Október 1. szerda

Full text search

Október 1. szerda
10h
Rácz Erzsébet Orvietoba való kiküldetéséről tett jelentést.
10h 30
Cseh Kálmán alezredes és Marjay ezredes a honvédelmi sport megszervezése ügyében előterjesztették javaslatukat.
11h
Szilassy ezredes levente-ügyben jelentkezett.
11h 30
A Kultuszminisztériumban Stolpa József és Szily Kálmán államtitkárnál látogatást tett az Országos Vezető.
12h
A Kultuszminiszter fogadta az Országos Vezetőt. Az Országos Vezető a miniszter úrnak referálta a berlini és római utat. A leányszervezet ügyében a miniszter úr elfogadta azt a javaslatot, hogy az országos leányszervezet vezetője Wonke Rudolfné legyen. A cserkészet és a főiskolás ifjúság ügyében az Országos Vezető ismertette elgondolásait. A miniszter úr a cserkészet ügyében javasolta egy a közeljövőben összeülő bizottság felállítását, amely bizottság a cserkészek jelenlegi helyzetéről és annak átalakulásáról tenne javaslatot. A miniszter úrnak az Országos Vezető jelentette a Cserkész Szövetség átalakításáról való tervét. A miniszter úr említette, hogy Basch Ferenc szerint az Országos Vezető azt mondta, hogy ha „fene fenét eszik is, a Magyarországon lévő német ifjúság sportügyeit is ő fogja vezetni”. Az Országos Vezető kijelentette, hogy Baschnak ez az állítása téves. Amikor Basch azt mondta, hogy a német ifjúság sportügyeit – mint a német népcsoport magyarországi vezetője – ő fogja irányítani, akkor ő kijelentette, hogy azt nagyon sajnálja, de a Kormányzó Úr az ország területén lévő sport irányítását az ő kezeibe tette le. A miniszter úr ezt a választ tudomásul vette és azt a miniszterelnök úrral telefonon azonnal közölte.
13h
Tarcsafalvy lelkész jelentkezett audienciára.
13h 30
Birkás Gézát fogadta az Országos Vezető.
17h
Az OSK nagytermében a női honvédelmi tanfolyam ügyében értekezlet ügyében [sic!] értekezlet volt. Ezen résztvettek:
Az Országos Vezető,
Vitéz Kudriczy István,
67Vitéz Tárczay-Felicides Román,
Dr. Czakó István,
Lieszkovszky Pál,
Vitéz Szurmay Tibor,
és a polgári titkár.
Az értekezleten Czakó előterjesztette a most megnyíló női honvédelmi tanfolyam anyagát és az előadásra felkért személyeknek a névsorát. Az általa előterjesztett javaslatokat az értekezlet elfogadta azzal a módosítással, hogy a IX/2. osztály női alosztályának a vezetője is köteles tartani a megnyitó ünnepségen előadást. Megállapította az értekezlet, hogy előadásonkint az előadóknak 15.- P.-t fizet és szerzői jog címén ugyanannyit. Az Országos Vezető a tanfolyam parancsnokául vitéz Czakó István jelölte ki, a női részről pedig a tanfolyam vezetésével Wonke Rudolfnét bízta meg. Gecső Zsuzsanna testnevelési segédelőadó pedig a tanfolyam hallgatóival állandóan együtt lesz, velük együtt lakik és azokra felügyel. A miniszteri biztosság megszüntetésével kapcsolatban Czakó István azt javasolta, hogy a Kisok miniszteri biztossága is szűnjön meg, és a Kisok vezetője a IX/2. ügyosztály vezetője legyen, és a Kisok működését az ügyvezetőn keresztül irányítja [sic!]. Javasolta még továbbá, hogy a Kisok-versenyzők ezentúl Kisok-leventék legyenek. Az Országos Vezető fenti javaslatokat elfogadta.
Az értekezlet befejezése után a személyi járandóságok ügyében az Országos Vezető megbeszélést folytatott vitéz Tárczay-Felicides Román és Palkovich Pállal. A megbeszélésen jelen volt a polgári titkár is. Az Országos Vezető a pótdíjakról szóló javaslatot elfogadta és felhívta a társadalmi sport vezetőjét, hogy a szükséges intézkedéseket 1941. szeptember 1-től haladéktalanul indítsa meg.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi