1941. augusztus 25. hétfő

Full text search

1941. augusztus 25. hétfő
9h 15
P. Tarcsafalvy Lajos Anaklét főlelkésszel megbeszélés.
391./ Az ifjúság egységes nevelése érdekében feltétlenül szükséges a lelkészkedő papság bevonása. Ezért megbíztam P. Tarcsafalvy Lajos főlelkészt egy, a papság részére szolgáló körlevél megfogalmazására, amelyet a Hercegprímás Ő Eminenciájának fogok felterjeszteni és ezen az úton az ifjúságunk lelki nevelő magyar papságnak tudomására juttatni. [sic!]
2./ Utasítást adtam a honvéd nevelési tankönyv szerkesztő bizottságának megalakítására. E munkálatoknak irányításába Hübner népművelési titkár bevonását kértem.
3./ Szebb jövő kiépítése honvédelmi vonalon és a leventeoktatói kar magvának megnevelése, előadások tartása, különösen az iparos ifjúság oktatása a H.M.40. osztályon belül levő lelkészek útján.
4./ A szerda esti sajtó bizottsági megbeszélésen P. Tarcsafalvy főlelkész a levente erkölcsi nevelési eszmékről tájékoztatót ad.
10h
Wangel kormányfőtanácsos, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke jelentkezett hivatali helyiségemben. Megbeszéltem vele a katonai sport atlétikai részének korszerűsítését. Részletes konkrét javaslatokkal augusztus hó 28-án 10h-kor fog jelentkezni nálam. Wangel kormányfőtanácsossal való megbeszélésen különös súlyt helyeztem arra, hogy a korszerű háború tapasztalatai alapján átszervezésre kerülő katonai testnevelés az atletikából különösen azokat az elveket vegye át, amelyek mind hadműveleti, mind harcászati vonatkozásban a mozgás alkotó elemeit képezik. A katonai kiképzésnek tűz és mozgás összhangjára irányuló célkitűzését így felerészben a katonai testnevelés útján meg tudnók oldani.
10h 30
Fogadtam Wonkenét, a női honvédelmi nevelés és testnevelés vezetőjét. Megbeszéltem vele a női honvédelmi nevelés és a szükséges korhatárig kiterjedő általános testnevelés megszervezését és az ezzel kapcsolatos ügyek irányítását, vezetését. Konkrét javaslatokkal másnap 11 h-kor jelentkezik nálam.
11h
Vitéz Kálóczy András alez. tisztelgő jelentkezése a H.M. 40 osztályhoz történt kinevezése alkalmával.
11h 15
Demeter huszárezredes személyes ügyben jelentkezett nálam.
11h 30
Irsy László, a Közmunkák Tanácsa elnökének látogatása.
11h 50
A Breslauba induló magyar leventecsapat búcsúztatását – nagy elfoglaltságomra való tekintettel – lemondottam.
11h 52
Bekény Béla ezds. jelentette a délelőtt folyamán megtartott, az Ifjúság Házában való elhelyezéseket tárgyaló értekezlet eredményét. A szerdai sajtó megbeszélésekre további utasításokat adtam.
12h
Várkonyi István zászlós, a leventekörzet-parancsnoki tanfolyam tagja jelentkezett személyes ügyben.
12h 10
Füleki László pénzügyőri fővigyázó (Tiszalök) ismételten jelentkezett kérelme tárgyában. Személyi segédtisztem a kérelemre vonatkozólag a légierők parancsnokságánál érdeklődött. Kérelme kedvező elintézést fog nyerni.
13h
A társadalmi sport és testnevelés vezetője és a néki alárendelt osztályok vezetőinek személyes tisztelgő látogatása. A társadalmi sport vezetője bemutatta munkatársait. Palkovics Pál, a személyzeti osztály vezetője előterjesztette a polgári vonalon kinevezendők névsorát, az előterjesztést elfogadtam. Tárczay-Felicides jelentette, hogy a pénzügyminisztérium a sportcsarnok és a testnevelési főiskola állásainak a betöltését csak 1942. január hó 1-re engedélyezi. A kieszközlésre titkárommal előjegyeztettem Csizik p.ü. min. államtitkárnál egy értekezlet megbeszélését. Tárczay-Felicides jelentette tovább, hogy az ő IV. fizetési osztályú állása a VKM. költségvetésében a testnevelés címén van felvéve. Javasolta, hogy eszközöljem ki a miniszter úrnál, hogy az ő állása terhére kieszközölhető lehessen Missángyi Ottónak az V. fizetési osztályba való kinevezése. A titkáromat utasítottam, hogy a VKM. úrhoz ebben az ügyben jelentsen be referálás végett. A VKM. úr ebben az ügyben szerdán a déli órákban fogad.
14h
Báró Csávossy László tisztelgő látogatást tett és megköszönte kinevezését a Nemzeti Sportbizottságba.
14h 10
Bársony tn.tanár jelentkezett hivatalos helyiségemben és alkalmaztatását kérte, a polgári osztályba.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi