MIRKÓCZKI ÁDÁM

Full text search

MIRKÓCZKI ÁDÁM
MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Azért kértem szót ma Kárpátalja kapcsán, mert szeretném egy nagyon fontos krízisre felhívni a figyelmet, illetve szeretnék néhány tévhitet eloszlatni, amely napjaink különböző sajtóorgánumaiban bizonyos időközönként megjelenik a Jobbikkal kapcsolatban, illetve Kárpátaljával kapcsolatban.
Fontosnak tartom megjegyezni, és erre buzdítani más frakciótársakat, illetve a többi frakciót és más pártok képviselőit, hogy tegyenek személyes látogatást napjainkban Kárpátaljára, egészen addig, amíg lehet és érdemes és van kin segíteni, hiszen finoman fogalmazok, ha azt mondom, hogy a baj nagy.
(23.40)
A közelmúltban egy jobbikos delegáció néhány napos látogatást tett a Munkács-Ungvár-Beregszász háromszögben, és jó néhány település, község, kisváros, falvak polgármestereivel, egyházi vezetőivel, civil szervezetek képviselőivel, illetve iskolaigazgatókkal volt alkalmunk találkozni. Egyetlenegy cél motivált bennünket, hogy egy reális helyzetképet kapjunk, és ne a különböző sajtóorgánumok vélt vagy valós propagandája alapján ítéljünk, illetve értékeljük azt a helyzetet, ami sajnálatos módon ma Kárpátalját sújtja.
A dologhoz hozzátartozik, hogy az ilyen jobbikos látogatásokat mindig egy olyan hazug sajtópropaganda kíséri, miszerint mi felforgatni, uszítani, gyűlöletet kelteni, szembefordítani népcsoportokat vagy éppen nemzeti kisebbségeket egymással érkezünk. Szó sincs róla, és azt hiszem, hogy ezt bizonyítottuk, és a jövőben is fogjuk bizonyítani. Egyetlenegy cél motivál bennünket, hogy a kárpátaljai magyarságot hogyan tudjuk segíteni, hogyan tudjuk megmenteni a jelen és a jövő számára, hogy ők szülőföldjükön és otthonaikban maradhassanak.
Ezen a sok-sok találkozón, amit néhány napba besűrítettünk, egy borzalmas képet és tapasztalatot szereztünk, mert katasztrófa, amiben ott élő nemzettestvéreink tengetik mindennapjukat, és hogy mennyire nincs már jövőkép előttük, és mennyire nem látják a fényt az alagút végén, ezt szinte minden egyes beszélgetés megerősítette. A legnagyobb probléma most, hogy egy elképesztő mértékű infláció sújtja az ukrán gazdaságot, így a kárpátaljai magyarságot, és gyakorlatilag mindenkit. A másik pedig, hogy egy hatalmas mértékű, szerintem eddig soha nem látott mértékű energiaár-emelés zajlik éppen Ukrajnában, és gyakorlatilag egy-egy fizetés már egy-egy gázszámlára vagy éppen áramköltségre sem elegendő.
Örömteli azt látni és tapasztalni, hogy Magyarországon különböző csoportok, felekezetek, civil szervezetek vagy éppen pártok segíteni igyekeznek, ahogy mi is igyekszünk természetesen, viszont hozzájuk szeretnék szólni a tekintetben, hogy előbb tájékozódjanak. Örvendetes a segítség, a buzgalom és a gyűjtés, de felhívnám a figyelmet arra, hogy hiánycikk Kárpátalján nincs. Ne azzal segítsenek, és senki ne azzal segítsen, hogy háromkamionnyi ruhát vagy száraz élelmet gyűjt, hanem inkább gyűjtsön pénzt. Egy dolog nincs kint a kinti magyarok jelentős és egyébként Ukrajna népeinek jelentős többségének: pénze. Mert ami van, az elértéktelenedett, és sajnos nem elég lassan semmire.
Ha valaki segíteni akar, tegye ezt készpénzzel. És akkor duplán segít, mert egyrészt kinti magyaroktól, kinti vállalkozásoktól, kinti cégektől vásárolhat, és ténylegesen azzal segít, amire az ott élőknek szüksége van. Az nem segítség, hogyha sok kamion, mondjuk, ott fog vesztegelni valamelyik határon, és különböző korrupt ügyletek áldozata lesz, és azzal sem segít, hogyha egy-egy rászoruló család megkapja a 73. kiskabátot vagy éppen mosóport, mert nem arra van szüksége.
A baj nagy, és az fenyeget, hogy ha sajnos a politikai vagy a katonai helyzet eszkalálódik, akkor komplett falvak, települések fognak kiürülni, ahogy már a 20-as, 30-as generáció férfi lakossága lassan eltűnt. A nagy kérdés, hogy a helyükre érkező belső migrációból fakadó vándorlás vajon mely nemzetiségekkel fogja megtölteni a magyarlakta, ma még magyar többségű településeket. Ezért kell tenni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

LanguagesArcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me