1943. május hó 22.

Full text search

1943. május hó 22.
8h 30
Az Ihnov-hoz beosztottak referádája.
9h
A debreceni hadtest parancsnoka távbeszélőn jelentette, hogy a május 23-i róm. kath. levente istentisztelet ellen Debrecen város polgármestere63 tiltakozott, mert Debrecen városa református jellegű város. Ugyancsak bejelentette, hogy Hajdúnánán64 sem lehet róm.kath. levente istentiszteletet a kiadott rendelkezéseknek megfelelően a hősök emlékműve előtt megtartani, mert a hősök emlékműve a református templom kertjében fekszik. Az Országos Vezető Ravasz és Kapy püspököknek tudomására hozta és nézetük szerint a református egyháznak nincsen olyan határozata, amely szerint Debrecenben a hősi emlékmű előtt nem lehetne megtartani a levente istentiszteletet. Erről a polgármester urat a hadtest parancsnok útján az OV értesítette. Hajdúnánáson az ünnepséget két részre kellett osztani, a vallási részt a róm. kath. templomban, a többit pedig a hősök emlékműve előtt, azért, mert itt a református egyház, mint házigazda szerepel. A református püspök urak határozatáról az OV a debreceni hadtestparancsnokot távbeszélőn értesítette.
63 Debrecen polgármestere Kölcsey Sándor volt.
64 Helyesen: Hajdúnánáson.
10h
Vitéz Kudriczy István vezérőrnagy referálta a HM VIII. Csfség ügyeit és tájékoztatta az OV-t a május 23-i, a Hősök terén megtartandó levente-istentiszteletről.
10h 30
Vitéz Hajnal István ezredes, Budapest Székesfőváros katonai parancsnoka meghívta az Országos Vezetőt és a Leventék Országos Parancsnokát a levente istentiszteletre és jelentette, hogy a honvédelmi miniszter és a miniszter helyettese szolgálati elfoglaltsága folytán az istentiszteleten nem jelenhetnek meg és a honvédség legmagasabb elöljárója a honvéd vezérkar főnöke lesz. Fogadása 8. 55h-kor a Hősök terén.
11h
Koren Pál ny. á.honv. alesperes az OV-től a szolnoki áll. leánygimnáziumban lévő leányának, Koren Gizellának Budapestre való áthelyezéséhez pártfogolást kért.
12h
Schmidt József kormányfőtanácsos a borsafüredi téli sportközpont május 26-i értekezletének anyagát terjesztette az OV elé.
12h 30
A kormányzóságtól jelentették az OV-nek, hogy vitéz nagybányai Horthy Istvánné Őfőméltósága május 28-án 10h 30-kor a Leventeleányok Országos Központját meglátogatja. Ezzel kapcsolatban az OV a leventeleányok Országos Vezetőjét utasította, hogy május hó 25-én, kedden a fogadás részleteit és annak tervét jelentse, valamint a Leventeleány Nagy Tanács tagjait is értesítse a fogadásról.
24213h
A MLSZ Svájcba utazott labdarúgó csapatának vezetői jelentkeztek tisztelgő látogatásra az OV-nél és megköszönték az OV-nek a Sportéremmel való kitüntetésüket.
13h 30
Az OV Hankiss János VKM államtitkár úr látogatását viszonozta.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi