DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt jelen nem lévő Fidesz- és KDNP-frakciók, amelyek miatt ma sem lehet parlamenti ülést tartani! A Magyar Szocialista Párt álláspontja ebben a kérdésben végig egyenes vonalú és nagyon-nagyon konzekvens volt, mert mi mindig ugyanazt mondtuk, amióta elfogadták az egypárti választójogi törvényt.
Mi azóta azt mondjuk, hogy nem lehet különbséget tenni szavazó és szavazó, nem lehet különbséget tenni szavazat és szavazat között; és nem lehet az egyik félnek az önök kénye-kedve szerint a végtelenségig megnehezíteni, a másiknak pedig a végtelenségig megkönnyíteni azt, hogy leadja a szavazatát, éljen a választójogával. Ez a mai nap nekünk arra alkalmas, hogy lássuk, kinek mekkora a távolság a füle és az agya között.
Valójában az még mindig kérdőjeles, hogy a Fidesz- és a KDNP-kettős ezzel hogyan áll; ezt ma nem tudjuk meg valószínűleg, viszont nem ez a mai napnak a legnagyobb baja. Én úgy gondolom, hogy ma a kormánypárti szónokok bűvészmutatványra kell hogy készüljenek. (Derültség az MSZP padsoraiból.) Azt is mondhatnánk, mint Rodolfo: „Vigyázzanak, mert csalok!” (Bangóné Borbély Ildikó: Azt sűrűn!) Önök azt fogják mondani, hogy az ellenzék el akarja lehetetleníteni a népszavazást. Ezzel fognak... (Halász János: Olvastad…) Igen, olvastuk az újságot. Ezzel fognak majd érvelni, hogy mi akarjuk ellehetetleníteni ezt a népszavazási kezdeményezést, és ezt önök nem tehetik hitelesen. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.)
Hol voltak önök idén február 23-án, akkor, amikor a Magyar Szocialista Párt egy népszavazási kezdeményezéssel bement az NVI-be, mert el akartuk töröltetni a vasárnapi zárva tartást, és tele volt kopaszokkal az NVI? Hol voltak akkor önök?! (Dr. Völner Pál: Mi nem voltunk ott! - Közbeszólásra:) Mit nem tettek róla?! (Dr. Varga László: Ez nem vicc!) Napokon belül kiderültek a személyi összefonódások. Önök mit tettek? Feljelentést tettek? (Bangóné Borbély Ildikó: Á!) Felemelték a szavukat? Legalább egy belső vizsgálatot elindíttattak az ellen a Pálffy Ilona ellen, aki elküldte az intézkedni odamenő rendőröket? Nem!
Pálffy Ilona élő egyenes adásban mondta el, hogy ő küldte el a rendőröket, mert nem szerette volna, ha ott rendőri intézkedés történik. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Így van! Szégyen!) Ez előfordulhat? Így működik ez, államtitkár úr? Jó, hogy itt van az Igazságügyi Minisztériumból. Elküldi, nehogy a rendőr intézkedjen?! Államtitkár Úr! Ez egy nagyon-nagyon rossz ajánlat, ez egy nagyon-nagyon rossz üzenet.
És önök mit tettek? Pontosan elmondom, össze tudom foglalni: semmit! Lapítottak a gazban addig, amíg haza nem jött Orbán Viktor, aztán összehúzta a szemöldökét, önök meg sajnálkoztak, és nagyjában-egészében ennyi történt. Hát önök mitőlünk ne óvják a népképviseleti demokrácia legfontosabb intézményét, a népszavazást! Önöknek mitőlünk semmifajta félnivalójuk nincs. Csak mindenkinek legyen ugyanolyan szavazati joga; ugyanolyan könnyen tudja leadni!
Önök akarják megvédeni Magyarországot meg Európát? Hát önök az NVI bejáratát meg az előcsarnokát nem tudták megvédeni! (Derültség az MSZP padsoraiból.) Ott volt egy kupac kopasz, és önök nem csináltak semmit. (Bangóné Borbély Ildikó: Mert ők küldték…) Valószínűleg arról lehet szó, hogy önök nem is akarták, önöknek ez semmilyenfajta szándékában nem áll.
Önök azt nem kínálják, hogy Magyarországon lehessen élni a demokratikus jogokkal. Tudják, mit kínálnak maguk? Kopaszokat meg szlogeneket, meg félelmet (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Így van!), rengeteg félelmet. Ettől nem lesz erős Magyarország. Ettől nem lesz erős Európa. Önöktől nem lesz erős Magyarország.
Tudják maguk, kitől lesz erős Magyarország? Azoktól, akik mindezek dacára, annak dacára, hogy látják az önök korrupcióban lubickoló összes hibás, rossz döntését, még mindig ezért az országért dolgoznak az egészségügyben, az oktatásban, az üzemekben, a közigazgatásban. Még akkor is dolgoznak, ha látják, hogy nem az dönt ma valakinek a sikerességéről, hogy mennyire szorgalmas, mennyire rátermett, mennyire okos, mekkora a bátorsága, hanem az, hogy a kedves vezető mutatóujja éppen kire mutat rá. És a földből nőnek ki Mészárosok, Spéderek, Simicskák, Garancsik, Andy Vajnák - ezt látják a magyarok, és ennek dacára itt maradnak és dolgoznak. Dolgoznak, mert európaiak, és Európában akarnak maradni. Mi őket képviseljük, és az ő érdekük az, hogy Európában maradjunk.
Mi ezért mondjuk azt, hogy aki otthon marad, az Európában marad. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages