A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság

Full text search

A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság
f. évi szeptember hó 26-án Szinnyei József vál. tag elnöklete alatt ülést tartott, melyen jelen voltak Dr. Boncz Ödön, Majláth Béla, Makay Dezső, Tagányi Károly, vál. tagok, Tóth Árpád pénztárnok és Fejérpataky László titkár.
Az elnök megnyitván az ülést, Dr. Áldásy Antal t. tag felolvasta Kis Bálint vál. tagnak «A Petki család» czímű értekezését, mely jelen füzetünkben olvasható.
A titkár három régi czímereslevelet mutatott be; és pedig az enyingi Török család 1481. és 1507. évi armálisait a gróf Festetics család mágocsi levéltárából és a Bossányi család 1415. évi czímereslevelét a M. Nemz. Muzeum gyűjteményéből; bejelentvén, hogy azok korábbi választmányi határozat következtében a társaság gyűjteménye számára lemásoltattak.
A titkár indítványára a választmány elhatározta, hogy br. Radvánszky Béla társ. elnököt val. belső titkos tanácsosi méltósággal történt legmagasabb kitüntetése alkalmából levélben fogja üdvözölni és egyúttal e kitüntetés fölött érzett örömének jegyzőkönyvileg ad kifejezést.
Új tagokúl megválasztattak a következők. Alapító tagúl 100 forintnyi alapítványnyal Jeszenszky Béla Temesváron (ajánlja Schönherr Gyula); évdíjas tagokúl: őrgr. Pallavicini Adolfné szül. Bárczay Anna Kassán (aj. Bárczay Oszkár), Révai Leo könyvkereskedése Budapesten és Csongrádvármegye közönsége (aj. a titkár).
* * *
A pénztárnok jelentése szerint f. évi szeptember hó 25-ig volt:
138Bevétel 2668 frt 06 kr.
Kiadás 2406 frt 95 kr.
Készpénz 261 frt 11 kr.
A társaság vagyona:
Értékpapirokban 10700 frt.
Kötelezvényekben 2600 frt.
Kötelezvény nélküli alapítványok 500 frt.
Alapítványok összege 13800 frt – kr.
Készpénz 261 frt 11 kr.
Összes vagyon 14061 frt 11 kr.
A titkár indítványára határoztatott, hogy az évi nagygyűlés deczember hó 14-én tartassék, tárgyai pedig legyenek: 1. Elnöki megnyitó. 2. A Zsigmondkori czímeres levelekről felolvasás Csoma József vál. tagtól. 3. Titkári jelentés. 4. Pénztári kimutatás.
Boncz Ödön vál. tag indítványára a titkár megbízatott, hogy a társaságnak a millenniumi orsz. kiállításon miként leendő részvétele tárgyában, az illetékes körökkel tegye magát érintkezésbe és az eredményről a választmányt tájékoztassa.
A titkár indítványára a választmány elhatározta, hogy a Turul f. évi III-ik füzete a tagdíjakkal hátralékban lévő tagoknak póstai utánvétellel küldessék meg és hogy e felől az illetők külön-külön értesíttessenek.
A titkár bejelentette, hogy az Alapszabályok és a föntebbi határozat értelmében az új választmányi tagságra szóló ajánlatok f. évi november hó 27-ig adandók be a titkári hivatalnál és hogy egy üres vál. tagsági hely van.
Az elnök a jegyzőkönyv hitelesítésére Dr. Boncz Ödön és Makay Dezső vál. tagokat kérvén meg, az ülés véget ért.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages