HORN GYULA, a külügyi bizottság elnöke:

HORN GYULA, a külügyi bizottság elnöke:
HORN GYULA, a külügyi bizottság elnöke: Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A következőt szeretném a javaslatunkkal kapcsolatban a figyelmükbe ajánlani. Az egyik az, hogy nagyon fontosnak tartom, hogy a külügyi bizottság az új Parlament május másodikai működésének elkezdése óta tulajdonképpen minden egyes javaslatban - márpedig számos ilyen javaslat volt - egyetértésre tudott jutni. Mind a hat párt képviselői között a külügyi bizottságban igaz, gyakran viták, éles viták, kemény munka eredményeként, de - kialakult minden egyes kérdésben egy olyan egyetértés, amely nagyon fontos az ország külpolitikája, illetve a Parlament nemzetközi állásfoglalásai számára. És ez a NATO-val, illetve az Észak-atlanti Tanács felhívására adandó válasszal is így volt.
Miért javasoljuk mi ezt a választ megfogalmazni és, nyilvánosságra hozni? Mindenekelőtt azért, mert az Észak-atlanti Tanács egy rendkívül konstruktív állásfoglalást fogadott el a július elejei ülésén, amely - mondhatni - egyfajta típusú új minőség, új stílus a kelet-nyugati viszonyban, illetve a NATO és a Varsói Szerződés kapcsolataiban. Hiszen nem csupán leszerelési kérdésekkel foglalkozott, hanem javasolja az Észak-atlanti Tanács, a többi politikai szervezettel egyetemben, hogy az új Európa megteremtése érdekében ne csupán magasabb szintre, hanem érdemivé tegyük a párbeszédet a földrész államai között. Tehát ezért is az ügy fontossága megéri, hogy a magyar Parlament ebben állást foglaljon.
A másik dolog. Meggyőződésem szerint egy ilyen ügyhöz való csatlakozás alapvető magyar nemzeti érdekeket szolgál. Érdekünkben áll széles körű kapcsolatok kiépítése a NATO politikai szervezeteivel. Hiszen nem csupán arról van szó, hogy a NATO a világ legfejlettebb hatalmait, országait tömöríti, hanem arról is, hogy tagjainak döntő többsége részese, aktív közreműködője az Európai Gazdasági Közösségnek, az Európa Tanácsnak és más multilaterális szervezetnek. S éppen ezért az európai érdekek, vagy szélesebben a nemzetközi érdekek harmonizálásában a NATO szervezeteivel való kapcsolat nagyon fontos szerepet játszik.
Idetartozik az is, hogy ha mi kiépítünk egy érdemi kapcsolatot, ezzel segítünk elhárítani azt a vádat, amely az utóbbi időben megfogalmazódik Magyarországgal kapcsolatban: hogy egyoldalú orientáció útjára lépett - ami egyébként nem igaz. De mindenképpen segít egy ilyen multilaterális szervezettel és annak bizottságaival való együttműködés egy ilyen vádat elhárítani.
A harmadik elem, amit megfogalmazni, illetve az Önök szíves figyelmébe ajánlani kívánok, hogy egy ilyen párbeszéd és kapcsolat biztosítja azt a folyamatosságot, amelynek jegyében a magyar külpolitika megkezdte egyfajta közvetítő szerep betöltését Nyugat és Kelet között, és ez különösen fontos az elkövetkező időszakban az új Németország létrejöttével; illetve Nyugat-Európa és a Szovjetunió vagy Kelet-Európa más országai közötti kapcsolatok keretében Magyarország számára új lehetőségeket teremt. Megítélésem szerint - az állásfoglalás is utal arra, hogy - új kezdeményezésekkel is készek vagyunk hozzájárulni ennek előmozdításához. Ez arra vonatkozik például, hogy Magyarország egyfajta közvetítő szerepet tölthet be akár az iraki, akár más konfliktusok ügyében, vagy például, hogy a NATO és annak politikai szervezetei kidolgozzanak egy új, hiteles kelet-közép-európai politikát. És ebben a magyar külpolitikának nagyon fontos szerepe van.
És legvégül, negyedik elemként húznám alá, hogy egy ilyenfajta párbeszéd és szoros kapcsolat kialakítása elősegíti az egyik legalapvetőbb célunk elérését, vagyis azt, hogy Magyarország kezdeményezze, aktívan közreműködjön egy új európai védelmi és biztonsági rendszer kiépítésében és kiépítéséhez. Mert csak ez az út vezethet ahhoz, hogy egyfelől több oldalon garantálják Magyarország biztonságát, másfelől - amiben ugyancsak mindannyian egyetértünk -, hogy Magyarország számára létfontosságú egy nagyon komoly ütemű, nagyon széles terjedelmű leszerelés, de ugyanakkor egy korszerű hadseregnek a megteremtése -, de ehhez feltétlenül szükséges a nemzetközi feltételek megerősítése, illetve megteremtése.
Mindezeknek a jegyében kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a külügyi bizottság javaslatát, illetve a választervezetet fogadják el. Köszönöm szépen. (Taps.)