A planetáris környezettel kapcsolatos emberi választások

Full text search

A planetáris környezettel kapcsolatos emberi választások
A korszerű, nem-egyensúlyi termodinamika felismerései közvetlen szerepet játszanak a planetáris környezetre vonatkozó választásokban. Felfedik, hogy ebben a környezetben a fázisváltozások nemlineárisak és nem meghatározottak, s ez utóbbi miatt eredendően nem megjósolhatóak, mivel a planetáris rendszerek hosszú idejű, alapvető változásai nemlineárisak, és az emberi választásokon alapuló apránkénti, de nemlineáris és rendszerszintű változások mindig tartalmaznak egy véletlenszerű elemet. Ez az elem azonban csökkenthető; a „vak” 50-50%-os véletlen szintjéről (a pénzfeldobáshoz hasonlóról) egy ésszerűbb, felelősségteljesebb szintre. A lehetséges eredmények valószínűségi eloszlásának befolyásolása nem változtatja a planetáris környezet véletlenszerű folyamatait determinisztikusakká, s így nem vezet egyenként kiszámítható eredményekre, mégis, az emberi választásokat sokkal reálisabbakká és felelősségteljesebbekké teszi.
E figyelmeztetést észben tartva átgondolhatunk néhány olyan választást, amely morálisan felelősségteljes cselekvést jelent planetáris környezetünk szempontjából. E választásokban szerepelnek célok és stratégiák is; célállapotok és akciótervek egyaránt. Ezeket az elveket itt csak röviden és általánosságban vehetjük sorra.
Első közelítésben felvethetjük, hogy a felelősségteljes emberi választások céljainak mindenekelőtt két alapvető feltételt kell szem előtt tartaniuk: az „emberiességet” és a „fenntarthatóságot”. Az emberinek tekintett planetáris környezetnek ki kell elégítenie minden ember élelmiszerre, ivóvízre, energiahordozókra és lakóhelyre vonatkozó alapvető emberi igényeit. Ehhez olyan környezetre van szükség, amelynek elég erőforrása van ahhoz, hogy a különböző társadalmak létrehozhassanak egy olyan munkamegosztást, melynek segítségével olyan további, szintén alapvető emberi igényeket lehet kielégíteni, mint az egészségügyi ellátás, oktatás, foglalkoztatás, kultúra, utazás, pihenés, társadalmi érintkezés, személyes és kollektív szabadság és autonómia. Ezeket a célállapotokat azonban nem szabad a jövő kárára megvalósítani – a mai sokféleség és a mai erőforrások nem üríthetik ki és siváríthatják el a holnapi környezetet; ez nem felelősségteljes választás. Felelősségteljes választás csak az, amely az emberi igények kielégítésén túl a fenntarthatóságot is figyelembe veszi.
Ha az emberi választásoknak pozitív irányban kell eltolniuk annak a valószínűségét, hogy a planetáris környezet következő fázisváltozása során emberi és fenntartható feltételek alakuljanak ki, az alapvető céloknak speciális stratégiákkal kell társulniuk.
Ezek közül a legfontosabbak:
- a kis léptékű, közösségen alapuló fejlődés lehetősége;
- az emberek fogalmazhassák meg céljaikat és értékeiket azokkal az alapvető kérdésekkel és feltételekkel kapcsolatban, amelyek saját életüket és jövőjüket befolyásolják;
- áramolhasson szabadon az az információ, amely a helyi és a globális környezet kívánt állapotaira, ill. az azokat fenyegető veszélyekre vonatkozik;
- legyenek olyan demokratikus szociális intézmények, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek ezekre az információkra értékeik és életmódjuk (különösen a családméret és a nem megújítható vagy nem megfelelően megújuló erőforrások fogyasztása) megváltoztatásával reagáljanak;
- legyen kellő nyitottság és hatékonyság a megfelelő technológiák (különösen a hulladékok csökkentéséhez, a tartalékforrások megőrzéséhez és a természet önregeneráló ciklusainak működéséhez kellő egyensúly fenntartásához szükséges technológiák) átadásában;
- el kell távolítani a nukleáris és hagyományos fegyverek szükségtelen és veszedelmes arzenálját és a felszabaduló emberi és anyagi erőforrásokat hasznos célokra kell felhasználni.
A döntéshozatal decentralizálása, az erőforrások kihasználásának jobb hatásfoka, az információ kétirányú áramlása a mindennapi emberek szintje és a rendszer irányítóinak szintje között, a kulturális és értéktényezők tekintetbevétele, a természet teremtő és megújító ciklusainak tiszteletben tartása, a tudomány és technika eredményeinek felhasználása demokratikus és intézményes keretek között, az áttérés a háborús termelésről a békés termelésre – mindez jó irányban befolyásolhatja a bioszféra fejlődésének a tendenciáját, s ennek következtében nő az esélye annak, hogy a következő fázisváltozás fenntartható emberi feltételeket eredményez. Mindez része kell legyen az emberi környezettel kapcsolatos felelősségteljes emberi döntéseknek. A felelősségteljes döntések pedig alapvetően szükségesek: ez a feltétele annak, hogy életben maradhasson a ma élő ötmilliárd ember, a 2000-re jósolt hatmilliárd ember, és az a tízmilliárd ember, aki bolygónkat benépesíti majd, mielőtt az emberiség létszámának növekedése feltételezhetően megáll a 21. században.
László Ervin

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages