1941. November 12, szerda

Full text search

1941. November 12, szerda
9h 15
Br. Fehérváryné és Nagy Imre kereste fel az Országos Vezetőt személyes ügyben.
10h
A Nemzeti Sportcsarnokban tervezői értekezleten vett részt Országos Vezető, ahol a következő beszédet mondotta:" Uraim! Ide kérettem Önöket, akik a Horthy Miklós Nemzeti Sportcsarnok építkezésének ügyét a kitüntető tervezői megbízás értelmében kezükben tartják, és akik tervezői szerződésük értelmében a szakmájukba tartozó vállalkozók munkájának ellenőrzői. Ide kérettem továbbá az építtető államkincstár hivatott szakellenőreit is.
Már több, mint 3 hónapja, hogy a Sportcsarnok építkezésének irányítására a Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter Úr Őnagyméltóságától utasítást kaptam. Ezt az építtető jogkört a M. Kir. Minisztertanács is tudomásul vette.
Tájékozódásaim során az építkezés korábbi hihetetlen elhúzódásának okairól teljes képet szereztem. Munkám elején nem is kívántam a múlt hibáival foglalkozni, ellenben minden igyekezetemmel azon voltam, hogy a magyar élő sport erre a téli évadra megkaphassa régóta nélkülözött sportcsarnokát, legalább is a Kiscsarnok formájában.
112Ezelőtt 3 hónappal ezt a kérdést és a lehetőségeket szakszerűen megvizsgáltuk és arra a megállapodásra jutottunk, hogy egy egészen csekély igyekezettel a tervező és ellenőrző urak minden különös megerőltetés nélkül a Kiscsarnoknak azok a részei, amelyek a megnyitáshoz elengedhetetlenül szükségesek, 4 hónap alatt elkészíthetők. Ennek a biztos tudatában, ha nem is a téli évad elejére, de a sportcsarnoknak nevet adó Kormányzó Urunk Őfőméltóságának legmagasabb névünnepére a Kiscsarnok megnyitását elhatároztam. Utasításomra a megnyitást követően ökölvívó Európa-bajnoki versenyt tűztünk ki, ennek helyére Olaszország, Magyarország, Németország 3 nemzet versenye kerül.
Megállapítom felelősségem teljes tudatában, hogy a tervező urak nagy része egyszerűen nem vette komolyan ezt a dolgot. Hogy miért nem, azt egyelőre itt nem kívánom szőnyegre hozni. De mindenesetre ezirányú tapasztalatunk a jövőre nézve tanulságul szolgál.
Egyet meg kell említenem, ez pedig az, hogy a tervező urak között kezdettől nem volt meg a szükséges összhang. Ez nem javult utolsó 3 hónap alatt sem. Ebből az építtető államkincstárra tetemes anyagi kár háramlott és természetesen a munka befejezését késleltette.
Az építkezés ügye azzal, hogy vitéz Bujdosó Kálmán személyében a Sportcsarnok igazgatót kapott és az építkezés előadói minőségében közvetlen gazdát – hallatlan lendületet kapott. Személyében az urak oly támogatót kaptak, amilyen a régi viszonylatban elképzelhetetlen volt.
Bizonyos vonatkozásban ez sem használt, mert csak egyet említek, hogy a tervező urak közül eggyel az igazgató az elmúlt 3 hónap alatt, egyetlen egyszer, egy másik tervező úrral pedig ugyanezen idő alatt összesen kétszer találkozott az építkezésnél. Hát így azután tényleg nem csodálkozhatunk rajta, hogy minden igyekezetünk ellenére 20 nappal a megnyitás előtt az építkezés így áll.
Uraim! Kérem Önöket, lássanak munkához és a nemzeti ügy és az urak jól felfogott érdekében utoljára kérem Önöket, hogy abban az értelemben dolgozzanak, miszerint minél kevesebb hiányosságunk legyen a megnyitáskor, mert vegyék tudomásul, hogy a Kiscsarnokot december 5-én megnyitjuk.
Kérem most az Urakat, hogy jelenlétemben egy munkatervet állítsanak össze, amely munkaterv az elkövetkező 20 munkanapot foglalja magában.
Most még arra kérem a tervező urakat, hogy a mai naptól a megnyitásig hetenként kétszer egy-egy meghatározott nap reggelén együtt jöjjenek itt össze, és az ugyanarra az időre kirendelt vállalkozókkal és az igazgató úrral a szükséges tennivalókat beszéljék meg és a rendelkezéseket haladéktalanul tegyék meg.”
12h
Az Egyesült Női Tábor nevében megjelent otrokocsi Nagy Klára úrhölgy, áll. leánygimnáziumi tanár, akit az Országos Vezető a női honvédelmi kötelező szolgálat célkitűzései felől tájékoztatott azon célból, hogy a Női Táborban egyesült női szervezetek azonos célkitűzéssel társadalmi úton szervezkedjenek és a leánylevente köteles korból kikerült egyedeket tovább képezve hivatásuknak megfelelő helyre juttassák. A célkitűzések megismertetése után Nagy Klára szervezési elgondolása szerinti javaslattal az Országos Vezetőt ismét fel fogja keresni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi