DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt üres kormánypárti sorok! Mindannyian tisztában vagyunk a mai nap jelentőségével. A különbség az ellenzék és a kormánypártok között csupán annyi, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői pont azért nem jöttek el ide, mert tudják, hogy mekkora a tét. A tét az, hogy a Magyar Országgyűlés véget vet-e annak, hogy a választási rendszer gyakorlatilag kettéosztja a nemzet politikai közösségét. És az a tény, hogy a kormánypártok ma nem jöttek el, azt bizonyítja, hogy a kormánypártok, a Fidesz és a KDNP különbséget akar tenni magyar és magyar ember között.
Az LMP álláspontja teljesen világos: magyar és magyar között ne legyen különbség. A Fidesz azonban kidolgozott és láthatóan életben tart egy olyan választási rendszert, amely ezzel az elvvel teljes mértékben szembemegy. S amikor fölhívjuk rá a figyelmet, és elmondjuk, hogy mindez elfogadhatatlan, és a demokratikus jogosítványainkat arra kívánjuk fölhasználni, hogy ez a helyzetet felszámoljuk, önök, tisztelt kormánypártok, megakadályozzák, hogy a Magyar Országgyűlés elvégezhesse a munkáját.
Hangsúlyozom: az a tény, hogy a kormánypártok bojkottálják a mai parlamenti ülést, azt jelenti, hogy a fideszes és a KDNP-s képviselők nem tesznek eleget annak a megbízatásuknak, amit a választópolgároktól kaptak, mert önök, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, gyakorlatilag nem látják el a külföldre ment magyar emberek érdekének a képviseletét - azt mi látjuk el. Akkor önök hogy mertek anno azzal kampányolni, hogy önök 15 millió magyar embert fognak képviselni?! Ez az ígéretük sok másikhoz hasonlóan szintén hazugság volt.
Látni kell, ez a majdnem kétharmadnyi, szinte üres patkó azt bizonyítja, hogy a Fidesz úgy döntött, hogy különbséget tesz magyar és magyar között, semmibe véve mindazt, amiről hosszú évek óta beszél, és amire hivatkozva sok-sok ember támogatását megszerezte Magyarország határain belül és kívül.
A kormánypártok mai bojkottjából három dolgot mindenképpen megtudhatunk. Egyrészt azt, hogy a Fidesz és a KDNP nem hajlandó ellátni a külföldre ment magyar állampolgárok képviseletét; másrészt azt, hogy a kormány nem hajlandó a szavazati jogot egyenlővé tenni; harmadrészt pedig azt, hogy a kormánypártok pontosan ezzel a mai boj-kott-akciójukkal bizonyították be, hogy a népszavazás számukra egy hatalomtechnikai trükk. Szó sincs tehát arról, hogy a kormányoldalt valóban érdekelné az emberek véleménye arról a kérdésről, amit önök tettek le a papírra. Ezt a népszavazást önök kezdeményezték. Akkor miért nem érdekli önöket sok százezer magyar ember véleménye arról a kérdésről? Ha önök komolyan gondolnák a népszavazást, akkor lehetővé tennék, hogy minden magyar ember szavazati joga egyenlő legyen.
Tisztelt Országgyűlés! Aki szavazni akar, az jöjjön haza - ez volt a Fidesz frakcióvezetőjének a mondanivalója arra, hogy a választási szabályok ma nem mérik egyenlő mércével a magyar állampolgársággal rendelkező embereket. Aki elmegy ebből az országból, külföldön él, tanul, dolgozik, az a Fidesz szerint annyit is ér. Hogy pontosan mennyit? Állampolgári jogai szempontjából nagyjából semmit. A Fidesznek ez a véleménye. Látni kell, a Fidesz meg a KDNP nettó hatalomtechnikai megfontolásai miatt gyakorlatilag sikerült bevezetni a kettős mércét Magyarországon a szavazati jog tekintetében.
De itt egyébként nem csak a szavazati jogról van szó. Nem csupán arról volt szó, hogy a Fidesz fogta magát és teljesen önkényesen kettéosztotta a nemzet politikai közösségét. Ami itt a háttérben meghúzódik, gyakorlatilag annak a több százezer magyar honfitársunknak a sorsa, akik ma már, többnyire kényszerből nem élnek Magyarország területén. Ők azok a tanulók, diákok és tanáraik, akik elmenekültek a központosított és rommá vert oktatási rendszer elől. Ők azok az orvosok és ápolók, akiket a romokban heverő magyar egészségügy hátráltatott hivatásuk ellátásában, és akiket önök, tisztelt Fidesz és KDNP, nélkülözővé tettek a saját hazájukban. Ők azért mentek el, mert gyógyítani akarnak, és megélhetést szeretnének biztosítani a családjuknak. Mérnökökről beszélek, informatikusokról, szakképzett gyári munkásokról, szakemberekről, akik a szakmájuk mesterei, de akiket ez a kormány soha nem becsült meg, most kezdtek el csak róluk beszélni, hogy belátták nagyjából, nélkülük összeomlik a gazdaság; vállalkozók, akik nem offshore adóparadicsomokban keresgéltek, mint a kormány körül lebzselő kegyencek, hanem csak azt keresték, hogy hol tudják a tehetségüket kamatoztatni.
Ezeknek az embereknek a többsége azért került ebbe a helyzetbe, mert a kormány nem végezte megfelelően a dolgát.
Az LMP elkötelezett abban, hogy olyan országot építsünk, ahonnan senkinek nem kell kényszerből elmennie. A kormány ebben csődöt mondott. A mai napi bojkott után pedig sajnos sokan érezhetik úgy, hogy megint csalódtak a Fideszben.
Egy biztos: az LMP kitart az elvei mellett, és tenni fogunk azért, hogy senkinek ne kelljen kényszerből elmenni Magyarországról, és magyar és magyar ember között ne lehessen különbség. (Taps az LMP, az MSZP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages