3 1944. november 23. Friessner vezérezredes5, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának harceljárási elgondolása a budapesti hídfő v…

Full text search

3
1944. november 23.
Friessner vezérezredes5, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának harceljárási elgondolása a budapesti hídfő védelmének esetére. Ehhez kéri a német szárazföldi hadsereg főparancsnokságának (OKH) beleegyezését.
5 Johannes (Hans) Friessner (Chemnitz, 1892. március 22. – Bad Reichenhall, 1971. június 26.) vezérezredes 1944. július 25-től a Dél-Ukrajna Hadseregcsoport (1944. szeptember 24-től Dél Hadseregcsoport) parancsnoka. Beosztásából 1944. december 23-án váltották le, s ezt követően már nem kapott vezetési feladatot.
Túlerőben lévő ellenséges erőknek a budapesti hídfőbe történő erőteljes betörése esetén a védelem számára — a nemzetvezető egyetértésével — az alábbi harceljárást vesszük számításba:
1./ A hídfőállás elvesztése esetén (1. állás) a pillanatnyi hídfőállás mögött 5-7 km-rel egy második, később a város szélén húzódó harmadik állás (belső védelmi gyűrű) védelme.
2./ Abban az esetben, ha a városszéli belső védelmi gyűrűt is áttörik, a csapatok visszavonása a Duna nyugati partjára, a hidak felrobbantása, a nyugati part védelme.
3./ A belváros utcáról-utcára, házról-házra történő védelmének elvetésében kevésbé a város szétrombolása felett érzett aggodalom a mérvadó, hanem sokkal inkább az a meggyőződés, hogy egy ilyen esetben a nagyvárosi csőcselék csatlakozik a saját csapatok elleni harchoz, a bekövetkező lázadást a rendelkezésére álló erőkkel nem lehet letörni, úgy hogy Budapesten a teljes káosszal kell számolni. Ezenkívül számolni kell azzal, hogy saját erőink a várható pusztító utcai harcokban felőrlődnek, elvágják őket, ezáltal az ellenségnek sikerül átkelni a Dunán mielőtt még elegendő új erőket tehetnénk szabaddá a nyugati part védelmére.
A hadseregcsoport kéri a szárazföldi hadsereg főparancsnoksága egyetértését a tervezett harceljáráshoz.
Friessner vezérezredes, a Dél Hadseregcsoport főparancsnoka
Bundesarchiv-Militärarchiv RH 19 V/55.
Német nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi