A planetáris környezet természete

Full text search

A planetáris környezet természete
Vajon az emberi tevékenység irányíthatja-e a planetáris környezet állapotát? A kérdés nem ugyanaz, mint hogy befolyásolhatja-e ezt az emberi tevékenység – erre a válasz egyértelmű igen. Az irányítás azonban nem egyszerű befolyásolás, hanem előre látható eredményű és elérhető hatás. Bonyolult rendszerek esetében az irányításhoz arra van szükség, hogy a rendszer viselkedését befolyásoló paramétereket oly módon tudjuk megváltoztatni, ami ennek az állapotnak az eléréséhez vezet.
Első pillantásra úgy tűnne, hogy túlságosan keveset tudunk a planetáris környezet dinamikájáról ahhoz, hogy létre tudjuk hozni azokat a paraméterváltozásokat, amelyek elvezetnek bármely elképzelhető, kívánt állapothoz. Úgy látszik, hogy többféle folyamatról több ismeretre van szükségünk – nagyobb részletességgel és nagyobb pontossággal -, mint amennyi ma rendelkezésünkre áll. Ez a feltételezés azonban elégtelennek bizonyul. Csaknem végtelen mennyiségű ismeretet feltételezhetünk, és még mindig nem tudjuk a planetáris környezet kívánt állapotát megvalósítani. Ennek az az oka, hogy a planetáris környezet egy adott állapotának a megválasztása olyasmi, mint amikor „fejet” választunk a pénz feldobásakor: a célállapot nemcsak ismeretlen, hanem eredendően nem ismerhető. Ennek az az oka, hogy a célállapothoz vezető folyamat eredendően véletlenszerű. Ez igaz a pénz feldobásakor, és igaz a planetáris környezeti folyamatok esetében is – ez nem „eleget tudás” kérdése. Még akkor is, ha mindent tudunk az érméről (itt feltételezzük, hogy a pénz tökéletesen kiegyensúlyozott és tökéletesen dobjuk fel), akkor sem tudhatjuk, hogy melyik oldalára esik, mert a pénzdobálás egy ún. Bernoulli-sorozatot hoz létre, amelyben semmilyen dinamikai tényező nem határozza meg az egyes dobások eredményét. Minden, amit tudunk, annyi, hogy 0,5 a valószínűsége a „fejnek”, és ugyanannyi az „írásnak”. A planetáris környezetet alkotó rendszer állapotait annak bizonyos vonatkozásai ugyanilyen véletlenszerű Bernoulli-sorozattá teszik.
Világos, hogy az 50-50%-os valószínűség nem elegendő akkor, ha az életünket fenntartó környezetről van szó. Nem hagyatkozhatunk a vakvéletlenre abban, hogy elképzeléseink teljesülnek-e vagy sem. Növelni kell a kívánt eredmény valószínűségét, ha felelősségteljesen akarunk cselekedni a magunk és a következő generációk szempontjából, akiknek a mi választásaink eredményeivel kell majd együtt élniük. De ha igaz, hogy a planetáris környezeti folyamatok eredendően véletlenszerűek, akkor nem tehetjük választásunkat a 2. helyett a 3. kategóriába, mert ez azt jelentené, hogy a folyamatokat eleve meghatározottá tettük. De tehetünk valamit a 2. kategórián belül is: a nem eleve meghatározott folyamatok valószínűségét eltolhatjuk egy számunkra kedvező irányba. (A pénzfeldobás hasonlatával élve, nehezebbé tehetjük az érme egyik oldalát: pl. ha az írás nehezebb, gyakrabban jön ki a fej). Még ha nem is lehetünk bizonyosak abban, hogy választásunkkal a kívánt eredményt érjük el, legalábbis ésszerű valószínűséggel várhatjuk, hogy a feltételek némelyike többé-kevésbé a várt időben létrejön.
Mármost arra a kérdésre kell megkeresnünk a választ, vajon miért eredendően véletlenszerűek a planetáris folyamatok. Ennek megértéséhez rövid kirándulást kell tennünk a nem egyensúlyi termodinamikában, mivel a véletlenszerűség az egyensúlyitól távoli állapotban lévő dinamikai rendszerek fázisváltozásaival kapcsolatos.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me