HALÁSZ JÁNOS

Full text search

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ma hajnalban Rióban véget ért az olimpia. A Fidesz és a Fidesz-frakció nevében gratulálok sportolóinknak, edzőinknek, a segítőknek. Nagyra becsüljük a magyar olimpiai csapat áldozatos munkáját. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
(9.20)
Ez a mai ülés leginkább arra jó, hogy ezen falak közt elmondhatunk ilyen mondatokat. De persze nem ezért jöttünk. Van egy javaslat, amit szeretnének megtárgyalni az ellenzéki képviselőtársaink; nézzük meg, hogy hogy is kerülünk ide.
Először is rendkívüli ülést úgy lehet tartani, ha több mint 40 képviselő azt kezdeményezi; ez az ellenzéki oldalról csak és csakis akkor állhat elő, ha a Jobbik és az MSZP összeáll. Ez most megtörtént. (Novák Előd közbeszól.) Persze a dolog nem így kezdődött. Szávay képviselő úr beterjesztett egy javaslatot valamikor augusztus elején, tartottunk egy ötpárti egyeztetést. És az ötpárti egyeztetésen mi történt? Az MSZP el se jött, és azt mondta, hogy a Jobbik egyébként a Fidesz kezdeményezésére hozza ezt a javaslatot, meg még azt is nyilatkozta az MSZP központja, hogy számító és hiteltelen Szávay képviselő úr javaslata. Majd eltelik tíz nap, és mi történik? A szocialista képviselők saját kezükkel szépen mind aláírják Szávay képviselő úr javaslatát, kezdeményezését. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Szörnyű!) Na, hát ennyit a szocialisták igazmondásáról!
De egy javaslat áll előttünk, nézzük meg, hogy miről is van szó, és miért nem támogatjuk. Azért nem támogatjuk, mert eleve lehet látni róla, hogy az október 2-ai népszavazást szeretnék ellehetetleníteni, de tartalmilag és eljárásjogilag is problémánk van a javaslattal. Tartalmilag először is azért, mert egy olyan törvényt akarnak módosítani, amely már kiállta az Alkotmánybíróság próbáját, amely a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság próbáját is kiállta (Közbeszólás az MSZP soraiból: Akkor már nem is lehet módosítani! Belevéstük a gránitba!), amely törvény tartalmazza a Velencei Bizottság ajánlásait, és ezért a Velencei Bizottság is jónak tartja ezt a törvényt, sőt, ezen választási törvény alapján volt 2014-ben országgyűlési választás Magyarországon, ez alapján szereztük mindnyájan a mandátumunkat. Szóval, egy olyan törvényről van szó, amelyet ha változtatunk, akkor csak azt kockáztathatjuk, hogy zavar kerül a rendszerbe, erre pedig nincs szükség.
És eljárásjogilag különösen aggályos az, amit szeretnének, mert van egy kitűzött népszavazás október 2-ára, amikor szavazhatunk a migránsok kötelező betelepítése ellen, de amikor már egy kitűzött időpontja van egy népszavazásnak, olyankor eljárásjogi törvényt módosítani nem szabad - az a demokratikus hagyományok figyelmen kívül hagyása. (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Már zajlik a kampány, a választók értesítése már elkezdődött, önök pedig új értesítéseket akarnak küldeni, de erre nincs idő. Ha elfogadnánk ezt a törvényt, és aszerint járnánk el, az önök módosított törvénye szerint, nem lehetne lebonyolítani az október 2-ai népszavazást, az pedig egy alkotmányellenes helyzetet hozna, hiszen a köztársasági elnök úr kitűzte ezt a törvényt. Éppen ezért mondjuk, és így is van, hogy ez a lehetőség, amit önök kérnek, ellehetetlenítené az október 2-ai népszavazás megtartását.
Persze értem én, hogy vannak itt olyanok, akik ezt szeretnék. Az MSZP-s képviselők, tisztelt szocialista képviselőtársaim, nyilván ezt szeretnék, hiszen korábban, amikor a migráció ellen kellett küzdeni, törvényeket kellett hoznunk itt a parlamentben, akkor sem támogatták azt az ügyet, nem támogatták a műszaki határzár, a kerítés megépítését, a honvédség bevethetőségét. Önök most is csak ügyeskednek, hogy nehogy sorra kerülhessen ez a népszavazás, folyamatosan migránspárti álláspontot foglalnak el, pedig egyszerű lenne: ahogy az államtitkár úr is mondta, válaszolniuk kéne már végre arra, hogy támogatják-e a migránsok kötelező betelepítését vagy sem, igen vagy nem. Erre kellene válaszolniuk, de ma sem tették ezt meg. Reméljük, hogy előbb-utóbb erre sor kerül.
A Jobbik álláspontja az MSZP mellett különösen érdekes, és én úgy látom, hogy egyre homályosabb. Nagyon fontos az, hogy önök azt mondják: el kell menni a népszavazásra, és nemmel kell szavazni. Ez nagyon helyes. De hát kérem, vegyék már észre, hogy a mostani javaslatuk így a szocialistákkal együtt ezt a népszavazást ellehetetleníti! Magukat már a szocialisták is meg tudják téveszteni, kedves jobbikos képviselőtársaim? (Közbeszólás az MSZP soraiból: De gyenge! Ebben teammunka van, mi?) Ne legyen ez így, figyeljenek erre!
Az LMP álláspontja pedig felemás: tisztáznivalójuk van, hiszen korábban azt mondták, hogy nincs szükség népszavazásra, majd volt olyan, amikor Szél Bernadett azt mondta, hogy el kell menni, és nemmel kell szavazni. (Dr. Szél Bernadett: Mutassa meg ezt a nyilatkozatomat!) Tisztázzák ezt az álláspontot; most, hogy hamarosan 20 százalékban megújul a frakciójuk, hátha sikerülni fog ez.
Tehát nem támogatjuk az önök javaslatát, mert az ellehetetlenítené a népszavazást, márpedig az október 2-ai népszavazás fontos, mert megüzenhetjük Brüsszelnek, hogy nem kérünk az esztelen migrációs politikájukból, a kötelező betelepítésből, és mindenkit arra kérünk, hogy ezen a népszavazáson vegyen részt, és utasítsuk el közösen a kötelező betelepítési kvótát. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me