VOLNER JÁNOS

Full text search

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az 1-14. ajánlási pontokra szeretnék összefoglalóan reagálni.
Képviselőtársaim! Az egyik nagy problémája az előttünk fekvő előterjesztésnek az, hogy elsősorban a szekunder szektort kedvezményezi a kormány azokkal az adóváltozásokkal, amelyeket most a zárószavazás előtti módosító javaslatokkal módosítani kíván. Azaz nem az elsődleges jövedelemtermeléssel foglalkozó ipart, mezőgazdaságot, kutatás-fejlesztést, hanem azokat a szolgáltató és kereskedelmi munkahelyeket kedvezményezi, amelyekre szükség van a gazdaságban, amelyek munkája valóban adóbevételt teremt, de ami önmagában nem képes arra, hogy a magyar foglalkoztatást növelje, és természetesen arra sem képes, hogy Magyarország számára külső jövedelmeket vonjon be a gazdaság vérkeringésébe.
A Jobbik alapvetően arra biztatja a kormányt, hogy mielőtt még hasonló adóváltozásokra adná a fejét - ezzel kapcsolatban is jó lett volna ezt megtenni -, azelőtt érdemes egy-egy szakmai hatástanulmányt készíttetni arról, hogy mi lesz ennek az adónak a hatása, pontosan kik lesznek a kedvezményezettjei, mert valljuk meg őszintén, adott esetben egyetérthetünk azzal, hogy a kormány végre feladja a szociális szempontok tagadását az adórendszeren belül, és szociális szempontokat érvényesít a korábbi fogadkozásával ellentétben, de azzal már nem érthetünk egyet, hogy a törvény előírásai gyakorlatilag a kisvállalkozóknak azt a körét, amely a feldolgozóiparban tevékenykedik, azokkal a peremfeltételekkel, amiket most módosítunk, teljes egészében kizárja. Azoknak a vállalkozásoknak nyílik meg a lehetőség ezeknek a kedvezményes adózási feltételeknek az igénybevételére, amelyek rendkívül alacsony költséghányaddal dolgoznak. A feldolgozóipar - ahol igazán nagy létszámot foglalkoztatnak és ahol a legnagyobb szükség lenne munkahelybővülésre - most sem profitál jottányit sem az egészből. A Jobbik egyébként a saját személyi jövedelemadó-rendszerét is úgy képzeli el, hogy az iparban, a mezőgazdaságban, a kutatás-fejlesztésben és a turizmusban kellene összpontosulni az erőforrásoknak. Ebben az esetben pont ellenkezőleg történik: kizárólag csak azokat a szekunder szektorban tevékenykedő kisvállalkozásokat segíti a kormány, amelyek ennek a rendszernek nem lehetnek a részesei.
Nagyon fontosnak tartjuk azonban, hogy a zárószavazás előtti módosító javaslatokkal is érintik azt, hogy az áfát - egyébként az Európai Unió hozzáadott értékadó irányelvével összhangban - pénzforgalmi szemléletben számolják el minél nagyobb körben a vállalkozások. Ez viszont egy olyan út, amire csak biztatni tudjuk a kormányt, hogy járja végig és menjen ezen az úton tovább, hiszen a vállalkozásokat nem kis részben az terhelte meg az elmúlt években, hogy kénytelenek voltak előfinanszírozni az áfát, mielőtt hozzájuk befolyt volna, és ez jelentős többletterhet okozott számukra. Megjegyzem egyébként, hogy ezzel kapcsolatban is voltak szakmai javaslataink, korábban én magam is beadtam az adószakértőinkkel közösen kidolgozva egy olyan javaslatot, amely arra vonatkozott, hogy ilyen módon történjen meg az adózás, de a fideszes parlamenti többség ezt lesöpörte, most meg ebben a javaslatban félig-meddig visszahozzák ezeket a szempontokat. Időközben azonban Magyarországot az a veszteség érte, hogy az Európai Unió egy kötelességszegési eljárásban elmarasztalta azért, mert ennek a törvénynek a hatálybalépése megkésett.
Azt is szeretném elmondani, hogy a szociális szempontoknak azért van helyük az adórendszeren belül - és ezek a módosító javaslatok ezekre vonatkoznak -, mert ha a szociális szempont nincs érvényesítve az adórendszerben, akkor az állam méregdrágán kénytelen fenntartani egy olyan szociális intézményrendszert, amely a leszakadók hátrányát megpróbálja kompenzálni, megpróbálja ezeket az embereket a víz fölött tartani és megakadályozni a végleges leszakadásukat. Úgy látszik, hogy a kormánynak két évébe telt, amire ezt a nagyon egyszerű alapigazságot megértette, de bízom benne, hogy tovább haladnak majd a megvilágosodás útján ezen a területen is.
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me