1941. október 11. szombat

Full text search

1941. október 11. szombat
9h 30
A m. kir. Honvédelmi Miniszter Úr Őnagyméltóságát a női nemzetvédelmi tanfolyam október hó 12-i ünnepélyes megnyitására az Orsz.Vez. személyesen meghívta. A meghívást követőleg bejelentette, hogy az Orsz.Vezetőség, valamint a Leventék Országos Parancsnoka Alkotmány u. 5-7 sz. alá költözött. Jelentette, hogy a m.kir.vallás- és közoktatásügyi miniszter úr támogatásával a külföldi nívónak megfelelően sikerült berendeznie az Orsz. Vez. hivatalos helyiségeit. Kérte, hogy a Miniszter Úr Őnagyméltósága a m.kir. vallás- és közoktatásügyi minisztérium anyagi támogatását alkalomadtán köszönje meg.
Barta Kegyelmes Úr ezt megígérte.
Az Orsz.Vez. bejelentette továbbá, hogy megállapodás történt az új levente egyenruhákra vonatkozólag. A H.M.Úr azt a kívánságát fejezte ki, hogy mind az Orsz.Vezetőség hivatalos helyiségét, mind az új leventeegyenruhákat meg szeretné tekinteni (az Orsz.Vez. személyi segédtisztje és a H.M.Úr személyi segédtisztje október hó 16-át vagy 17-ét jelölték ki a megtekintésre.)
Az Orsz.Vez. bejelentette továbbá a leventék orvosi vizsgálatának megkezdését. Decemberig 400.000 leventét fognak orvosilag megvizsgálni. Ennek az orvosi vizsgálatnak a Kormányzó Úr Őfőméltóságánál való bejelentésére a H.M.Úrtól engedélyt kapott.
Az Orsz.Vez. tájékoztatta a H.M.Urat azokról a tárgyalásokról, amelyeket Magyarország egyházfőivel folytatott. A tárgyalások menetével a H.M.Úr egyetértett. Ugyancsak hozzájárult a szakszolgálatos tisztikarnak nemzetnevelési tisztikarrá való kifejlesztéséhez. Részükre a leventeegyenruha továbbfejlesztésével tervezett magasabb fokozatokat elvben elfogadta. A H.M.Úr nagy örömét fejezte ki a testnevelési főiskola egyenruhásítása felett. Az Orsz.Vez.-nek evvel kapcsolatos későbbi terveivel (a nemzetnevelési tisztikar teljes egyenruhásítása) teljesen egyetértett. Az Orsz.Vez. e referádája során a H.M.VIIII.csfség alárendeltségi viszonyait is tisztázta. A H.M.VIII.csfség a H.M.helyettes útján van a H.M.Úrnak alárendelve. Elvi jelentőségű fontosabb ügyekben azonban közvetlenül is referálhat az Orsz.Vez. Az Orsz.Vez. jelentette a költségvetési helyzetet, s a H.M.Úrtól támogatást kért, mert az anyagi csoportfőnöki vonalon költségvetési szempontból nehézségek merültek fel.
Jelentette a H.M.Úrnak a VKF.Úrral folytatott tárgyalások eredményét. A H.M.Úr a VKF. Úrnak a haderő sportjára vonatkozó döntéséhez feltételesen hozzájárult. Az Orsz. Vez.-nek a lósportok kimélyítésére és megszervezésére vonatkozó javaslatára nem helyezett nagy súlyt. Megbeszélésre került ezután a H.M. VIII.csfségnek a VKF.Úrhoz való utaltsága kiképzési ügyekben. Végleges állásfoglalás csak az új kiképzési csoportfőnökkel való tárgyalások alapján lehetséges.
76A H.M. Úr őszinte csodálatát fejezte ki azon eredmények felett, amelyet [sic!] az Orsz.Vez. a közoktatási tanácsnál elért. Utasította az Orsz.Vez.-t, hogy a 19 éven felüli nők megszervezése tekintetében a miniszterelnökség részéről Sturm Dénessel vegye fel az érintkezést. Azt az óhaját fejezte ki az Orsz.Vez. előtt, hogy a leventeleányok puskával ne gyakorlatozzanak, a leventelány kiképzés célkitűzése az legyen, hogy az anyagi hivatás mellett háború esetén a hátországban a férfiak helyét is be tudják tölteni. Ennek megfelelően a leány leventeintézménynek kellene a női honvédelem hátországi mozgósításáról is gondoskodnia.
A nemzetnevelési tisztikar kifejlesztése kapcsán az Orsz.Vez. tájékoztatta végezetül a H.M. Urat arról a helyzetről, amelyet ez a felállításra kerülő tisztikar mozgósítás során betölteni fog. (A nemzetnevelési tisztikarnak megfelelő csapattiszti szolgálattal is kell rendelkeznie, mert háború esetén a nemzetnevelési tisztikar 50%-át harctéri szolgálatra fogjuk beosztani. A németeknél is ez a rendszer, sőt az ifjúsági vezető, Axmann szakaszparancsnoki minőségben a német–orosz háború első napján karját is vesztette. A H.J. vezetőségét állandóan behívják frontszolgálatra.)
11h
Az országos vezető a H.M. referáda eredményéről tájékoztatta vitéz Kudriczy István vk.ezds.-t, a Leventék Országos Parancsnokát, valamint vk.tisztjét. Személyi segédtisztjének a referádával kapcsolatos végrehajtásokra utasításokat adott.
12h
A számvevőség és csekkosztály vezetője referált folyó ügyeket.
12h 30
Az Orsz.Vez. H.M. VIII.csf. minőségében Győrffy Bengyel Sándor részére készülő csoportfőnöki fényképezésen jelent meg.
19h
Az Orsz-Vez. a testnevelési intézmények és sportlétesítmények országos főfelügyelőjének, Schmidt kormányfőtanácsos leányának esküvőjén vett részt a belvárosi főplébánia templomban.
Bazsó alezredes és a vk.tiszt. megbeszélést folytatott Wünscher igazgatóval a levente ifjúság lábbeli ellátásának kérdéséről. Wünscher kilátásba helyezte, hogy a kérdéssel foglalkozni fog és még a jövő héten 4-5 típusú cipőt be fog mutatni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi