1 1944. október 9. Vörös János vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének intézkedése Budapest védelmének előkészítésére.

Full text search

1
1944. október 9.
Vörös János vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének intézkedése Budapest védelmének előkészítésére.
INTÉZKEDÉS BUDAPEST VÉDELMÉRE
Budapest védelmének megszervezésével az I. hdt. pk.-át bízom meg. Ehhez rendelkezésre bocsátom az összes Budapesten és Budapest környékén elhelyezett katonai, rendőr, csendőr stb ala.-okat. A Budapest leg. tűzrendszerbe tartozó lgv. erőket a lgv. erő pság. az I. hdt.pság.-gal egyetértésben minden eszköz felhasználásával haladéktalanul csoportosítsa át a hídfő védelmének alátámasztására és földi harcra. Ehhez a Hff. a Budapesten előtalálható gk.-kból a szükséglet szerint bocsásson a lgv.e.pság. rendelkezésére.
Budapesten visszamarad egyelőre a testőrség, a lovastestőrség és a rendőrségtől a forgalom ellenőrzéséhez és a közbiztonság fenntartásához elengedhetetlenül szükséges rész. Az élelmezési, eü. intézetekben, gk.-szertárakban, ruhatárakban csak annyi embert szabad visszahagyni, ahány az üzem szükségszerű fenntartásához elengedhetetlenül szükséges. A fennmaradókat egységekbe szervezve a védelembe be kell állítani.
A rendelkezésre álló erőkkel az I. hdt.pság. haladéktalanul szállassa meg a már szemrevételezett budapesti hídfőállást, súllyal a Budapestre bevezető műutak mentén azon céllal, hogy
a/ az utakat előretörő elg. pc. vagy lov. ékekkel szemben lezárja,
b/ a K-ről esetleg visszavonuló magyar és német csapatokat felfogja. Ezeket azonnal a védelembe be kell állítani. Az ehhez szükséges erélyes rendszabályokat az I. hdt.pság. a német meghatalmazott tbk.-kal1 haladéktalanul beszélje meg.
1 A Wehrmacht meghatalmazott tábornoka Magyarországon 1944. április 1-jétől Hans von Greiffenberg gyalogsági tábornok volt.
Az I. hdt.pság. ezenkívül lépjen érintkezésbe a német meghatalmazott tbk.-kal, és beszélje meg Budapest és környékén lévő csap.-oknak a védelembe való bevonását. A német csap.-ok bevetésére a német meghatalmazott tbk.-ot egyidejűleg felkérem. A hídfőállás mű. kiépítését a polg. munkaerő legmesszebbmenő kihasználásával folytatni kell. A részleteket külön szabályozom.
Kapják: I. hdt.pság. lgv. e.pság., Fos.pság., Hff., Hhf., Főv. ag., mű. oszt.-ok.
Megküldöm: K.K.I-nak, H.M. úrnak (Szsgd. útján) és tudomásul német meghatalmazott tbk.-nak.
Budapest, 1944. október hó 9-én
vitéz nemes Vörös vezds.2 s. k.
2 Vitéz nemes Vörös János (Csabrendek, 1891. március 23. [másutt 25.] — Balatonfüred, 1968. július 23.) vezérezredes 1944. április 19-től töltötte be a Honvéd Vezérkar főnöke posztot, beosztásából az 1944. október 15-i kiugrási kísérlet kudarca után mentették fel. Rövid bujkálás után jelentkezett a szovjet csapatoknál. 1944. december 22-én az Ideiglenes Nemzeti Kormány honvédelmi miniszterévé választották, egy nappal később az Ideiglenes Nemzetgyűlés Elnöksége a vezérkar főnökévé nevezte ki, s ezt a posztot 1946. február 21-ig töltötte be.
HL Vkf 1395/Főv.hdm.44.X.9.
Egykorú hiteles másolat

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi