1941. október hó 24. péntek

Full text search

911941. október hó 24. péntek
9h
Katona Géza és Gallyas Ferenc hadnagyok, valamint Gyurkóczy István zászlós a makói levente körzet részéről jelentkeztek az Orsz.Vez.-nél tisztelgő látogatásra.
Kérésüket a látogatási könyvbe bejegyezték. A személyi segédtiszt a H.M.40. osztályhoz utasította nevezetteket kérelmükkel, ahol Dienes hadbiztos századossal az ügyet érdemileg el is tudták intézni.
10h
Dr. Mészáros István rendőrkapitány és Vincze József rendőrfőfelügyelő tisztelgő látogatásra jelentkeztek az Orsz.Vez.-nél. Meghívták az Orsz.Vez.-t az október hó 28-án kedden a margitszigeti fedett uszodában 3/4 7-kor megrendezésre kerülő folyamrendőrök úszó-ünnepélyére.
10h 30
A H.M. 8/e. osztálya átküldte a német birodalom vezére és legfőbb parancsnoka által vitéz Béldy részére adományozott német sasrend keresztjét a csillaggal.
11h
Dr.Sipos István, a Theológiai Akadémia44 magántanára meghívta az Orsz.Vez.-t a protestáns cserkész nagygyűlésre. A nagygyűlés okt.31-én d.e. 12 órakor lesz a Pesti Vigadóban.45
44 Helyesen: Református Teológiai Akadémia.
45 Pesti Vigadó. A régik Redout helyén 1865-re, Feszl Frigyes (1821–1884) tervei alapján neoromantikus stílusban felépült kultúrpalota a róla elnevezett Vigadó (1873-tól 1879-ig Vigarda, 1946 és 1957 között Molotov) tér 2. sz. alatt az V. kerületben. Bálokat, hangversenyeket, ünnepségeket tartottak és tartanak falai között. A második világháborúban kiégett, újjáépítése 1980-ban fejeződött be.
10h–12h
Értekezlet a Közoktatási Tanácsnál.
Jelen vannak:
Szőnyi miniszteri tanácsos, a tankönyvszerkesztő bizottság elnöke,
Saád Ferenc főtanár és
Szurmay vk. szds. a VIII.csfség részéről.
Jelen vannak még: a „Honvédelmi ismeretek” című tankönyv megírására felkért szakértők.
Szőnyi miniszteri tanácsos a megjelentek előtt ismertette a „Honvédelmi ismeretek” című tankönyv bevezetésének kérdését és felkérte a jelenlévőket a reájuk eső rész kidolgozására.
Szőnyi miniszteri tanácsos ismertette ezután a tankönyv kinyomtatására vonatkozó tervét, ezek szerint a tankönyv a H.M. és VKM. együttes szerkesztésében, mint a Közoktatási Tanács kiadványa kerülne kiadásra, a szerzők neveinek említése nélkül. A tankönyvnek a lehetőség szerint olcsónak kell lennie és ezért nem engedhető át a kiadás a magánvállalkozásnak. A tankönyv kiadható volna vagy az Egyetemi nyomda, vagy a Szent István nyomda útján.
Ehhez szükség volna kb. 20.000 P kölcsönre vagy előlegre. Ez az összeg a könyvek eladása után megtérülne. Szőnyi miniszteri tanácsos felkérte a H.M.VIII.csfséget, hogy eszközölje ki ennek az előlegnek akár a H.M., akár a VKM részéről történő kiutalását.
A jelenlévő Rakolczay vk. őrnagy felhívta a VIII.csf-ség figyelmét arra, hogy célszerű volna a most megjelent „Korszerű honvédelmi ismeretek” című könyvvel a tanári kart ellátni. A könyv igen alkalmas volna arra, hogy abból a tanári kar felkészüljön a honvédelmi ismeretek tanítására.
12h
A vk. tiszt aktaszerűleg közli a VKF.1.osztállyal46, hogy a VKF.Úr hozzájárult Biringer szakaszvezetőnek a harctérről való hazarendeléséhez. (Magyar Birkózó Szövetség kérése.)
46 Hadműveleti osztály.
12h 30–14h
A vk.tiszt megbeszélése Gyallay Domonkossal, a „Szebb Jövőt” lap főszerkesztőjével. A vk.tiszt ismertette az Orsz.Vez. ama tervét, hogy a „Szebb Jövőt” című lapot közvetlenebb kapcsolatba kell hozni az ifjúsággal, ezért egy ifjúsági irodalmi tanács felállítása szükséges.
Gyallay Domonkos erre tervet fog készíteni.
A vk.tiszt megállapítja, hogy a lap túlságosan komoly, a lap rajzai nem elég kifejezőek és lendületesek. Gyallay egyetért e megállapításokkal és mindent el fog követni, hogy a lapot színesebbé tegye.
14h–14h 30
Megbeszélés W. Zsigmond Judittal költségvetési ügyben.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi