1941. szeptember hó 26. péntek

Full text search

1941. szeptember hó 26. péntek
8h–9h
A vk. tiszt a 40. oszt. o.v. helyettesével bejárta az Ifjúság Házát és megállapította, hogy a lakók kiköltözése két lakó kivételével befejezést nyert. Nevezettek az épület szükséges karbahelyezése tárgyában eljártak a 11. osztálynál, és ott sürgették a munkák azonnali megindítását. A 11. osztály közölte, hogy a munka megindítása folyamatban van, és a versenytárgyalások mellőzésével zsűri útján bonyolítják le az építkezést. Hét vállalkozótól kértek be r.u. árajánlatot. Pozitív ígéretet nem tudott tenni a 11. osztály arra vonatkozólag, hogy a munkát mikor kezdik meg, azonban azt leszögezte, hogy legkésőbb október 30-ig minden átalakítási munkát befejeznek.
10h–11h
Megbeszélés a közoktatási tanácsnál.
Jelen voltak: Huszti József egyet.tanár, a közoktatási tanács alelnöke,
v. Szőnyi Sándor tanügyi főtanácsos, a tankönyv bizottság elnöke,
Váradi József igazgató, a közoktatási tanács jegyzője,
dr. Horváth Kálmán tanügyi főtanácsos,
Hanák Tibor tanár titkár és
Szurmay Tibor vk.szds.
A vk.tiszt ismertette a VIII.csf. eddigi munkáját és a Saád szds., Hübbner titkár és Tarcsafalvy lelkész által elkészített tervezetet. V. Béldy vezérőrnagy úr nevében felkérte a tanács elnökségét, hogy teremtse meg a honvédelmi nevelésnek az iskolákba való bevezetéséhez szükséges előfeltételeket. [sic!] A tanács elnöksége a legmesszebbmenő jóindulattal és odaadással fogadta a honvédelmi nevelés bevezetésének kérdését. 65Kész arra, hogy az országos vezető által megszabott határidőre befejezze a szükséges előmunkálatokat. Az értekezlet megállapította, hogy január hó 31-ig az előkészítő munkálatok befejezhetők. Az oktatásnak január hó 31-én való megkezdése tárgyában a közoktatási tanács a legnagyobb jóindulattal fogja a lehetőségeket felkutatni. A közoktatási tanács javaslata, hogy a honvédelmi nevelést „Honvédelem” című tantárgyként állítsuk be. Nem másfél órai időtartammal, hanem vagy 1, vagy 2 órában és pedig az alsó osztályokban heti 1 órában, a felsőbb osztályokban heti 2 órában. Legsürgősebb teendő
a./ a tanterv összeállítása,
b./ részletes utasítás a tantervhez, (megfelelően részletes utasítás esetén nincs szükség a vezérkönyvre, mert az utasítás is kimerítő munka kell, hogy legyen)
c./ tankönyv összeállítása az egyes osztályok számára.
A vk. tiszt javasolta, hogy a konkrét munkálatok elvégzéséhez a tanács egy minden tekintetben tájékozott és idejével rendelkező személyt bocsásson január hó 31-ig a szerkesztőbizottság kizárólagos rendelkezésére. A teljes katonai szerkesztőbizottság és a közoktatási tanács elnöke esetenként üljön össze.
Megállapodás: a közoktatási tanács Várady József igazgatót delegálja mint szerkesztőt, aki a katonai részről kijelölt szerkesztővel, Saád szds.-sal együtt kizárólag szerkesztési munkával fognak foglalkozni. Munkahelyként a közoktatási tanács mindkét úr részére megfelelő helyiséget bocsát rendelkezésre a közoktatási tanácsnál. Ez a helyiség lesz a szerkesztő bizottság állandó jellegű „főhadiszállása”.
11h
Megbeszélés a H.M.40. osztálynál a „honvédelmi nevelés” című vezérkönyv elkészítése tárgyában.
Jelen vannak: Saád százados,
Hübbner titkár
Tarcsafalvy lelkész,
Bazsó alezredes,
Sajtos tanár,
Várady igazgató és
Szurmay vk. szds.
A vk.tiszt ismertette a közoktatási tanács elnökségével történt megállapodást. Ennek alapján az értekezlet elhatározta, hogy most már a közoktatási tanács munkatársaival együtt azonnal folyamatba teszi a konkrét munkálatokat. A szerkesztés munkálatait Saád szds., Várady ig. és Szurmay vk.szds. együttesen végzik és a szükséghez képest kérik fel a bizottság egyéb szakértőit. Ugyancsak a szükséghez képest fogják összehívni a teljes értekezletet. A szűkebbkörű szerkesztőbizottság első feladata a tanterv összeállítása és az anyagi lehetőségek biztosítása.
13h
A vk.tiszt a 9. osztálynál megsürgette Saád szds. írásbeli vezénylését. A 9. osztály közölte, hogy Saád szds. a VIII.csf. rendelkezésére áll. Pótlására intézkedés történt. Írásbeli rendelet kiadása folyamatban.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi