Január hó 20. szerda

Full text search

Január hó 20. szerda
8h
A VIII. csoportfőnökséghez beosztottak referáltak.
9h 30
P.Nagy Töhötöm a helsinkii út elszámolásáról tett jelentést az Országos Vezetőnek.
10h
Arató Géza testnevelési tanácsos és Bujdosó Kálmán, a Nemzeti Sport Csarnok igazgatója jelentkeztek az Országos Vezetőnél és a Gidófalvy ügyben12, majd Jeney (nagyváradi) ügyben13 tárgyaltak az Országos Vezetővel.
12 Gidófalvy-ügy. Gidófalvy 1942. novemberi lemondását az MLSZ-elnökségről az OSK tudomásul vette, de anyagi szabálytalanság miatt vizsgálatot rendeltek el ellene. (Lásd a 13. jegyzetet is!)
13 Jeney-ügy. Jeney Rezső közölte Tárczay-Felicides Románnal, hogy Gidófalvy olyan kijelentést tett, amely kimeríti a kormányzósértés vétségét. Ezt Tárczay-Felicides jelentette a vallás- és közoktatásügyi miniszternek. Ezt követően a VKM 1942. nov. 26-án 14.528/1942.VII.2. sz. alatt bűnvádi feljelentést tett, s a budapesti ügyészség megindította Gidófalvy ellen az eljárást. (Lásd a 12. sz. jegyzetet is!)
11h
Tárczay miniszteri osztályfőnök OSK ügyekben referált.
12h
Országos Vezető a VKM Úrnál jelent meg és a következő ügyeket adta elő:
1./ Bejelentette, hogy a H.M.-ben lévő állása főcsoportfőnökséggé alakult át, és ebből kifolyólag szolgálati beosztása magasabb értékű, mint a VKM-ben.
2./ Bejelentette, hogy a Kormányzó Úr Ő Főméltóságánál, valamint a Miniszter Elnök Úrnál volt kihallgatáson és az ott előadottakról tájékoztatta a VKM Urat.
3./ Bejelentette, hogy január hó 24-én Kolozsvárott megnyitja a Mátyás király kiképzési évet a magyar ifjúság részére. Ez a dátum összeesik a románok nemzeti ünnepével.
4./ Röviden tájékoztatta a VKM Urat a katonai előképzés átalakításának folyamatban lévő tárgyalásairól és ezzel kapcsolatban bemutatta az orosz ifjúsági folyóiratokat és tankönyveket, amelyek pedagógiai értékben szinte bámulatosak.
5./ Tájékoztatta továbbá az Országos Vezető a VKM Urat a nemzetnevelési tisztikar felállításáról, amely már folyamatban is van.
1656./ Tudomására hozta ezenkívül a VKM Úrnak, hogy a karp. viselésének a joga a jövőben nemcsak az előképzettség, hanem a rátermettséggel lesz majd összefüggésben. Evvel kapcsolatban tájékoztatta még a VKM Urat az iskolákban folyó testnevelés komolyabbá tételéről, valamint a testnevelésnek, mint buktató tantárgynak könnyebb bevezetése érdekében a H.M. Úr a jövőben csak azoknak adja meg a karp. viselésének a jogát, akik a középiskolákban, vagy ehhez hasonló iskolákban a testnevelésből, mint tantárgyból megfelelnek. Evvel véget fog érni a jelenleg az egyes iskolákban dívó szokás, hogy a tanulóknak 70 %-át felmentik a testnevelés alól.
7./ Bejelentette továbbá, hogy a Kormányzó Úr Ő Főméltósága az Országos Vezető kérésére: „Bízom a magyar ifjúságban” című kézjegyét kiadta.
8./ Előadta a leventék egészségügyének jelenlegi helyzetét és bemutatta a tbc. elleni küzdelem kenesei gyűlésének adatait, amely szerint a leventék első helyen állnak. Kérte az Országos Vezető a VKM Urat, hogy amennyiben a Minisztertanácson a Belügyminisztérium részéről újabb megjegyzések hangzanának el az ifjúság egészségügyét illetően, úgy erről tájékoztatni szíves legyen az Országos Vezetőt.
9./ Ismertette továbbá az Országos Vezető azt a tervet, amely szerint a Honvédelmi Ismereteket az elemi iskolákra is kiterjeszti és hogy a leányiskolákba bevezetendő honvédelmi ismeretek tantárgya előkészítés alatt áll.
10./ Tájékoztatta a VKM Urat, hogy a testnevelési tanulmányi felügyeletet átszervezte és a testnevelési szakfelügyelők e héten országos értekezleten gyűlnek össze. Cél: a testnevelési tanárok statusának emelése után ezek belső értékének kiformálása, valamint a Testnevelési Főiskola minőségének emelése.
11./ Jelentette továbbá az Országos Vezető, hogy az Európai Ifjúsági Szövetség katonai előképzés munkaközösségének magyarországi táborozásához a Kormányzó Úr Ő Főméltósága és a Miniszterelnök Úr hozzájárultak.
12./ Jelentette még, hogy a Kormányzó Úr hozzájárult ahhoz, hogy a Sport Csarnokban artista műsoros előadások tartassanak. Minthogy a minisztertanács szóvá tette, hogy a szénhiányra való tekintettel miért működik a Sport Csarnok, – tájékoztatta az Országos Vezető a Kormányzó Urat – hogy a Sport Csarnoknak havonta csak 2 waggon szénre van szüksége.
13./ Jelentette, hogy a pankrációs viadalokat beszüntette.
14./ Kérte az Országos Vezető a VKM. Urat, hogy a leánylevente rendeletet a legsürgősebben kiadni szíves legyen.
15./ Végül kérte még az Országos Vezető, hogy az elhalálozott Hübner népm. titkár helyett vitéz Kálmán Béla igazgató tanító a LOK-hoz osztassék be.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi