1941. október hó 18. szombat

Full text search

1941. október hó 18. szombat
10h 30
Huszti egyetemi tanár visszaadta az Orsz.Vez.-nek látogatását.
10h 30
Értekezlet az Ifjúság Házának tanácstermében.
Jelen vannak:
Az Országos Vezető,
Huszti egyetemi tanár,
Szőnyi miniszteri tanácsos,
Márkus miniszteri oszt.tanácsos,
Várady igazgató,
Hanák Tibor titkár,
és a vk.tiszt.
Huszti egyetemi tanár ismertette a „Honvédelmi ismeretek” című kötelező tantárgy részletes tantervét. Az értekezlet a részletes tantervet néhány kisebb jelentőségű javaslat átvezetése után elfogadta. A honvédelem című tantárgy bevezetésével kapcsolatban Szőnyi miniszteri tanácsos javasolta, hogy a tantárgy bevezetésének az időpontja 1942. szeptember 1-ében állapíttassék meg. Ugyanis, ha alapos munkát akarunk végezni, és tökéletes tankönyvet, illetőleg vezérfonalat akarunk kiadni, legalább félévi előkészítő munkára van szükség. Ehhez a véleményhez csatlakozott Huszti egyetemi tanár is. Az Országos Vezető hangsúlyozta ama kívánságát, hogy a honvédelmi nevelés a folyó tanév második félévében vezettessék be, azonban méltányolja a felhozott reális érveket, és ezért azt javasolja, hogy a 6 testnevelési óra vezettessék be a második félévben és heti 1 óra fordíttassék előkészítő honvédelmi nevelésre. A honvédelmi nevelés anyagát azonban egyelőre ne tankönyv, hanem ideiglenes utasítások alapján adják elő.
Határozat:
a./ Az elfogadott tanterv alapján meg kell indítani a tankönyv írásának munkáját. Szőnyi miniszteri tanácsos 1 héten belül érintkezésbe lép a tankönyvek megírására kiszemelt munkatársakkal és előkészíti a tankönyv-szerkesztés munkálatait.
b./ Tárczay miniszteri osztályfőnök ugyanerre az időpontra javaslatot tesz a 6 testnevelési órának 1942. II.1-én való bevezetésére.
c./ Saád szds. pedig javaslatot tesz arra vonatkozólag, miként lehetne a 6 testnevelési óra, vagy a leventekiképzés keretében a folyó tanév második félévében ideiglenes megoldani a honvédelmi nevelés bevezetésének kérdését.
12h
Szlovákiai magyarság helyzetéről tájékoztatás.
Gróf Révay, aki a szlovákiai magyarok sportjának vezetője, jelentette az Orsz. Vezetőnek, hogy a szlovák belügyminiszter – kivéve a pozsonyi Vasas Egyesületet – a magyar egyesületek alapszabályait nem hagyta jóvá. Ezért a szlovák-magyar sportérintkezés nem állhat fenn.
Megállapodás: gróf Révay a külügyminisztériumban és a miniszterelnökségen érdeklődik, hogy az Országos Vezető e kérdés tisztázása érdekében a budapesti szlovák követtel az érintkezést felveheti-e.
Időközben Révay elkészíti a megoldásokat a szlovákiai magyarság részéről.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi