102 1945. január 10. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Full text search

102
1945. január 10.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
F. év I. 9/10-e éjszakára a következő harccselekményeket rendelték el:
— Az egységek az elért vonalon beássák magukat úgy, hogy minden ellenséges támadást képesek legyenek visszaverni.
— Őrjáratok révén szoros harcérintkezésben maradnak az ellenséggel, hogy a csapatok azonnal mozgásba lendüljenek, ha az ellenség visszahúzódik.
— Az egységek előretolják a páncéltörő ágyúkat a Ferenc József laktanyát körülvevő falig.
— Az utászok segítségével lőréseket és átjárókat kell vágni a laktanya falába, hogy az egységek behatolhassanak.
F. év I. 10-i előírások:
— A támadás a szovjet szomszédokkal együtt folytatódik, erőkifejtés délen, azzal a céllal, hogy a Ferenc József laktanyát észak—dél irányban átkarolják. Azután minél mélyebben behatolni Budapestre.
Tüzérségi előkészítés 10.30-tól 10.50-ig.
92A támadás időpontja: 10.50.
Grunau alezredes csoportja, a hadosztály tartaléka kezdetben a tribünök mellett csoportosul, majd követi az előrehaladás ritmusát a balszárny mögött. A tüzérség csoportosítása és feladatai változatlanok. 20 perces tüzérségi előkészítés után a támadás a hadosztály teljes arcvonalán 10.50-kor indul a következő felállásban: a jobbszárnyon a 31. gy.e. II. zászlóalja, középen a 13. lov.e. és balszárnyon a 3. gd.-lov.e., tartalékban Grunau alezredes csoportja (9. lov.e. és 31. gy.e. I. zászlóalja) a balszárny mögött.
Erős védművei mögül az ellenség heves sorozatlövőfegyver-tűzzel, aknavetőkkel és főként páncéltörő ágyúkkal fogadta [a támadást] a Ferenc József laktanya épületeiből és a lóversenypálya északnyugati részén lévő vasúti kereszteződésből.
A jobbszárny heves tűz alatt állva nem tudott előrehaladni. A balszárnyon gyengébb a tűz. A 3. gd.-lov.e., a hadosztály tartalékából a 31. gy.e. I. zászlóaljával megerősítve, erőteljesen támad a Ferenc József laktanya irányában, és a 13. lov.e. támogatja őket nehézfegyverekkel. Az így felállított különítmény, erőteljesen támogatva a tábori és a páncéltörő tüzérség zöme által, viszszaveri az ellenséget, és nagyon nehezen halad előre a laktanya falai felé.
Súlyos harcok folynak minden egyes épület elfoglalásáért. Az egységek kis rohamcsapatokban működnek, ezek támadnak minden egyes épületet. A tüzérség támogatása főleg abban nyilvánul meg, hogy közvetlen irányzású lövéseket adnak le a tűzfészkekre, melyek minden épületben fellelhetők.
A harc 19 óráig tart.
Az egységeknek sikerül elérni a következő vonalat: a vasút délkeleti sarka, a 180. négyzet, a 2346. négyzet északnyugati sarka és a Ferenc József laktanya első két épületétől nyugatra.
A f. év I. 10-i nap folyamán 45 házat és 30 fabarakkot foglaltak el és tisztítottak meg a vasúttól nyugatra.
Ezután a harc véget ért, a legénység teljesen elfáradt. Az ellenség erős tűzzel védekezik.
21 órakor megkapják a 91/1945. sz. harcparancsot, amelyben a 7. hadtest az éjszaka folyamán a harc folytatását rendeli el, azzal a céllal, hogy f. év I. 11-én reggelre elfoglalják a Ferenc József laktanyát, azután a park és a kis lóversenypálya ellen induljanak. Ugyanakkor megváltoztatják a hadosztály déli sávhatárát (vázlat – 1. sz. melléklet).
A 7. hadtesttől kapott parancs alapján a f. év I. 10/11-i éjszakára a következő elhatározás született:
— Grunau alezredes csoportjához visszatér a 31. gy.e. I. zászlóalja a 3. hu.e-től, és az éjszaka első felében a vasútnál gyülekezik. Az átcsoportosítás után 24 órakor manővert hajt végre a bal oldali szovjet szövetségesek sávjában, hogy délnyugati irányból eljusson a 180. négyzeten lévő három „U” alakú épülethez, amelyeket átkarol és megtisztít az ellenségtől. A csoportot megerősíti egy rohamosztag, amely a támadás élén halad.
Az 180. négyzet épületeinek birtokbavétele után elfoglalja a 180. négyzettől nyugatra fekvő utcát. Miután Grunau alezredes csoportja elfoglalja az utcát, jelzésre a többi egység is rohamra indul, hogy elfoglalják és megtisztítsák a többi épületet úgy, hogy f. év I. 11-én reggelre az öszszes egység a 180. négyzettől nyugatra fekvő utcában legyen.
Miután ezt a feladatot teljesítik, Grunau alezredes csoportja a hadosztály tartalékaként az „U” alakú laktanyákban csoportosul.
A nap reggellén az egységek készen lesznek a támadás megindítására nyugati irányban az előírt új sávokban.
A f. év I. 10/11-re virradó éjjel lezajló hadművelet felügyeletére és irányítására a hadosztály egy vezérkari tisztet rendel ki Grunau alezredes csoportjához.
Veszteségek:
— halottak: 1 közlegény,
— sebesültek: 14 közlegény
Hadifoglyok: 0.
Az időjárás: eső, a hó olvad. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 255-257.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi