18 1944. december 29. A budapesti I. hadtest napi helyzetjelentése a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Főparancsnokság számára.

Full text search

18
1944. december 29.
A budapesti I. hadtest napi helyzetjelentése a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Főparancsnokság számára.
NAPI JELENTÉS
1. pc.ho.: A ho. a dél folyamán Csepel-sziget védőállásában a K-i védőkörletet, valamint a sziget Ny-i Duna-part folyammegfigyelését átvette. Az itt lévő hungaristák és rendőr erők a ho. alárendeltségébe léptek. Harccselekmény nem volt.
12. ho.: XII. 28-án Rákosliget írás 152. magp. és Cinkota D-en betört elg.-et ellentád.-sal sikerült visszavetni. XII. 29-én az elg. erős tád.-t indított Rákosliget írás és Cinkota D közötti területen. Tart.-ok bevetése ellenére is sikerült betörnie az elg.-nek az állásokba. Kisebb részek Mátyásföld K-i szegélyét érték el. A 163. hárp. saját kézben van. Ellentád. folyamatban. Rákosliget és Rákoskeresztúr között az út és vasút mentén tád.-ó elg. csoportot a jól feküdt tü. tűz meghiusította. Benyomás: elg. nyomása tovább fog tartani.
10. ho.: A nap folyamán Csömörért váltakozó harcok folytak. Ök. megszakadása miatt további részletek nem ismeretesek. Rádiójelentés szerint az elg. hk.-kal megerősítve Rákosszentmihályon keresztül tád. DK-irányban. A folyó tád.-ok miatt a főellenállási vonal nem állapítható meg.
Budai hídfő: Az É-i és középső szárnyon a főellenállási vonal megjavítására irányuló vállalkozásoktól eltekintve, jelentősebb harccselekmény nem volt.
41D-i szárnyon a Veresváry alez. pság.-a alatt álló Bp-i őrzlj. a vasúti összekötő híd magasságából megindított támadásával az elg.-et D-i irányban kb. 1,5 km-re visszavetette, és a Duna partján a Kelenföldi villanyteleptől D-re lévő gyártelepeket az elg.-től megtisztította. A csop. tád.-a folyamán számos fegyvert, jelentős lőszert, gépjárműveket zsákmányolt és az elg.-nek nagy veszteséget okozott. A zsákmány számbavétele és az elg. veszteségének megállapítása folyamatban. A Bp-i őrzlj. Ny-i szárnyához csatlakozó német egység már a tád.-kor lemaradt az őrzlj.-tól. Az esti órákban pedig kb. 1-1,5 km-rel az őrzlj. főellenállási vonala mögé húzódott vissza, minek következtében az oroszok az őrzlj. szabadon maradt Ny-i szárnya mögé kerültek, miáltal a reggeli kiindulási helyzetébe kényszerült.
Kapják: Főv. hdm. oszt., Főv. anyagi oszt., 1. pc.ho., 12. ho., 10. ho., Billnitzer-csop., I.b., I.c., Htr., Tpk.
44. XII. 29. 22h
Hdt.pk. rendeletéből: Kovács vk. szds. s. k. a.ov.h.
HL VKF Budapesti helyzetjelentések gyűjtője, 895/I.hdt.I.a.
Rádiótávirat

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi