1941. október hó 7. kedd

Full text search

1941. október hó 7. kedd
8h 30
Wonke Rudolfné referált a női nemzetvédelmi szervezetről.
709h
A H.M.40. osztályhoz tartozó tisztek jelentkezése:
vitéz Lászlófy László alezredes,
Gál Károly tábori főlelkész,
Nádasdy Gábor psz.tábori lekész.
10h
Materna Győző vezérőrnagy látogatása személyes ügyben.
10h
A csoportfőnökséghez tartozó előadók referádája.
10h 30
Jancsó Ida úrhölgy személyes ügyben tett látogatást.
11h 30
Az Orsz. Vez. látogatást tett Tóry Gergely államtitkár Úrnál az Iparügyi minisztériumban, ahol a Horthy Miklós Nemzeti Sportcsarnok építkezéséhez szükséges cement biztosítását kérte. A kiscsarnok építkezésének befejezéséhez szükséges cement mennyiséget biztosítják.
Itt közölte Tóry államtitkár úr, hogy a Sportcsarnok radiátorjaival is nehézségek vannak. Ez az ügy még kivizsgálandó.
Az Orsz.Vez. látogatást tett Bor ezredesnél, az iparügyi minisztérium 17/c./ osztályának vezetőjénél. Intézkedését kérte a Sportcsarnok radiátor kérdésében és kazánvas kiutalása ügyében.
12h
Vincze András ny.áll. altábornagy tisztelgő látogatása az Orsz.Vez. hivatalos helyiségeiben. Orsz. Vez. távollétében a személyi segédtiszt és személyi titkár fogadták Ő Nagyméltóságát. Tájékoztatást kért volna arra vonatkozólag, hogy az új szervezésben a szövetségekre milyen szerep vár. Radó hadbiztos őrnagy pártfogolását terjesztette elő. Nevezett kiváló sportember és elsőrangú szervező erő.
12h 30
Dr. Pomozy József orvos százados tisztelgő látogatásra jelentkezett. Orsz. Vez. távollétében a személyi segédtiszt október hó 8-ára jegyezte elő látogatását.
13h
Ertsey András fhdgy. magán kihallgatásra jelentkezett az Orsz.Vez.-nél. Nevezett dandárparancsnoka, gróf Stomm Marcell a kihallgatást engedélyezte. Az Orsz. Vez. távollétében a személyi látogatását [sic!] október hó 8-ra jegyezte elő.
13h 30
Andriska Lajos jelentkezett magánkihallgatásra úszóügyben.
14h
Illésházy Károly őrnagy (Baja) tisztelgő látogatásra jelentkezett és a Baján 1941. október 12-én d.u. 3/4 7 órakor megtartandó vizi tábortűz ünnepségre az Orsz.Vez. személyének meghívót adott át. Bejelentette, hogy az Orsz. Vez részvétele esetén Baja thj. város az Orsz.Vez.-t vendégül látja.
14h 30
Dr. Darabos belügyminiszteri titkár telefonon kereste az Orsz.Vez.-t Gidófalvy Pál ügyében.25
25 Gidófalvy-ügy. Gidófalvy Pál, az MLSZ miniszteri biztosaként azonnali hatállyal felmondta Kenyeres Árpád főtitkári állását. Erre az engedélyt a VII/2 ügyosztály adta meg a közalapítványi kir. ügyigazgatóság jogi véleménye alapján. Kenyeres polgári bírósághoz fordult jogorvoslatért. A járásbíróság a felperesnek adott igazat, ezután az ügy – fellebbezés folytán – a budapesti kir. törvényszék elé került. A másodfokú ítéletben helyt adtak az MLSZ pergátló kifogásának s az ügyet az alkalmazási szerződésben megjelölt választott bíróság elé utalták. Mivel a VII/1 ügyosztály a közalapítványi ügyigazgatóságéval ellentétes jogi véleményt adott, a miniszter felvetette a felmondásból eredő károkért az anyagi felelősség kérdését.
14h 40
Tisztelgő látogatásra jelentkezett Munkácsról Tóth Jenőné személyes ügyben.
17h
Birkás Gézánál a német-magyar ifjúsági kapcsolatok tárgyában értekezlet. Részt vettek az Orsz.Vez.-n kívül:
dr. Pataky államtitkár,
A VKM. kisebbségi kiküldöttje,
A BÜM. kiküldöttje és
Lieszkovszky őrgy. külügyi előadó.
Az értekezlet célja volt, hogy a jelenlévők különböző álláspontjait tisztázza és összehangolja.
A tárgysorozatban a VKM. kisebbségi osztály vezetője ismertette a dr. Baschék által benyújtott ifjúsági egyesületek alapszabálytervezetét, melyre megjegyzéseiket a kiküldöttek megtették.
71Ezek után részint az Orsz.Vez., részint a külügyi előadó ismertette a németországi ez irányban folytatott tárgyalásokat és elhangzott nyilatkozatokat.
A bizottsági ülés elhatározta, hogy az alapszabály tervezetet úgy kell átdolgozni, hogy az a magyar kisebbségi politika irányelveinek megfeleljen és mindazon szempontok figyelembe vétessenek, melyeket e tekintetben megállapodások és rendeletek már szabályoztak.
Ennek végrehajtásával a VKM. kisebbségi ügyek előadója bízatott meg azzal, hogy azt f.hó 15-ig tervezet formájában készítse elő és 17h-kor a Miniszerelnökségen megtartandó újabb bizottsági ülésen ismertesse.
Megállapíttatott, hogy a német csoportok egyesületei felett a felügyeleti jogot az Orsz.Vez.-nek kell gyakorolni.
Erre vonatkozólag a VKM. Úrnak kell döntést hozni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi