5 1944. december 24. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Full text search

325
1944. december 24.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
A IX. SS-hgy.hdt.-nél nagyszámú pc. által támogatott ellenség Etyekről előretörve behatolt Biára és Budakeszire, éleivel 5 km-re Budakeszitől ÉK-re elérte az útelágazást.
A Feldherrnhalle pcgr.ho. pctt. csoportja7 és a 8. SS-lov.ho. felderítőo. részei8 ellentámadást hajtottak végre. Sóskúttól É-ra a nyugat felé előretörő ellenséget Törökbálint nyugati szegélyén visszavertük. A budapesti hídfő arcvonalán szd.-tól zlj.-ig terjedő erejű eredménytelen ellenséges támadásokon kívül Isaszegtől ÉNy-ra, Kerepestől K-re és Mogyoródtól D-re jelentősebb harci cselekmények nélkül telt el a nap.
7 A „Feldherrnhalle” gépkocsizó gyaloghadosztályt a német szárazföldi hadsereg egyik elithadosztályaként állították fel 1943. március közepétől a Sztálingrádnál megsemmisült 60. gépkocsizó gyaloghadosztály utódaként. 1943. június végétől elnevezése páncélgránátos-hadosztály. Az alakulat 1943 novemberétől kizárólag a keleti fronton harcolt. Magyarországra dandárnyi erővel érkezett 1944. szeptember elején. Részt vett az alföldi (debreceni) páncéloscsatában, majd november elején páncéloshadosztállyá szervezték és nevezték át. Parancsnoka 1944. szeptember 1-jétől a hadosztály megsemmisüléséig Günther Pape (1944. dec. 1-jétől) vezérőrnagy volt, de a bekerített Budapesten a hadosztály részeit megbízott parancsnokként Joachim Helmuth Wolff alezredes vezette. Pape a hadosztály törzsének zömével, a megerősített „FHH” páncélgránátos-ezreddel (egy zászlóalja nélkül), egy tüzérosztállyal és egy-egy páncélvadász- és páncélosutász-századdal 1944. december 23-án elhagyta a magyar fővárost és a Velencei-tó északkeleti részére menetelt mint „záróosztag”. A páncélozott csoporthoz lásd a bevezető tanulmány 37. számú jegyzetét.
8 A 8. „Florian Geyer” SS-lovashadosztály 8. SS-páncélosfelderítő-osztályának részeiről van szó. A hadosztályt 1942 májusában állították fel az addig létező SS-lovasdandárból. Elnevezését (F.G.) 1944 februárjától viselte. 1944. március 19-én mint az országot megszálló német csoportosítás része érkezett Magyarországra. 1944. szeptember elejétől részt vett az erdélyi harcokban is. Parancsnoka 1944. április 1-jétől a hadosztály megsemmisüléséig Joachim Rumohr (1945. jan. 15-től) SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS volt.
HL mikrofilmtár 897/7211869.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi