1941. október hó 28. kedd

Full text search

1941. október hó 28. kedd
9h
Bronts Gézáné belügyminisztériumi szociális felügyelő „Korszerű törekvések a női társadalmi munka egységesítésére” címen tartott előadást a női nemzetvédelmi tanfolyam hallgatói részére a Testnevelési Főiskolán. Az Orsz.Vez. szűkebb törzsével ezen az előadáson megjelent és az előadás befejeztével hálásan megköszönte az előadónak értékes oktatását és az előadás folytatásaképen felhívta a tanfolyam hallgatóinak a figyelmét arra, hogy mint a leánylevente intézmény vezetői – Bronts Gézáné előadásának megfelelően – ne mindig felülről várják az irányítást és a kezdeményezést, hanem öntevékenyen alulról a faluban indítsák meg azt a szociális társadalmi munkát, amelynek irányelveit most kapták meg. A leánylevente intézmény hasonlóan a fiúlevente intézményhez egy előkészítése, előképzése a magyar ifjúságnak, hivatásának teljesítésére. A leventevonalon ez már teljesen meg van oldva, mert a leventéket előképzésük befejezte után a honvédség veszi át és itt teljesítik azt a kötelességet, amit a nemzet tőlük megkövetel és reájuk ró. Leánylevente vonalon még hiányzik az az intézmény, amelyik az évente kb. 120.000 főt kitevő leányleventéket átvenné és a magyar társadalomban elhelyezné. Ez már nem az Országos vezető feladata, de ez irányban is a kormány részéről a közeljövőben megtörténik az intézkedés.
Az előadás meghallgatása után az Orsz.Vez. megbeszélést folytatott a Testnevelési Főiskola igazgatójával, és felhívta a figyelmet arra, hogy szükségesnek tartaná azoknak a kiváló magyar sportembereknek jutalmazását, akik a közelmúltban világcsúcseredményeket értek el. A közelmúltban atlétikában Csaplár, céllövészetben pedig Cságoly érte el a világcsúcseredményt. Nevezetteket az Orsz.Vez. kihallgatáson fogadná és részükre elismerésképen és az ifjúság buzdítására egy-egy értékes tiszteletdíjat nyújtana át ünnepélyes körülmények közepette. Dr. Misángyi Ottó jelentette, hogy erre akkor kerülne a sor, ha az érdekelt szövetségek a világcsúcseredményeket hitelesnek elfogadják.
10h
A szociális testvérek küldöttsége jelentkezett az országos vezetőnél és ajánlotta fel szolgálatait a női nemzetvédelmi munkában.
9711h
Vitéz Kudriczy István vk. ezredes jelentkezett az Orsz.Vez.-nél és előléptetése alkalmával a H.M.40. osztály nevében legőszintébb szerencsekívánatait fejezte ki. Majd folyó ügyeket referált.
11h 10
Vitéz Tárczay-Felicides Román, a társadalmi sport és testnevelés vezetője törzsével megjelent az Orsz. Vez. hivatalos helyiségében és az altábornagyi előléptetés alkalmával szerencsekívánatait fejezte ki.
11h 20
Budapest székesfőváros polgármestere meghívására az Orsz.Vez. megtekintette a székesfővárosi szívvizsgáló és sportorvosi intézetet. Az Orsz.Vez.-t gróf Zay Imre, a polgármesteri hivatal vezetője fogadta és tájékoztatta.
12h 30
Ember Sándor orsz.gy. képviselő tett tisztelgő látogatást az orsz.Vez.-nél. Megbeszélésre került a Magyar Aero Szövetség okt. 30-án a budapesti közforgalmi repülőtéren megrendezendő ünnepélyes vizsgatétel megrendezése. A tervezett levente díszszázad elmarad, helyette leventezenekar fog kivonulni.
13h
Megbeszélés W. Zsigmond Judithtal és Holló szv. tanácsossal a női nemzetvédelmi tanfolyam költségvetése tárgyában.
13h 30
Walter Erzsébet tett tisztelgő látogatást az Orsz. Vez-nél személyes ügyben.
18h 45
A m.kir. folyamrendőrség úszó ünnepélye a Margit-szigeti Fedett-uszodában. Az Országos Vezető szolgálati elfoglaltságára való tekintettel a meghívást lemondotta. Az Orsz.Vez. képviseletében Bekény Béla ezds. és Szűcs András szds. (KÖTI) jelentek meg.
20h 30
A MAC régi gárdája vacsorát rendezett a Gellért szállóban. A vacsorát az Orsz. Vez. lemondotta.
Kiegészítés a vk. tiszt részéről:
11h
A vk.tiszt, Rosztóczy őrnagyorvos és Emődy titkár elkészítették az Országos Ifjúsági Egészségügyi Bizottság felállításához szükséges előterjesztést.
Az előterjesztést az Országos Vezető jóváhagyta és Rosztóczy őrnagyorvosnak átadta azzal, hogy a jóváhagyás előtti láttamozásokat mielőbb szerezze be.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi