1941. október hó 5. vasárnap. Ünnep.

Full text search

691941. október hó 5. vasárnap. Ünnep.
10h
A Testnevelési Főiskola új tanévének megnyitó ünnepsége. A Hiszekegy elmondása után dr. Misángyi Ottó, a Testnevelési Főiskola igazgatója megnyitó beszédet tartott, amelyben először üdvözölte a megjelent Hóman Bálint vallás és közoktatásügyi minisztert, az Országos Vezetőt, a Társadalmi Sport és testnevelés vezetőjét és a Leventék Országos Parancsnokát, majd rámutatott a Főiskola szervezetében történt nagy átalakulásra és vázolta a Főiskola és általában a testnevelés jövő feladatait.
Hóman Bálint beszéde során kijelentette, hogy a Testnevelési Főiskola jövőjét és a testnevelés, valamint a testnevelési tanári kar ügyét mindenkor a szívén viseli. A Főiskola a múltban szervezetlensége miatt nem foglalhatta el azt a helyet a magyar főiskolák sorában, amely megillette volna.
Most olyan vezetőt kapott a főiskola, aki felettes hatóságának bizalmát is élvezi és a főiskolai ifjúság is örömmel végzi vezetése alatti munkáját. [sic!]
A Főiskolának most, amikor átalakul a magyar testnevelés, igazi mintaintézménnyé kell válnia, amelyet ilyennek ismerjenek el nem csak Európában, hanem az egész világon is.
A Főiskoláról kikerült tanároknak is mintatanároknak kell lenniök.
Biztosít mindenkit arról, hogy azok a szervek, amelyek most intézik a magyar ifjúság honvédelmi nevelésének és a testnevelésnek ügyét, tehát nemcsak ő, hanem a honvédelmi miniszter is és vitéz Béldy Alajos vezérőrnagy, a legnagyobb szeretettel fogják támogatni a főiskolát, hogy tényleg ilyen mintaintézménnyé válhasson és alapja legyen az ifjúság új utakon járó nevelésének. Kijelenti azt, hogy orvosolni fogja a testnevelési tanárok szociális ügyét is, s eddigi súlyos sérelmüket, a többi tanárral való egyenrangúságuk ügyét is lépésről lépésre előre viszi. A főiskoláról kikerülők a jövőben azonnal helyettes tanárok lesznek s tovább is gondoskodni fogunk róluk.
Vitéz Béldy Alajos, Országos Vezető szólalt fel ezután, aki a kormányzó jelszavára hívta fel az ifjúság figyelmét.
„Neveljenek méltó utódokat, mert ha kihull kezünkből a zászló, ők lesznek hivatva arra, hogy azt átvegyék és diadalra juttassák.”
Ezzel a jelszóval kell az új ifjúsági szellemnek a Testnevelési Főiskola falai közül kiindulnia. Az innen kikerülők adják majd az ifjúság vezetésére hivatott – megszervezés alatt álló – nemzetvédelmi tisztikar törzsét. Ez a tisztikar különleges hivatásának megbecsülése jeléül egyenruhát fog kapni. Ismertette célkitűzéseit a három és félmilliós magyar ifjúság keretein belül, bejelentette, hogy megvalósul a heti hat testnevelési óra, amelyből kettő a honvédelmi nevelés célját szolgálja, ezenkívül még további négy leventeórán fogják az ifjúság honvédelmi és testi nevelését előbbre vinni. Közölte végül, hogy bevezetik a leány leventekötelezettséget is, amely minden magyar leányt 10-19 éves korig foglalkoztat.
A minisztert és az Országos Vezetőt beszédeik után ünnepelte a Testnevelési Főiskola ifjúsága, majd az elsőévesek fogadalmat tettek, míg a múlt évben oklevelet nyert testnevelési tanárok és tanárnők felesküdtek a főiskola zászlajára.
Az Orsz.Vez.beszéde szó szerint a naplóhoz mellékelve.24
24 A melléklet hiányzik.
11h 30
Részvétel az Actio Catholica ünnepélyes megnyitó ülésén a Vigadóban.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi