehhez a hazai források a költségvetésben, kiegészítve az európai támogatások igénybevételével. Itt az ideje, hogy még a nyár előtt végre feloldják a Bajnai-kormány önként vállalt pályázat-nem-döntési moratóriumát, amely alapján március óta nem született döntés, az önök kérésére is. De most már július van. Az önök szakértői feldolgozhatták a beérkezett pályázatokat, még akkor is, ha sok embert eltávolítottak vélelmezett politikai megbízhatatlanság okán. Érdemi döntések még nem születtek. Tudom, önök nem kértek száz napot, sőt ehelyett kéthetes változást ígértek, bár abból semmi nem lett; nem baj, önök sem gondolták mindezt komolyan. De most már két hónapja önök uralkodnak, s tisztelt államtitkár és miniszter urak, önök mint a gazdaság korábbi jeles képviselői pontosan tudják, hogy a vállalkozások nem tudnak várni. A pályázók azt várják, hogy a beadott pályázataikat végre elbírálják, s újak jelenjenek meg, de most egyik sem történik.
Az elmúlt évek alatt Magyarország időarányosan forrásainak a felét le tudta kötni, és a következő három évre további 3000 milliárd forint áll rendelkezésre. Szeretném önöket arra biztatni, hogy ha nem is Új Magyarország fejlesztési terv, de legalább új Széchenyi-terv néven haladéktalanul indítsák el az új pályázati kiírásokat, és segítsék elő a vállalkozások fejlődését. Önök azt ígérték, hogy átcsoportosítanak, hát tegyék is ezt meg. Mint mondtam, a mi tervünk egyik fő célkitűzése a foglalkoztatás bővítése, a munkahelyteremtés. Az önöké micsoda? Mikorra fog ez kiderülni? De addig is, amíg ezt eldöntik, legalább az év elején beérkezett pályázatokról hozzanak döntést, hogy vállalkozók, civil szervezetek, önkormányzatok adhassanak munkát családok, dolgozók százezreinek.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

LanguagesArcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me