Február hó 17., szerda

Full text search

Február hó 17., szerda
8h
A VIII. csoportfőnökséghez beosztottak referádája.
9h
Szurmay Tiborné magánügyben kereste fel az Országos Vezetőt.
10h
Pirovszky Lajos, a budapesti cserkészkerület parancsnoka meghívta az Orsz. Vez.-t a Magyar Művelődés Házában tartandó előadásra, melynek jövedelmét a sebesült katonák segélyezésére fordítják.
10h
Országos Vezető segédtisztje telefonon jelentette dr. Géczy Kálmán törvényszéki bírónak, hogy Orsz. Vez. a 10h 45-re kitűzött tárgyaláson nem jelenhetik meg, mert ebben az időpontban várja a finn követet, aki a finn köztársasági elnök kitüntetését hozza Orsz. Vez. részére. Abban állapodtak meg, hogy a tárgyalást egy más napon tartják meg.
10h 45
Gáldy alezredes magánügyben kereste fel Orsz. Vez.-t.
17911h
Aarne Wuorima finn követ átnyújtotta Országos Vezetőnek a Finn Köztársasági Elnök által adományozott kitüntetést, a Finn Oroszlánrend Nagykeresztjét, hadidíszítménnyel és kardokkal.
11h 30
Dr. Gregorovics Lipót pápai prelátus, az A.C. igazgatója tisztelgő látogatásra jelent meg Országos Vezetőnél.
12h
Lengyel Árpád, a Magyar Optikai Művek mérnöke meghívót nyújtott át Országos Vezetőnek a vállalatnál tartandó vöröskereszt ünnepségre.
12h 30
Országos Vezető a Honvédelmi Miniszter Úr helyettesénél jelentkezett kihallgatásra.
1./ Jelentette, hogy március hó 15-én a Kormányzó Úr Ő Főméltósága szózatot fog intézni az ifjúsághoz.
2./ Előterjesztette az erdélyi szemleútról szerkesztett jelentését.
3./ Jelentette, hogy a IV.hdt. területén Pécs- Baranya vármegyében a német kisebbségi területek ifjúságát is megszemlélte. Az erre vonatkozó útijelentés most készül.
4./ Előterjesztette a leventeleányok női honvédelmi ismereteinek elaboratumát.
5./ Tájékoztatta a H.M. helyettes urat arról a BÜM átiratról, amely szerint állítólag a közéleti férfiakról a Levente-Hírközpont megfigyeléseket végez.
6./ Átadta a leventék finnországi utazásáról készült napló díjazott művét, amelyet Horváth István közgazdászlevente szerkesztett meg, és tájékoztatta a H.M. helyettes urat a finn úttal kapcsolatban arról a tevékenységről, amelyet a finnországi utazás után, az utazáson résztvett leventék a finn-magyar barátság kimélyítése érdekében országszerte tanúsítottak.
7./ Megbeszélésre került a Honvédelemről szóló 1939. II.tc. II. Részének 7.§-a (1) bekezdésének módosítása. (A leventekötelezettségnek 10 éves korhatárra való leszorítása)
8./ Jelentette a H.M. Úr hozzájárulást ahhoz, hgy az ifjúvezetői szolgálati kötelezettség eredménye a leendő tartalékos tiszteknél számításba kerüljön.
9./ Jelentette, hogy a Kormányzó Úr Ő Főméltósága az Ifjúság Honvédelmi Nevelésének és a Testnevelésnek Országos Vezetőjét H.M. vonalon VIII. főcsoportfőnöki jelleggel ruházta fel. Ezzel kapcsolatban tájékoztatta a H.M.h. Urat, az elnökség által kiadott helytelen rövidítésről (Tnov.)
10./ Tájékoztatta a H.M. helyettes Urat az Ifjúság Országos Vezetőségének helyzetéről a VKM-ben.
11./ A H.M. helyettes Úr tájékoztatta az Országos Vezetőt, hogy a múlt héten főcsoportfőnöki megbeszélést tartott.
E megbeszélés lényegét az alábbiakban közölte az Országos Vezetővel:
a./ A honvédség és az ifjúság nevelésében fokozni kell a küzdő szellemet, a teljesítőképességekre való akarat kifejlesztését, az erkölcsi színvonal emelését és az ifjúságnak a közrendben és termelésben, valamint a nemzetépítő munkában tevékeny részvételét.
b./ Tájékoztatta a H.M. helyettes az Országos Vezetőt a mezőgazdasági munkásság jelenlegi helyzetéről, és ezzel kapcsolatban az ifjúság közreműködését kérte a mezőgazdasági munkálatokban, valamint a közgazdasági munka erkölcsi színvonalának biztosításához.
c./ Az ország gazdasági életében egyre nagyobb méreteket öltő feketepiac elleni küzdelembe az ifjúság bekapcsolására volna szükség.
d./ Hasonlóképen szükség van a leventefront megalakítására, az esetleges sztrájk mozgalom ellen.
Az Országos Vezető jelentette a H.M. helyettes Úrnak, hogy az ifjúság korszerű nevelése érdekében az ipari pályák jelentőségének kidomborításával sikerült kb. 5000 falusi ifjút iparos újonccá kiképezni.
Jelentette továbbá, hogy a hulladékpapír gyűjtést is teljes egészében a levente ifjúság végezte. A hulladékpapír gyűjtő központ azonban a leventéknek ezt az altruista mozgalmát anyagilag valósággal lefölözte. Amíg a munkát végző leventék munkájukért csak 3-4 fillér jutalomban részesültek, addig a gyűjtőközpont aránytalan összegekhez jutott.
A H.M. helyettes Úr kérte az Országos Vezetőt, hogy a leventéknek anyagi téren való kihasználását írásban azonnal jelentse meg néki, hogy az ellenintézkedéseket megtehesse.
A kihallgatás végeztével a H.M. helyettes Úr közölte még az Országos Vezetővel, hogy a Park-szanatóriumot16 a cukor kartel veszi bérbe a honvédség részére.
16 Park Szanatórium. Jakab László magánszanatóriumaként 1911-től Budapest VI., Aréna (1945-től Dózsa György) út 84/b alatt működött. Később egy bank, ill. kft. tulajdonába ment át. Épülete a második világháború alatt elpusztult.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi